DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Salmon merah jambu dalam keluar, dibakar di tandoor
Ikan merah adalah produk memasak yang berharga dan digunakan secara meluas dalam makanan diet. Produk ini disajikan dalam bentuk goreng, bakar, rebus dan juga mentah. Selain itu, tanpa mengira kaedah pemprosesan, sifat berharga ikan tetap tidak berubah.
Di dalam dietetik, penggunaan ikan merah yang agak kerap dicadangkan, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Tidak sukar untuk mengikuti rejim sedemikian, kerana banyak pilihan memasak akan membantu mengelakkan kebosanan. Di samping itu, satu kelebihan penting bagi produk tersebut adalah bahawa ia tidak perlu dimasak untuk masa yang lama.
Sekiranya kita bercakap mengenai versi anggaran ikan merah, maka anda perlu memberi perhatian kepada salmon merah jambu. Jenis ikan ini tidak termasuk jenis lemak, bagaimanapun, kerana rasa, makanan laut itu sepatutnya dipegang dalam kedudukan produk yang paling disukai dalam diet harian.
Ikan bakar di tandoor adalah hidangan khas yang disajikan pada majlis-majlis khas. Memandangkan rawatan haba akan berlaku di atas arang panas, sangat penting untuk mengelakkan daging kering. Oleh itu, sebelum anda mula memasak, salmon merah jambu akan memerlukan persediaan awal.
Pertama anda perlu memasak fillet dari bangkai keseluruhan. Untuk ini, ikan dicairkan dibebaskan dari kepala dan viskera, dan pemotongan membujur dibuat dari perut sepanjang seluruh karkas. Tujuan operasi ini adalah untuk membahagikan daging kepada dua bahagian, membebaskannya dari tulang rangka, tetapi tidak memotong kulit di belakang.
Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Seterusnya, lapisan siap perlu dijepit. Ini dilakukan untuk meningkatkan daya tahan ikan. Fillet ditaburi dengan campuran garam dan lada, dan dill segar dan jus lemon ditambah kepada air garam secukup rasa. Kemudian kedua-dua bahagian itu ditekan tegas terhadap satu sama lain, dan dalam keadaan ini bangkai harus berbaring selama setengah jam.
Walaupun salmon merah jambu dijepit, anda perlu menyediakan tandoor atau barbeku. Semasa memasak, tidak ada api terbuka di dalam perapian, jika tidak, ikan akan kering. Jika kita bercakap tentang tandoor, maka kesediaan relau ditentukan oleh pencerahan dinding dalaman. Sebelum membakar, semua arang tidak terbakar dikeluarkan dari situ.
Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Rokok yang sudah siap dihidupkan supaya kulit berada di dalamnya. Ikan diletakkan di atas panggangan khas untuk penaik. Sebelum merendam salmon merah jambu di tandoor, perlu menyemburkan dinding relau dengan air dengan baik. Mikroklimat yang lembab dari tandoor tidak akan membiarkan daging membakar, tetapi akan mengelak liang permukaan, dan jus akan kekal di dalamnya. Perlu diingat bahawa suhu di tandoor semasa penaik hampir 400 darjah, jadi masa untuk memasak ikan di dalamnya akan menjadi 20 minit. Sebagai perbandingan, ia akan mengambil masa 40 minit di panggangan. Oleh kerana bentuk bulat relau, tidak perlu sentiasa menghidupkan panggangan. Tanpa campur tangan manusia, baking akan seragam dalam mana-mana, dan bau asap akan memberikan produk aroma yang tidak dapat dijelaskan.
Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor

Salmon merah jambu yang dipanggang di tandoor
Kembali
Komen (1)
  1. Julia Derkach
    #1 Julia Derkach Tetamu 28 Ogos 2017 19:18
    1
    Resipi itu sangat membantu. Suami saya dan saya juga bersedia, hanya mahu membeli jaring tersebut untuk masa yang lama. Ternyata lazat. Terima kasih atas resipi.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh