DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » Botol decoupage DIY champagne
Baru-baru ini, di Rusia orang mula berehat pada cuti Tahun Baru dengan seluruh keluarga. Tidak hanya pelajar sekolah dan pelajar, tetapi juga penduduk yang bekerja berpeluang untuk melawat saudara-mara, berjalan kaki, bermain sukan dan menumpukan masa untuk hobi kegemaran mereka.
Hiasan barangan dalaman dalam peralatan decoupage semakin mendapat populariti di kalangan seks yang adil. Anda boleh menghiasi dengan cara ini bukan sahaja memotong papan, bingkai foto dan lain-lain perkara kecil, tetapi juga botol, contohnya, dengan champagne. Kerja-kerja ini akan menghiasi meja, menyegarkannya, menjadikannya istimewa. Walaupun sepanjang tahun anda tidak mempunyai masa dalam kesibukan untuk menguasai teknik kreativiti baru, anda boleh melakukannya pada hari Tahun Baru sahaja.
Dalam kelas induk ini, kami akan mempertimbangkan teknik decoupage langsung daripada fail, manakala corak akan digunakan di sekeliling botol, dengan kelebihan tepi. Apabila menghiasi secara langsung dengan serbet, sampanye akan berdiri, dan tidak terletak pada sisinya, seperti ketika merapatkan motif kecil.
Ia berguna di sini untuk menunjukkan istilah yang digunakan oleh tuan teknik ini.
Motif adalah lukisan dari kad serbet atau decoupage, yang akan terletak di permukaan. Tanah adalah cat akrilik atau campuran cat dengan gam PVA, yang digunakan pada kaca dengan lapisan pertama dan kedua.
Untuk decoupage, mereka biasanya menggunakan gam PVA sedikit dicairkan dengan air. Adalah penting untuk diingat bahawa apabila basah, saiz napkin meningkat dengan kira-kira 0.5 cm pada setiap sisi, yang sangat ketara jika anda mula menggunakan serbet kering ke permukaan untuk menentukan sempadan di mana motif tersebut akan terletak.

Bahan dan alat


Sentiasa di tangan tukang kayu harus mempunyai tusuk gigi, tunas kapas, seprai kertas atau surat khabar, bulu kapas. Semua ini boleh didapati di setiap rumah. Perhatikan susunan tempat kerja yang munasabah, untuk melindungi tangan, muka (terutamanya mata) dari kesan varnis dan cat. Oleh itu, tidak sepatutnya membeli sarung tangan, topeng, dll. Di samping itu, sediakan:
 • cat akrilik: putih dan pearlescent;
 • kuas biasa, seperti cat cat air;
 • span span atau sekeping tuala kering untuk membasuh pinggan, dipasang pada pakaian baju;
 • varnis akrilik;
 • kertas pasir terkecil;
 • dempul acrylate untuk kerja hiasan;
 • Tuala yang sesuai, Saya mengambil Tahun Baru;
 • cawangan pokok nada tiruan, kerusi sebenar;
 • untuk salji buatan, bola buih;
 • Gam PVA untuk kertas dan kadbod atau pembinaan;
 • gunting;
 • fail alat tulis, lebih padat.


Juga berguna adalah inspirasi, mesej kreatif dan masa lapang, serta suasana yang baik. Dalam masa yang singkat, kerja boleh mengambil masa beberapa hari, kerana perlu membersihkan setiap lapisan dengan teliti, tetapi apabila menggunakan pengering rambut, ia dapat dipercepat hingga beberapa jam.

Bermula


Dapatkan champagne berkualiti baik.
Botol champagne decoupage

Botol champagne decoupage

Seperti semula kerja lama perabot, Sebelum menggunakan apa-apa jenis lapisan, keluarkan lapisan hiasan lama. Apabila botol menghias, ini adalah label dan setem eksais. Pertama saya rendam kaca di dalam air, kemudian keluarkan label dengan berus. Kertas dan gam yang selebihnya boleh dengan mudah dikeluarkan dengan minyak sayuran dan kertas pasir, bersungguh-sungguh menggosok botol.
Botol champagne decoupage

Pilih serbet terlebih dahulu.
Botol champagne decoupage

Sebelum memulakan perdana kaca, degrease dengan pembersih tetingkap atau alkohol.
Tambah gam PVA ke cat dan buat busa buih.
Botol champagne decoupage

Terapkan primer buku halus ke permukaan dengan gerakan kecil dan bijak.
Botol champagne decoupage

Dua atau tiga lapisan sudah cukup. Biarkan botol itu kering atau keringkan dengan pengering rambut di semua sisi.
Sekarang ambil beberapa pasir halus dan pasir di permukaan.
Botol champagne decoupage

Semasa proses pengisaran, anda akan menyedari bahawa kesedihan itu tidak dikeluarkan sepenuhnya. Untuk mempersiapkan permukaan untuk decoupage dari fail, ambil dempul acrylate.
Botol champagne decoupage

Sapukan paste pada botol di lapisan nipis. Untuk melakukan ini, ambil kad plastik mana-mana bank dan bukannya spatula atau hanya menggunakan jari anda. Anda boleh mengeluarkan lebihan dengan benang. Botol harus terletak di sebelahnya.
Botol champagne decoupage

Kami menggunakan pengering rambut sekali lagi. Pes paste sangat cepat.
Botol champagne decoupage

Tutup juga dengan bahagian bawah botol.
Botol champagne decoupage

Jika perlu, pergi ke permukaan dengan tidur, sekali lagi. Ini adalah bagaimana kelancaran botol itu berakhir. Sekarang dia sudah bersedia untuk mengenakan motif.
Botol champagne decoupage


Decoupage


Cara paling mudah untuk decoupage untuk pemula adalah decoupage dari sebuah fail. Saya memilih motif dengan imej bola Krismas, kayu manis, cawangan paya. Lukisan itu tidak berakhir dengan seperempat serbet, seperti biasa, tetapi terletak pada separuh, seperti ditunjukkan dalam gambar.
Botol champagne decoupage

Jika anda membungkus botol dengan serbet, ia menjadi jelas bahawa anda perlu mengurangkan sedikit. Tetapi janganlah tergesa-gesa.
Jadikan tepi motif jagged dengan memotongnya. Pisahkan serbet itu.
Botol champagne decoupage

Botol champagne decoupage

Anda mungkin perlu menyusun motif dari bahagian dalam dalam mod sutera.
Botol champagne decoupage

Letakkan lapisan berwarna-warni serbet pada fail dengan gambar ke bawah dan mula menetes air di atasnya, dari tengah ke tepi. Ia adalah perlu bahawa serbet keseluruhan di dalam air. Malah, dengan menyebarkannya, anda tidak akan menyentuh kertas dengan berus, anda akan menyentuh air, dan serbet akan meluruskan dirinya sendiri.
Botol champagne decoupage

Meningkatkan motifnya, menggerakkan udara keluar dari bawahnya, lipatan akan diluruskan. Walau bagaimanapun, jangan menyimpan serbet di dalam air terlalu lama! Tepi-tompok motif tersebut boleh dialihkan dengan selamat, kerana kertas telah bertambah besar.
Motif pada fail itu boleh dibangkitkan dengan cara ini, seperti ditunjukkan dalam gambar.
Botol champagne decoupage

Lubricate botol dengan tebal dengan gam PVA, sambil mencairkan ia tidak diperlukan dalam kes ini.
Botol champagne decoupage

Botol champagne decoupage

Sekarang memulakan bahagian yang paling menarik dan paling sukar dalam kerja ini. Bermula dari tengah-tengah motif, bersandar fail ke botol, tetapi tidak sekaligus, tetapi hanya tengah, dan strok fail dengan tangan anda ke atas dan ke bawah, dan juga sedikit ke tepi.
Botol champagne decoupage

Seterusnya, anda perlu meletakkan gam satu tepi serbet dan perlahan-lahan memisahkannya dari fail. Sekiranya perlu, luruskan dengan berus lebar dengan air, tetapi lebih baik untuk gam dengan segera sama rata.
Botol champagne decoupage

Gambar di bawah jelas menunjukkan bahawa satu bahagian serbet masih dalam fail, dan yang lain sudah ada pada botol.
Botol champagne decoupage

Sekarang lap di seluruh serbet, tambah sedikit gam. Keseluruhan proses ini memerlukan ketangkasan, perhatian dan tumpuan. Sekiranya perlu, perlahan-lahan memotong sebahagian besar imej.
Botol champagne decoupage

Perhatikan foto berikut. Ia menunjukkan bahawa bahagian terakhir serbet tidak melekat dengan lancar, dan apabila saya cuba melicinkan motifnya, ia mula merobek. Pada peringkat ini, jika ini berlaku kepada anda, adalah yang terbaik untuk menghembus nafas. Biarkan serbet kering secara semula jadi, pengering rambut hanya akan menyakiti.
Botol champagne decoupage

Melekat bahagian atas serbet, yang sebelum ini masih berada di udara. Jika lipatan terbentuk, mereka kemudiannya boleh dikeluarkan dengan kertas pasir.
Pilih warna dan cat latar belakang dengan span yang sama.
Botol champagne decoupage

Walaupun cat mengeringkan, membuat salji buatan. Untuk melakukan ini, campurkan cat putih, gam PVA dan semolina, atau bola busa seperti yang ada dalam foto.
Botol champagne decoupage

Coat botol dengan dua lapisan varnis dan biarkan ia kering. Sebelum itu, adalah mungkin untuk menggambarkan corak di permukaan.
Tutup tudung dengan foil dan sapukan salji tiruan di atasnya.
Botol champagne decoupage

Kesimpulannya, sembunyikan benjolan dan "jahitan" serbet dengan bantuan beberapa cabang dari pokok Krismas tiruan atau jumbai tiruan. Saya juga menyekat kerusi sebenar, cawangan dilindungi dengan salji tiruan. Anda boleh melampirkannya ke senapang gam, yang boleh dibeli di kedai Harga Harga tidak lebih daripada 100 rubel.
Botol champagne decoupage

Itu semua baik-baik saja hadiah siap!
Botol champagne decoupage

Botol champagne decoupage

Botol champagne decoupage
Kembali
Komen (1)
 1. Lalika
  #1 Lalika Tetamu 8 Ogos 2017 10:24
  0
  Tidak teruk berlaku!
  Ia adalah mungkin untuk menambah berkilau lain supaya "salji" berkilau!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh