DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Tonton ITV-4
Saya ingin berkongsi dengan anda prestasi jam tangan pada lampu IV-9 dalam unit dari pesawat TU-154. Sekiranya terdapat inskripsi ITV-4, nampaknya unit ini dipanggil itu! Di tempat asalnya, ini adalah jam tangan yang dibuat pada logik yang tegar. Orang yang memerintahkan pengubahan daripada saya mahu menggunakannya sebagai aksesori desktop yang akan menunjukkan masa dan suhu, bergantung kepada mod. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mengekalkan fungsi menyesuaikan kecerahan cahaya lampu. Dan satu lagi keadaan adalah kebebasan tenaga, maksud saya, dengan itu, mengekalkan kiraan masa, selepas mematikan kuasa utama.

Lampu.


Tetapi di sini saya mesti katakan, bertuah! Sebelum ini, saya hanya menemui penunjuk pelepasan, untuk bekalan yang, mengambil dan meletakkan 180V! Segala-galanya sangat mudah di sini, anda boleh menggunakan bekalan kuasa 5V (tegas, tidak lebih dari 4.5V, tetapi lebih banyak pada kemudian), iaitu. barisan yang sama digunakan untuk mengendalikan litar utama.
Lampu adalah mentol dengan vakum, di mana lapan filamen terletak. Oleh itu, IV-9 mempunyai kesimpulan biasa, dan lapan segmen. Untuk mengeluarkan apa-apa maklumat, adalah perlu untuk "memberi makan" kesimpulan umum dan relevan yang berkaitan. Polaritas sambungan itu tidak penting. Dalam kes saya, saya menyambungkan pin 1 ke tambah kuasa (voltan dalam perubahan litar saya untuk menyesuaikan kecerahan lampu) dan menyambung segmen membawa ke tanah.
Tonton ITV-4

Tonton ITV-4

Sekarang mengenai kawalan lampu. Pelanggan menegaskan pada paparan statik, oleh itu, kita akan mempunyai "tandan" isyarat kawalan (7 output * 4 lampu). Untuk menambah bilangan pin, saya menggunakan empat daftar pergeseran 74HC595, pin yang disambungkan kepada empat mikrosirkuit ULN2003. Cip ULN2003 adalah satu set tujuh suis transistor. Setiap suis transistor mempunyai perintang yang mengehadkan di pangkalannya, supaya anda dapat mengawal output dari pergeseran secara langsung ke input kawalan uln.

Skim.


Kerja keras utama adalah mega8. Tugasnya adalah untuk menginterogasi sama ada sensor suhu - DS18B20 atau jam nyata DS1307 dan maklumat output kepada lampu dengan menulis array yang diperlukan untuk daftar shift. Juga, apabila salah satu daripada empat butang dicetuskan, angka yang sama dalam jam atau minit berubah. Sejam apabila berubah jam atau minit ditetapkan semula. Dengan menekan butang pertama dan keempat secara serentak, peranti memasuki mod paparan suhu. Butiran, anda boleh menonton video tersebut. Semua empat butang "duduk" pada satu sisipan, selepas itu ditentukan butang yang ditekan, berikut adalah contoh pelaksanaan sedemikian:
skim

Rajah Peranti:
skim

Ini adalah bahagian pertama kerja yang tidak ada kawalan kecerahan untuk lampu - mereka menyala hingga "penuh". Semua kuasa peranti adalah 5V. Dalam versi ini, jam boleh dikuasakan walaupun dari port USB! Lampu-lampu juga tidak ditunjukkan pada gambar rajah, untuk menyambungkannya, anda perlu menyambungkan anod mereka ke tambah kuasa, dan menyambung segmen membawa melalui perintang yang membatasi semasa (arus segmen tidak boleh melebihi 19 mA) ke terminal L (1) _1. L (4) _7. Apabila menyesuaikan kecerahan, anod lampu dan kesimpulan nombor 9 cip ULN2003 disambungkan tidak kepada kuasa ditambah, tetapi kepada keluaran litar kawalan kuasa.
Skim untuk menyesuaikan kecerahan:
skim

Pada input (INPUT +; INPUT-) kami menggunakan voltan malar 7-9V. Stabilizer linear 7805 menstabilkan voltan sehingga 5V, yang digunakan untuk menggerakkan mikropengawal, jam masa nyata, daftar peralihan dan sensor suhu.
LM317 Linear Stabilizer - Digunakan untuk melaksanakan dimming. Pada nilai R1-3.9kOhm, dan RS_1, RS-2, perintang berubah sebanyak 10kOhm, voltan 5V_ADJ_OUT akan berubah bergantung kepada rintangan perintang variabel dari 2.5 hingga 4.9V. Pada LM317 anda perlu meletakkan radiator kecil, secara literal 10 minit saya melakukan perkara yang sama seperti dalam foto, yang mengatasi dengan baik dengan penyejukan. Bahan adalah sebahagian kecil dari kes cd-rom:
Tonton ITV-4

Foto menunjukkan output sensor suhu dan petak bateri untuk jam nyata DS1307.
Pelaksanaan sekarang.
Kes:
Tonton ITV-4

Saya memperpanjang kesimpulan dari lampu dan melemparkan mereka ke pigtails dan memulangkannya ke tempat asal mereka:
Tonton ITV-4

Papan kawalan (bersambung dengan tempat "asli"):
Tonton ITV-4

Tonton ITV-4

Tonton ITV-4

Pelekap papan dan sambungan lampu:
Tonton ITV-4

Akibatnya:
Tonton ITV-4

Tonton ITV-4

Tonton ITV-4
Muat turun firmware dan papan:

Perhatian! Anda tidak mempunyai kebenaran untuk melihat teks tersembunyi.
Kembali
Komen (1)
  1. Vyachelav
    #1 Vyachelav Tetamu Jun 2, 2019 8:42 p.m.
    0
    Hello !!! Saya sangat menyukai resusitasi awak, jam tangan penerbangan lama, masa sebenar !!! Bolehkah saya memesan, buat semula dengan cara yang sama, menonton saya? Terima kasih terlebih dahulu untuk balasan anda !!!!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh