Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
Dari pakaian lama anda boleh menjahit mainan yang indah, yang akan menjadi hadiah yang baik untuk anak atau hiasan untuk percutian. Dari kot bulu perang lama, saya membuat rusa mainan, untuk pembuatan yang saya perlukan: gam boleh dipercayai, pengisi (bulu kapas), benang, jarum, serta botol plastik dari air soda, rhinestones biru dan merah, kerajang, gunting, jarum untuk menusuk, pensil dan kertas untuk membuat sampel.
Memulakan kerja, saya membuat sampel di atas kertas. Pada mulanya saya ingin membuat mainan kaki panjang dan kepala kecil, tetapi dalam kerja-kerja menjahit, saya memperbaiki kelemahan sampel dengan meningkatkan saiz kepala. Pada mulanya, sampel kertas kelihatan seperti ini:

Mainan rusa DIY


Selepas itu, saya mengambil kain dari kot lama dan memotong dua bahagian badan dengan kepala keluar, dan kemudian membuat detail ekor dan bahagian tengah. Bahagian bahagian tengah harus pergi dari leher mainan ke kaki belakangnya (hampir melalui seluruh tubuh).
Memotong setiap detail, saya meninggalkan setiap satu di sepanjang tepi bahagian elaun dari 0.5 sentimeter. Dalam gambar di bawah, antara butiran badan terdapat butiran ekor dan bahagian tengahnya:

Mainan rusa DIY


Saya menjahit bersama butiran badan di sepanjang tepi di depan, tetapi saya tidak menjahit belakang agar lebih mudah untuk menjadikan kraf keluar dari dalam sedikit kemudian. Di hadapan, saya menjahit bahagian tengah badan, dan untuk butiran kaki, saya memotong sepasang sampel kedua:

Mainan rusa DIY


Seterusnya, potongan sampel kaki saya menjahit untuk kraf. Selepas itu, ia akan kelihatan seperti ini:

Mainan rusa DIY


Untuk membuat kuku kraf Saya membuat keputusan untuk membuat empat bahagian bulat dan menjahit mereka. Untuk menyusun butiran, tanduk tidak mempunyai kain bulu yang cukup, dan oleh itu saya terpaksa menggunakan kain sederhana:

Mainan rusa DIY


Untuk menjadikannya lebih mudah untuk menjahit tanduk, saya meninggalkan seksyen nape mainan yang tidak teratur.
Saya menjahit maklumat terperinci kepada "kuku" kraf saya:

Mainan rusa DIY


Seterusnya, saya mengambil getah buih dan potong 4 bahagian darinya secara berpasangan untuk mengisi tanduk mainan masa depan dengannya.
Getah busa boleh digunakan sebagai pengisi sekiranya pengisi konvensional tidak mudah masuk ke dalam kawasan tisu terlalu sempit:

Mainan rusa DIY


Setelah memotong empat bahagian dari getah busa, saya meletakkan sampel kain pada kedua belah pihak di atasnya dan menjahitnya. Sekiranya buih tidak cukup padat, tanduk kraf boleh diisi dengan bulu kapas menggunakan pinset:

Mainan rusa DIY


Sekarang tanduk yang terhasil mesti dijahit. Saya menghidupkan kerajinan saya dari sisi yang salah dan menjahit tanduk ke bahagian belakang kepalanya, melipat di kawasan elaun, dan kemudian menjahit leher.
Tetapi kaki kerajinan ternyata mustahil untuk benar-benar berubah dari sisi yang salah kerana ada bulu di dalamnya, dan dari bawah ke bawah mereka menjadi lebih luas, dan oleh itu saya memutuskan untuk meninggalkan mereka pendek:

Mainan rusa DIY


Selepas itu, saya mengisi mainan dengan kapas dan menjahitnya. Semasa jahitan, saya menyediakan bahagian ekor dan kawasan yang mana bahagian ini perlu dijahit:

Mainan rusa DIY


Perincian ekor harus dilipat empat kali:

Mainan rusa DIY


Selepas itu, anda perlu menjahit bahagian ekor ke kraf:

Mainan rusa DIY


Sekarang, saya memotong empat bahagian dari kain coklat nipis untuk membuat telinga:

Mainan rusa DIY


Saya balut setiap sepasang bahagian di sekitar tepi:

Mainan rusa DIY


Seterusnya saya mengambil kerajang. Untuk kraf, anda boleh mengambil kerajang yang tidak kotor dari bawah gula-gula:

Mainan rusa DIY


Dari foil kita perlu memotong angka salji (bulatan) dan bintang, selepas itu kami mengambil rhinestones dan botol plastik.
Dari botol kita perlu memotong tiga jalur telus yang tipis, di mana kita akan melekatkan rhinestones biru sedikit kemudian:

Mainan rusa DIY


Jalur telus dengan rhinestones akan menghiasi leher mainan. Bagi mereka, anda perlu mengira panjang, menandakan permulaan dan hujung untuk kawasan di mana rhinestones itu perlu, dan kemudian letakkan rhinestones pada jalur:

Mainan rusa DIY


Seterusnya, kepada ketua kerajinan, anda perlu melekatkan rhinestones merah sebagai mata dan menjahit di telinga, dan pasangkan jalur yang dihasilkan di hujung menggunakan stapler:

Mainan rusa DIY


Jika kita melampirkan tiga jalur telus dengan rhinestones kepada mainan hampir selesai, maka akan kelihatan seperti ini:

Mainan rusa DIY


Mainan rusa DIY


Sekarang ia tetap melakukan dua tindakan terakhir: melekatkan angka salji yang dipotong dari foil dengan asterisk dan membuat hidung. Pertama, saya memutuskan untuk melekatkan bentuk foil ke tanduk, belakang dan kukunya:

Mainan rusa DIY


Seterusnya, dari kain coklat muda, saya memotong hidung saya:

Mainan rusa DIY


Setelah membuat detail hidung sesuai ke kepala dalam ukuran, saya tetap:

Mainan rusa DIY


Ini adalah bagaimana jalur plastik terikat dihiasi dengan rhinestones melihat belakang:

Mainan rusa DIY


Selepas itu, mainan saya "Rusa" sudah siap:

Mainan rusa DIY
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh