Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Pembinaan asas jalur
Pembinaan asas jalur

Mana-mana bangunan bermula dengan asas. Jenis dan saiz asas bergantung pada bangunan yang akan dibina di atasnya. Semakin tinggi berat bangunan, lebih menyeluruh asasnya. Untuk pembinaan rumah kayu atau rumah blok konkrit busa, asas jalur sempurna. Kelebihan utama asas jalur adalah bahawa ia boleh dibina dengan tangan anda sendiri tanpa menggunakan peralatan pembinaan berat.
Secara konvensional, pembinaan asas jalur boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat utama.
Pembinaan asas jalur

Markup.


Untuk mempermudah proses penandaan, tapak yang dipilih untuk pembinaan rumah perlu disesuaikan, memotong rumput dan rumput tinggi. Kemudian, di lokasi salah satu dinding bangunan, tetapkan tepi yayasan dengan pasak yang dihancurkan, secara bersyarat menamakan mereka A dan B. Tugas utama menandakan adalah untuk memberikan kontur bangunan bentuk yang betul dengan sudut tepat. Untuk ini, ada instrumen geodetik khas. Tetapi anda boleh lakukan tanpa mereka. Untuk melakukan ini, anda harus ingat kursus geometri sekolah. Jarak yang sama dengan tepi asas dinding serenjang menyimpang dari titik A berserenjang ke garis lurus AB. Kami menandakan titik ini dengan huruf B. Sekarang kita mempunyai segi tiga tepat, kaki AB, AB. Mengetahui dimensi kaki, anda boleh mengira panjang hipotenuse BB dan bandingkan dengan apa yang berlaku di atas tanah. Jika perlu, pasak perlu dipindahkan ke titik yang dikehendaki. Dengan cara yang sama, sudut keempat yayasan ditentukan. Ukuran pita laser adalah terbaik untuk pengukuran jarak.

Parit di bawah asas.


Pembinaan asas jalur

Parit di bawah asas digali ketat mengikut markup. Lebar parit adalah 40-50 cm, tetapi kedalamannya harus ditentukan oleh kedalaman pembekuan tanah. Menggali harus 20 cm di bawah kedalaman beku. Kemudian, tiada pergerakan tanah dan pembesarannya semasa pembekuan akan menakutkan untuk asas. Sebelum mencurahkan asas itu, kusyen pasir 20 cm tinggi dicurahkan ke bahagian bawah parit dan menerkam dengan ketat.
Untuk menyimpan, kadang-kadang menggunakan kaedah pili-pita. Pada sudut asas dan sekitar perimeter, buasir yang diperkuat dituangkan ke kedalaman beku setiap setengah meter. Peneguhan dari mereka harus melekat pada ketinggian asas jalur. Ini perlu untuk ikatan kukuh asas jalur utama dan buasirnya sendiri. Dalam kes ini, pita asas mungkin cetek.

Formwork.


Pembinaan asas jalur

Sebelum menuangkan asas itu, kerja keras harus dibentuk, yang akan memberikan asas kepada bentuk yang diperlukan. Formwork boleh dibuat dari papan dengan ketebalan 40-50 mm. Juga lembaran papan serpih atau kunci slate yang sesuai. Tepi atas seluruh bentuk kerja mestilah permukaan mendatar yang ideal. Jika anda memasang acuan dari papan, maka bahagian dalamnya harus ditutup dengan sebuah filem untuk mencegah kebocoran simen dan memudahkan pembongkaran berikutnya. Untuk mengelakkan acuan daripada pecah di bawah berat simen, spacer dipasang di luar struktur. Untuk mengalihkan volum dalaman asas dalam acuan, lubang bulat dipotong dari kedua belah pihak di mana paip plastik dimasukkan.

Penguatkuasaan.


Pembinaan asas jalur

Untuk memberikan kekuatan tegangan asas, jumlah voltan dalaman diisi dengan kerangka pengukuhan tetulang besi dengan keratan rentas 8-10 mm. Di antara mereka sendiri, penguatan itu berkaitan dengan dawai logam lembut khas.
Pembinaan asas jalur

Isi.


Untuk menuangkan menggunakan mortar konkrit jenama M300. Penyelesaian itu boleh dibeli dengan siap sedia, tetapi untuk ini anda perlu mengira isipadu asas dengan tepat. Dengan pilihan ini, terdapat satu tolak penting. Seluruh penyelesaian perlu dilakukan dalam 1-2 jam, jika tidak, ia akan menjadi tidak dapat digunakan. Anda boleh mengisi asas itu sendiri. Untuk melakukan ini, anda akan memerlukan pasir, kerikil dan simen. Perkadaran pencampuran biasanya ditunjukkan pada beg simen. Pengadun konkrit elektrik kecil akan mempercepat proses penyediaan mortar. Isi hendaklah betul-betul di sepanjang tepi atas acuan.

Pengeringan.


Setelah mencurah, asas harus ditutup dengan filem dalam cuaca hujan dan dibiarkan kering. Sekiranya cuaca panas, asas perlu disiram. Selepas pengeringan, anda boleh mengeluarkan acuan dan mula membina rumah.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh