DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Pemasangan dapur hud di rumah persendirian

Kandungan


1. Tujuan hud periuk.
2. Apa sistem terdiri daripada, dan set alat yang diperlukan.
3. Kerja awal.
4. Pemasangan sistem ekzos.
5. Menguji hud dapur pada musim sejuk.
Hud periuk terletak di atas kompor, direka untuk pengudaraan dan pembersihan udara tercemar (jelaga, bau) atau pergerakannya di luar premis. Memasang hud dapur adalah proses yang memakan masa jika anda tidak mempunyai pembukaan pengudaraan yang memerlukan pengetahuan asas dan kemahiran dalam bidang elektrik, jika anda perlu memindahkan atau menyambung semula saluran keluar. Selebihnya kerja tidak sukar, perkara utama adalah untuk memiliki kemahiran praktikal dalam pembinaan.
Apa yang sistemnya terdiri daripada, dan set alat dan bahan yang diperlukan.
Sistem ekzos domestik terbina dalam terdiri daripada:
- peminat dengan perangkap gris dan pencahayaan tempatan;
- saluran ekzos;
- elemen peralihan;
- korugan, dengan diameter 115 mm;
- Saluran udara, diameter 300 mm panjang dan 130 mm;
- puncak pengudaraan dengan injap cek dengan diameter 130 mm.
Kuasa dibekalkan melalui saluran kuasa, yang terletak di zon dalaman hud untuk tudung.

Kerja awal.


Pemasangan dapur hud bermula dengan menentukan lokasinya. Selepas itu, bulatan ditarik pada dinding pendukung di bawah saluran, dengan seksyen 130 mm dan soket dengan diameter 65 mm. Melalui pukulan dan gerudi panjang, melalui lubang digerudi sepanjang kontur pembukaan pengudaraan masa depan dan di tengahnya. Lubang dengan garis pusat lebih daripada 130 mm ditebang dengan puncak melalui lubang. Mahkota atau gerudi (6 - 12 mm) dan tombak menyediakan tempat untuk kotak di bawah alur keluar. Dari kotak simpang, memerhatikan piawaian pemasangan untuk sistem elektrik, strob ditumbuk atau dipotong ke soket, dan dawai tembaga dua wayar diletakkan dengan seksyen rentas dua milimeter, sehingga hujungnya tergantung dari kotak yang disenaraikan dengan 150 - 200 mm. Alabaster adalah kotak tetap di bawah saluran keluar dan wayar. Saluran udara dengan seksyen 130 mm dipasang pada mortar simen, pada sudut 5-10 darjah ke sisi jalan.
Pemasangan hud dapur

Selepas penyelesaian kering, dinding itu selaras dengan permulaan dan kemasan dempul.
Pemasangan hud dapur

Apabila pemecahan penyelesaian, kerja penamat dilakukan. Hujung wayar yang terbenam dibersihkan dari penebat dan disambungkan ke fasa, sifar dan terminal salur keluar, yang kemudiannya dipasang di tempat biasanya.

Memasang sistem ekzos.


1. Pemasangan puncak. Di atas bangunan bangunan, visor dengan injap sehala dipasang di peringkat.
Pemasangan hud dapur

Sekiranya berlaku penyimpangan yang kuat di sepanjang paksi menegak, injap akan berada di kedudukan ajar manakala sistem penyingkiran udara tidak berfungsi.
2. Penyediaan kotak. Kain terbina dalam dipasang di dalam kotak 305 mm dalam, diperbuat daripada papan seramik berlamina (tebal 16 mm), dan ditutup oleh permukaan MDF. Dimensi yang tersisa ditunjukkan dalam foto.
Pemasangan hud dapur

Di dinding belakang dan di rak dari papan serpai, melalui unsur-unsur di bawah korunan (sekatan 140 mm) dan soket, yang akhirnya dilindungi dari kelembapan dengan silikon, dipotong dengan jigsaw. Di rak dalam, lebih dekat ke sudut, lubang dengan diameter 8 - 10 mm digerudi untuk menubuhkan kabel elektrik.
Pemasangan hud dapur

Kotak hood disambungkan ke kabinet dapur berengsel lain.
3. Pasang laci yang tergantung ke dinding. Awning laras dilampirkan pada kotak.
Pemasangan hud dapur

Di dinding, tanda dan pengikat bar untuk kanopi dilakukan. Kotak digantung dan ditetapkan mengikut tahap.
4. Pemasangan peralihan.Peralihan dari bahagian 125 (dimensi luar) hingga 115 mm (diameter dalaman) dimasukkan ke dalam saluran dari bahagian dalam saluran.
5. Memasang hud dapur. Kabel dibalut melalui lubang yang disediakan dari rak, dan peranti ekzos segera disesuaikan dengannya. Palam dihubungkan dengan kabel. Satu hujung korimasi aluminium 115 mm dimasukkan ke dalam saluran, yang lain diapit pada muncung peranti.
Pemasangan hud dapur

Palam dimasukkan ke soket dan semua mod operasi peranti diperiksa.

Menguji hud dapur pada musim sejuk.


Semasa kajian, pada -20 ° C dan dapur mudah (lebih daripada 12 jam), ternyata bahawa jika bentuk pemeluwapan, ia tidak masuk ke dapur atau bangunan bangunan, injapnya tetap bebas dan sistem berfungsi tanpa gangguan. Berdasarkan data yang diperolehi, dapat disimpulkan: sistem ekzos kecil hingga 1.5 m dengan saluran udara dipasang pada sudut tidak akan ditutupi dengan es pada musim dingin.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh