Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang
1. Tujuan suis tekanan.
2. Prinsip kerja.
3. Gejala.
4. Sebab-sebab pecahnya.
5. Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang.

Tujuan pressostat.


Suis tekanan, ia juga merupakan suis tekanan asap, sebuah relay kebezaan, sebuah sensor asap adalah peranti yang sensitif yang direka untuk mematikan dandang dalam hal penyingkiran bahan bakar yang dibelanjakan. Ia mengawal operasi kipas dan, dengan aliran udara tercemar dalam cerobong yang mencukupi, menghantar isyarat ke papan kawalan untuk mematikan pembakar gas. Sensor ini dilengkapi dengan pemanas air gas dengan sistem ekzos asap paksa.

Prinsip kerja.


Suis tekanan dandang gas terdiri daripada perumahan dengan muncung, mikroswitch 2-kedudukan, membran bergerak dengan pin yang membahagi bahagian dalam perumahan menjadi 2 kamar.
Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang

Apabila kipas ekzos tidak berfungsi, kenalan 1, 2 berada dalam kedudukan tertutup (hubungi 2 tidak disambungkan ke papan kawalan). Apabila peminat bermula, vakum berlaku di ruang 2, yang dipancarkan dari putaran turbin melalui venturi, tiub pengumpul kondensat dan paip 2, kerana membran dengan pin tertarik dan menutup hubungan 1, 3 (hubungan 1, 2 terbuka). Isyarat ini, mengenai operasi normal pemadam asap, diberikan kepada papan kawalan (kenalan 1, 3 disambungkan kepada modul kawalan), yang memastikan operasi dandang mengikut algoritma yang ditentukan.

Gejala


Sekiranya pengesan asap rosak, gejala berikut akan muncul:
1. Dalam relay kebezaan, apabila kipas dihidupkan, tiada klik suis mikro.
2. Dandang tidak berfungsi, dan memberikan kira-kira ralat berikut: "Penghembus udara dimatikan, kipas berfungsi."

Sebab-sebab pecahannya.


Sebab-sebab berikut boleh menyebabkan kerosakan atau kerosakan geganti:
1. Pengoksidaan kenalan. Pada permulaan kipas, satu klik microswitch didengar, tetapi litar tidak ditutup kerana filem teroksida pada bahagian konduktifnya.
2. Pakai bahan membran. Kemerosotan sifat teknikal badan bergerak sensor asap menyumbang kepada gangguan operasinya.
3. Menyumbat, merosakkan, atau pembentukan meterai air di dalam tiub dengan pengumpul kondensat. Apabila retak, pecah terbentuk pada elemen ini, atau apabila tiub menjadi tersumbat atau apabila air dipenuhi dengan air, sensor itu bertindak balas dengan tidak wajar kepada perubahan.
4. Mengurangkan prestasi peminat. Kuasa daya tarikan yang timbul daripada pelepasan di dalam ruang turbin tidak mencukupi untuk memindahkan membran ke microswitch.

Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang.


Untuk mengenal pasti nod yang gagal, anda boleh melakukan perkara berikut:
- matikan dan cabut dandang;
- buka bahagian hadapan kes itu;
- Hubungan antara 1, 3;
- menetapkan semula ralat dan mulakan dandang.
Jika dandang mula berfungsi, maka kerosakan berada di suis tekanan. Untuk diagnosis dan pembaikannya, adalah perlu untuk memeriksa keadaan unsur berikut:
1. tiub kondensat. Ia diperiksa untuk kehadiran pemakaian haba dan pengisian rongga dalaman dengan kotoran dan kondensat. Tiub diletakkan di dalam persekitaran suhu tinggi. Dari radiasi haba, bahan tiub kehilangan sifat fizikalnya atau menjadi tertutup oleh melalui retakan. Juga, salurannya boleh tersumbat dengan kotoran atau dipenuhi dengan air, yang terbentuk akibat perubahan suhu yang tiba-tiba, antara alam sekitar dan gas ekzos panas. Sekiranya terdapat kawasan rosak, tiub mesti diganti dengan yang baru, atau cuba membaiki produk yang dipakai sendiri.
Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang

Sebagai contoh, keretakan yang mendalam pada permukaan silinder boleh diisolikan dengan bahan tahan panas (pita elektrik, pita aluminium).
2. Ruang dalaman sensor asap. Apabila kelembapan masuk ke dalam kes, kenalan mikroswitch mula mengoksida dengan sangat. Oleh itu, jika kondensat sentiasa hadir di relay, terutamanya proses ini diucapkan pada suhu rendah, adalah disarankan untuk memindahkan suis tekanan dandang gas ke tempat lain, jauh dari dinding sejuk saluran bekalan.
Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang

3. Kenalan elektrik. Sambungkan multimeter ke pin 1 dan 3 dalam mod ujian diod.
Diagnostik dan pembaikan suis tekanan dandang

Menggunakan mulut anda, buat vakum di dalam ruang pengesan asap No 2. Jika penguji melindungi atau menunjukkan litar pintas, itu bermakna bahagian konduktif relay tidak teroksidasi, jika ia dipaparkan, maka ia tidak berfungsi. Banyak model suis tekanan asap disertakan dalam satu perumahan, jadi ia akan menjadi masalah untuk memeriksa keadaan kenalan. Oleh kerana separuh kes plastik saling terhubung dengan penyolderan, oleh kerana itu, untuk pemisahannya, perlu membersihkan tempat cair dengan hati-hati. Selepas pembukaan, bersihkan bahagian konduktif, periksa membran untuk kecacatan dan, jika tiada kerosakan yang ketara, kumpulkan peranti dibaiki dalam susunan terbalik. Jika anda memutuskan untuk menggantikannya, maka anda perlu memilih model yang sama.
4. Kuasa kipas. Sekiranya kuasa pemadaman asap merosot disebabkan penurunan dalam voltan sesalur, pencemaran kipas turbin teruk atau pakai bearing, membran instrumen tidak akan tertarik sepenuhnya kepada microswitch. Walaupun terdapat skru boleh laras pada relay yang mana anda boleh menyesuaikan julat tindak balas diafragma, lebih baik tidak menyentuh mereka, kerana anda boleh menetapkan semula tetapan kilang dan kemudian menetapkan kedudukan yang dikehendaki untuk masa yang lama. Oleh itu, berhati-hati memeriksa keadaan unsur-unsur yang disenaraikan, mungkin pecahan terletak di kipas ekzos dandang. Anda boleh mengetahui komponen mana yang mungkin rosak dari artikel itu: "Diagnostik dan pembaikan kipas dandang".
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh