DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Bagaimana untuk menggerakkan tunda pada kualiti thread

Kandungan


1. Tujuan tunda dan bagaimana ia berfungsi.
2. Varieti bahan pengedap.
3. Kaedah pengedap benang paip.

Dalam kerja paip, tunda digunakan untuk mengelak paip dan peralihan yang dihubungkan oleh benang. Ia dibuat terutamanya dari sisa rami dan serat kasar saiz kecil. Jika tunda itu luka dengan betul, perlindungan kebocoran akan disediakan sepanjang hayat saluran paip. Menjawab persoalan bagaimana untuk mengendurkan tunda pada benang, harus dikatakan bahawa mutu kerja menghalang risiko kebocoran dalam sistem paip.
Terdapat jurang antara sambungan berulir di mana air bebas meluas di luar saluran paip. Sekiranya terdapat paip penarik yang dipasang di dalamnya, maka jurang menjadi lebih kecil, dan semasa penembusan air ke dalam sambungan tersebut, flaks membengkak dan kebocoran berhenti.

Varieti bahan pengedap.


Bahan utama yang membuat lapisan yang ketat antara sambungan berulir termasuk:
- tunda kebersihan;
- pita FUM;
- FUM cecair.
Silikon digunakan sebagai bahan tambahan untuk tunda, tetapi dengan sendirinya, kerana sifatnya, ia tidak akan dapat memberikan perlindungan yang boleh dipercayai dari sambungan dari kebocoran.
FUM adalah penggulungan untuk benang, yang terdiri daripada pita Teflon, tidak dibasahi oleh air dan mencipta lapisan penahan air di sendi.
Liquid FUM adalah sealant satu komponen warna biru, apabila bersentuhan dengan udara ia perlahan mengeras dan membentuk agregat yang cukup kuat dan padat yang menghalang aliran keluar air dari sistem. Tetapi, jika menggunakan bahan-bahan di atas, ujian tekanan sistem bekalan air boleh dilakukan dengan segera, kemudian setelah menggunakan FUM cecair, sebelum memeriksa sistem, anda perlu menunggu waktu tertentu, bergantung pada diameter dan suhu ambien.

Kaedah pengedaran thread thread tali.


Penggulungan berkualiti tinggi benang dilakukan menggunakan bahan dan alat berikut:
- injap tuil paip dalam jumlah dua keping;
- tunda paip;
- Pita FUM.
Bagaimana untuk menendang tunda pada benang dengan kualiti yang tinggi

Prosedur untuk mendapatkan sambungan berikat yang berkualiti tinggi digambarkan oleh contoh menggabungkan kacang kesatuan (Amerika) dengan benang luaran 1 inci dan injap sehala.
Dengan tunda, kami memisahkan helai dengan panjang kira-kira 5 hingga 7 pusingan diameter 1 inci dan ketumpatan yang ditunjukkan dalam foto.
Bagaimana untuk menendang tunda pada benang dengan kualiti yang tinggi

Bahan kerja yang terhasil digunakan pada permulaan unsur penghubung Amerika, sementara benangnya harus diarahkan kepada anda, dan luka mengikut arah jam, sepanjang lilitan dan belakang. Akhir tunda dibawa ke permulaan benang dan jari, mengikut arah jam, licin. Akhirnya, ia harus berubah seperti dalam foto.
Bagaimana untuk menendang tunda pada benang dengan kualiti yang tinggi

Kemudian, kita mengetuk FUM mengikut arah jam di bahagian ini supaya ia benar-benar bertindih dengan ruas paip dan terletak di dalam 2-3 lapisan.
Bagaimana untuk menendang tunda pada benang dengan kualiti yang tinggi

Pita Teflon menghalang tunda daripada beralih dan bergerak dari bahagian itu. Kami umpan Amerika pada injap sehala dan dengan bantuan kunci kami mengetatkan mereka sehingga beban yang ketara berlaku.
Bagaimana untuk menendang tunda pada benang dengan kualiti yang tinggi

Penggulungan gabungan benang itu, dengan ketangkasan yang sesuai, hampir selalu memastikan gabungan yang boleh dipercayai dari dua unsur yang boleh dilepaskan dari saluran paip itu. Apabila semua komponen sistem dipasang, diperlukan ujian tekanan pada tekanan kira-kira 1 bar dan memeriksa semua sambungan berulir untuk kebocoran.
Apabila menggunakan bahagian-bahagian yang berkualiti rendah, jumlah penggulungan perlu dikurangkan sedikit, kerana dalam proses pembengkakan flaks, daya timbul yang boleh mengakibatkan kerosakan pada bahagian tersebut.
Kembali
Komen (12)
 1. Inok
  #1 Inok Tetamu 17 Februari 2017 19:29
  18
  Lebih baik tidak menunjukkan akibat penggulungan. Ini adalah bagaimana orang-orang yang tidak bijak membungkus linen. Ia perlu membentuk bebola yang luas dari jalur yang dikeluarkan dari bungkus rami dan membungkus produk di sekelilingnya, dan bukan sekadar jemai rami dengan menutup lubang dengannya. Jika anda mengetatkan seperti yang ditunjukkan, saluran paip itu tidak akan bertahan lama, palam dibentuk di persimpangan. Tepi-tepi perlu dipotong dan dimasukkan ke dalam benang tanpa membiarkan benang terbuka, berhati-hati meluruskan dan angin rami dengan ketat dan kemudian anda dapat menambahkan fum cair atau sealant.
  1. Tetamu Victor
   #2 Tetamu Victor Tetamu 5 Julai 2018 3:16 p.m.
   1
   Peperiksaan Negeri Bersepadu - mereka tidak akan berjaya! Baik, apa yang anda mahukan dari Peperiksaan Negeri Bersatu? Ada tow, ada pita, set kunci yang mencurigakan juga! Hasilnya adalah 100 mata! Selebihnya tidak termasuk dalam kedudukan!
 2. Alexander
  #3 Alexander Tetamu 19 Februari 2017 19:42
  22
  Ia segera jelas bahawa orang itu jauh dari kerja pemasangan, tidak ada pengalaman. Menarik tunda jurang antara balak di dalam rumah kayu balak. Dan dalam penggunaan flaks bekalan air, yang tidak boleh tersinggung, dia boleh membalas dendam.
  1. Tetamu Igor
   #4 Tetamu Igor Tetamu 16 September 2018 12:19
   0
   Ini adalah dua nama bahan yang sama.
  2. Tetamu Victor
   #5 Tetamu Victor Tetamu 4 Februari 2019 1:42 p.m.
   0
   Sejauh yang saya tahu, tunda adalah flaks yang sama, hanya berkualiti rendah, "kotor", anda tidak boleh membungkusnya. Anda mungkin keliru dengan menunda dengan kain.
 3. Mikhalych
  #6 Mikhalych Tetamu 13 Mac, 2017 01:55
  15
  Maaf, tetapi ini adalah sejenis helah kotor yang menulis artikel ... Fakta bahawa dia luka di sana pada benang, mengacaukannya ke satu tempat, dan menekankan ..
 4. Boris
  #7 Boris Tetamu 13 september 2017 23:02
  9
  Rupa-rupanya penulis bercanda!
 5. Tetamu Gennady
  #8 Tetamu Gennady Tetamu 28 Jun 2018 10:16 p.m.
  9
  Contoh visual yang hebat tentang JANGAN! ketawa
 6. Ramil
  #9 Ramil Tetamu 29 Jun 2018 11:05 p.m.
  4
  Saya juga seorang guru, anda tidak tahu, tidak sedemikian! Saya tidak perlu menghapuskannya, tetapi flaks itu adalah kebersihan, dan lebih baik untuk menenuninya dengan minium supaya ia tidak membusuk kemudian!
 7. Tetamu Igor
  #10 Tetamu Igor Tetamu 16 September 2018 12:16
  2
  Kenapa selepas tunda (mereka memanggilnya flax) berliku pita FUM? Untuk keseronokan, atau apa?
  Apa yang lebih baik adalah bahawa anda boleh menghidupkan semula sambungan sedikit dengannya. Pita fum akan segera memecah pada masa yang sama.
 8. Tetamu Nikolay
  #11 Tetamu Nikolay Tetamu 26 September 2018 16:55
  1
  Lebih baik tidak memalukan, mendedahkan ketidakprofessionalisme mereka ((((
 9. Tetamu Michael
  #12 Tetamu Michael Tetamu 8 Januari 2019 9:03 a.m.
  0
  Sebagai tukang paip lama berkata - "tunda untuk tukang kayu, dan bagi kami - linen." Walaupun bahan adalah "satu dan yang sama", mereka tidak menggunakan tunda dalam kerja paip - tepat kerana ia "... terbuat dari sisa" dan merupakan "serat kasar".

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh