DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Bugs radio mudah buat sendiri
Di Internet, anda boleh menemui sebilangan besar skim pepijat radio. Sesetengah litar terlalu rumit dan memerlukan penalaan, yang lain termasuk komponen radio yang terhad, dan yang lain tidak berfungsi sama sekali!
Saya bawa perhatian kepada skim pepijat yang boleh dipasang oleh kedua-dua amatur radio berpengalaman dan pemula dalam perkara ini.
Mari lihat skim ini:
do-it-yourself bug radio sederhana

Untuk garis putus-putus, jangan perhatikan lagi.
Untuk membuat pepijat, kami memerlukan butiran berikut:
 • VT1 - kt315 dengan mana-mana indeks huruf (jika anda ingin meningkatkan jangkauan pepijat, lebih baik menggunakan transistor gelombang mikro, contohnya kt325 atau kt368, s9018 transistor yang diimpor adalah sempurna);
 • C1, C4 - 47 ... 68nf;
 • C2, C3 - 10pF;
 • R1 - 33 kOhm;
 • R2 - 100 ohm;
 • Litar berayun L1 - 8 pusingan dawai tembaga dengan garis pusat 0.3 ... 0.5 mm pada batang dari pena helium, angin dengan berhati-hati, beralih untuk menghidupkan (saya tidak melepaskan gegelung selesai dari radio yang pecah).
 • M1 - mikrofon electret atau condenser.

do-it-yourself bug radio sederhana

Untuk menjimatkan ruang, saya menggunakan mikrofon kanan (mendapatinya dalam telefon bimbit lama). Walaupun saiznya ternyata sangat sensitif.
Semua butiran kecuali pendikit dan mikrofon L2 ditunjukkan dalam gambar berikut:
do-it-yourself bug radio sederhana

Untuk membuat L2, kita memerlukan perlawanan dan wayar yang sangat nipis:
do-it-yourself bug radio sederhana

Kami mengukur satu setengah sentimeter perlawanan, menggigit mereka - bahagian ini akan menjadi teras throttle. Seterusnya, ambil wayar dan angin seratus giliran. Kami menetapkan kesimpulan gegelung yang terhasil, jelas varnis, timah. Itu sahaja, pendikit L2 sudah siap!
do-it-yourself bug radio sederhana

Apabila semua bahagian dipasang, anda boleh mula mengeluarkan papan litar bercetak.
Untuk melakukan ini, kita memerlukan sekeping PCB 35x15mm dan penyelesaian itu sendiri, di mana kita akan mengetuk papan (saya menggunakan hidrogen peroksida + asid sitrik). Kami membuat lukisan papan litar bercetak (saya dicat di bawah transistor s9018)
do-it-yourself bug radio sederhana

dan memindahkannya ke textolite.
do-it-yourself bug radio sederhana

Kami meletakkan papan dalam larutan dan menunggu sehingga tembaga berlebihan hilang.
Selepas papan selesa, kami mengeluarkannya, bilas dengan air yang mengalir, keluarkan varnis dan pasangkannya:
do-it-yourself bug radio sederhana

Seterusnya, pateri bahagian mengikut skema. Perhatikan, apabila memasang bahagian di papan, jangan terlalu panaskan mereka, jika tidak, mereka akan gagal! Ambil perhatian khusus dalam memasang VT1.
Saya ingin mengatakan beberapa perkataan tentang menyambungkan antena, isyarat itu dibekalkan dari pemancar transistor, yang menjadikan frekuensi kerja bug lebih stabil.
Litar dipasang:
do-it-yourself bug radio sederhana

do-it-yourself bug radio sederhana

Bug boleh diberi makan dalam jarak antara 1.5 hingga 9 volt.
do-it-yourself bug radio sederhana

Mana-mana bateri ini sesuai untuk kuasa litar. Saya menggunakan bateri jenis AAA untuk pepijat yang lebih padat. Anda juga boleh menggunakan "pil" 3-volt.
Jika anda akan memberi makan litar dari mahkota (9 volt), maka anda harus memasukkan di dalam litar R3 perintang dengan nilai nominal 100 Ohms.
Pateri perlahan bateri ke pepijat. Sebagai antena, anda boleh menggunakan dawai terlindung 30 cm panjang, tetapi amalan telah menunjukkan bahawa ketiadaannya tidak akan memberi kesan besar kepada rangkaian penerimaan rangkaian. Itu sahaja, bug sudah siap!
do-it-yourself bug radio sederhana

Sekarang hidupkan radio dan cari kekerapan pepijat kami. Isyarat daripadanya boleh ditangkap pada kekerapan dalam lingkungan 88-108 MHz. Kekerapan saya ialah 92.2 MHz. Jika bug "tidak dapat dihubungi", cuba cuba memperluaskan giliran gegelung L1 - ini sepatutnya membantu menyelesaikan masalah.
Dengan voltan bekalan sebanyak 1.5 volt, julat penerimaan ialah 30 meter, jika anda meningkatkan voltan hingga 3 volt, maka julat penerimaan akan meningkat kepada 100 meter.
Litar ini juga mempunyai satu lagi aplikasi - sebuah pemancar audio. Katakan anda perlu mengeluarkan bunyi dari telefon ke perakam pita, tetapi yang terakhir tidak mempunyai fungsi input audio. Tidak mengapa! Dalam keadaan ini, skim ini sangat berguna.Hampir semua perakam pita mempunyai fungsi penerimaan radio (radio FM), yang akan kami gunakan. Ingat garis putus-putus dalam rajah pepijat? Kami mengecualikan mikrofon M1 dari litar, sambungkan kapasitor C5 ke kapasiti 10 mikrofar, sambungkan palam 3.5mm "jack" kepada minus kapasitor dan tolak kuasa (tolak bicu "kepada umum, kiri / kanan kepada tolak kapasitor) dan pindahkan bunyi dari telefon ke mana-mana sebuah radio yang terletak di julat pemancar! Dengan pemasangan bahagian-bahagian yang betul, litar akan mula berfungsi dengan segera.
Anda boleh menggunakan produk ini untuk pelbagai tujuan: dari mendengar bilik ke penghantaran bunyi tanpa wayar.
Dan di sini artikel saya berakhir, nasib baik kepada semua orang dalam pengulangan!
Kembali
Komen (7)
 1. kondrat
  #1 kondrat Tetamu 10 Ogos 2017 15:15
  1
  Setelah membaca artikel ini, saya memutuskan untuk membuat pepijat radio dengan tangan saya sendiri. Saya melakukannya! Ramai terima kasih kepada pencipta idea itu, dan ke laman web untuk maklumat itu!
 2. Arthur
  #2 Arthur Tetamu 24 januari 2018 23:29
  0
  Tetapi pastikan anda membuat bayaran itu? Adakah mungkin untuk mengambil beberapa jenis pembayaran ??
 3. Noob
  #3 Noob Tetamu 27 Mei 2018 11:31
  0
  Bro berkata nama bahagian merah dan bahagian kelabu itu, jika tidak, saya memandu di Internet dan memberitahu saya di mana untuk mendapatkan maklumat ini
  1. Evgeny Bogdanov
   #4 Evgeny Bogdanov Tetamu 3 September 2018 10:11
   0
   Ini adalah kapasitor 47nF.
   1. noob
    #5 noob Tetamu 7 Oktober 2018 11:32 p.m.
    0
    tiada perintang saya ragu ia ditulis 33kOhm itu putih dan lebih daripada biasa ia boleh datang saya mengambilnya dari papan lama dari TV
 4. Drutoc
  #6 Drutoc Tetamu 2 Februari 2019 12:24
  1
  Apa inductance harus di gegelung L2
 5. Airat
  #7 Airat Tetamu 10 April 2019 8:48 p.m.
  0
  Bugs saya tidak stabil. Sebaik sahaja anda menangkap isyarat, bunyi itu jelas, ia patut ditolak sedikit, atau bergerak keluar, isyarat hilang. Jika anda bergerak L1, ternyata untuk menangkapnya untuk seketika. Apa yang boleh menjadi masalah?

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh