DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Cara untuk membaiki kes laptop rompak
Oleh kerana persaingan, banyak jenama global dalam bidang teknologi komputer mengurangkan harga produk mereka melalui penggunaan komponen berkualiti rendah. Dalam hal ini, di kalangan komputer riba, terdapat pergantungan: jika peranti dengan parameter yang baik memerlukan sedikit wang, maka pengilang telah melabur bahan-bahan murah di beberapa bahagian (atau bahagian) komputer mudah alih, sehingga mengurangkan sumbernya. Pertimbangkan cara untuk membaiki kes komputer riba, yang diperbuat daripada plastik berkualiti rendah nipis dengan rintangan pelindung rendah.
Cara untuk memulihkan rak pemasangan.
Sebagai persembahan amalan, pertama sekali, dalam kes yang diperbuat daripada bahan berkualiti rendah, rak di bawah pengetatan dan penetapan bolt pecah.
Pendirian ini terdiri daripada silinder plastik, yang dipasang pada satu hujung ke badan dan mempunyai kaku, dan di ujung yang lain, dari hujungnya terdapat kacang logam. Selalunya, rak boleh pecah di pangkal sambungan dengan perumahan, atau kacang logam yang dipateri muncul dari situ. Pertimbangkan bagaimana untuk membaiki kedua-dua kerosakan ini.
Cara untuk memulihkan kes laptop

Cara untuk memulihkan kes laptop

Cara untuk memulihkan kes laptop

Memulihkan pemasangan nut logam:
1. Jika lengan berulir terputus dari pendirian, jangan gerakkan bolt sepenuhnya ke dalamnya, dan tahan dengan pinset, panaskannya di atas pembakar gas.
2. Kacang yang dipanaskan dengan cepat, diulirkan atas, masukkan di tempat pembaikian yang diperbaiki dengan permukaan silinder plastik, dan hentikan kacang daripada merendam plastik, sejukkannya dengan air.
2. Tanggalkan bolt dari unit pembaikan yang disejukkan.
3. Semak lekatan tempat dipateri.
Juga, di beberapa tempat kes di mana ia disambungkan, sebagai contoh, dengan monitor, adalah mungkin untuk tidak memulihkan jalur pelekap, tetapi untuk mengikat engsel monitor secara langsung kepada kes itu.
Memulihkan pemasangan di antara pendirian dan casis:
1. Untuk membaiki elemen yang rosak, sediakan soda dan gam super. Skru bolt ke bahagian rak yang rusak.
2. Guna gam super ke hujung rak yang dipecahkan dan ke lokasi pemasangannya di perumahan.
3. Dok dan tekan dua bahagian yang terpaku. Pastikan mereka berada dalam kedudukan ini selama satu minit.
4. Sebarkan soda pembakar pada selongsong sedekat mungkin ke rak supaya ia menutup titik pemisahan dengan baik.
5. Sapukan banyak gam super kepada soda.
6. Ulangi prosedur ini 3-4 kali.
7. Selepas pengeringan, periksa lekatan bahagian yang diperbaiki untuk kekuatan.
Reaksi menggabungkan soda dengan gam super berlaku dengan pelepasan haba, yang memastikan kombinasi boleh dipercayai bahagian plastik pada tahap molekul. Lebih mudah memecahkan sebahagian kes di sebelahnya daripada merosakkan permukaan yang dirawat dengan cara ini.
Pembaikan kes.
Crack atau cip boleh muncul pada casis. Teknik penyelesaian masalah hampir sama, tetapi ia mempunyai beberapa nuansa.
Peringkat pemulihan permukaan yang rosak:
1. Sertai dan tetapkan retak (cip). Ini boleh dilakukan dengan menggunakan senarai nilon, plasticine, dan lain-lain. Apabila terkelupas, sesetengah, tidak besar, sebahagian daripada badan mungkin hilang. Untuk mengelakkan kebocoran gam, tutup lubang terbentuk dengan plastik atau pasangkan pita pelekat atau pita pada bahagian depan.
2. Untuk mengurangkan kawasan gam yang tersebar di seluruh perimeter, buat pagar dari plat.
3. Di dalam bahagian di dalam tempat berpagar, letakkan lapisan pengukuhan supaya mendapatkan ketegaran di tempat yang lemah. Sebagai bahan pengukuhan, anda boleh menggunakan dawai, klip kertas, kepingan jalur tergalvani, gentian kaca (lebih baik meletakkan gentian kaca dengan gam epoksi), dan sebagainya.
3.Apabila menggunakan pelekat epoksi sebagai fixative, campurkan fixative dan hardener dalam jumlah yang diperlukan. Dan kemudian isikan ke dalam kawasan berpagar, yang rosak.
Sekiranya penetapan itu akan dijalankan oleh soda dan gam super, maka kawasan yang rosak harus ditutup dengan lapisan soda dan gam. Sekurang-kurangnya ada tiga lapisan tersebut.
4. Selepas pengerasan gam yang boleh dipercayai, keluarkan unsur-unsur yang tidak perlu (plasticine, screeds, dll) dan periksa kekuatan bahagian yang diperbaiki.
Foto menunjukkan pilihan pembaikan yang mungkin untuk kes laptop Asus K 53 B.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh