Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Kerosakan mesin basuh
Mesin basuh adalah penolong yang sangat baik dalam keluarga dan menyediakan bukan sahaja pakaian bersih, tetapi juga ketersediaan masa lapang. Apabila ia rosak, pencarian itu bermula untuk pakar yang boleh membetulkannya. Ia boleh menyeret selama seminggu dan kemudian semua ahli keluarga merasakan keindahan menggunakan mesin basuh. Perkakas rumah ini terdiri daripada bahagian-bahagian yang berubah dengan cepat dan mudah. Setelah menunjukkan kesabaran, perhatian, menggunakan data dalam artikel ini, anda secara bebas boleh menentukan pecahan dalam peranti dan bahkan memperbaikinya. Pertimbangkan sebab-sebab dan kaedah-kaedah untuk membaiki kod fungsi yang tidak berfungsi dengan baik F 08.

Tanda kerosakan.


Banyak pengeluar, di bahagian intelektual mesin basuh, mempunyai kod ralat yang sama. Sekiranya anda mendapati pada paparan, pada permulaan, tulisan F 08 (untuk peranti elektronik), atau penunjuk "Kelajuan", "Cuci cepat" (untuk peranti elektromekanik) sentiasa ada, ini bermakna peralatan itu rosak dan operasi selanjutnya tidak mungkin.
Kegagalan mesin basuh

Algoritma peranti mekanikal dan elektromekanik.
Mesin yang dilengkapi dengan papan kawalan elektronik akan memberikan ralat pada permulaan cuci, selepas pam sedang berjalan. Sejak pada masa ini, modul elektronik memeriksa komponen elektrik utama: pemanas elektrik tiub (TEN), suis tekanan paras air, injap air elektrik, dan sebagainya. Dalam unit mekanikal (mesin yang dikeluarkan sebelum tahun 2000), pecahan ini memperlihatkan dirinya dalam bentuk sejuk air semasa mencuci.

Penyebab kerosakan itu.


Kesalahan F 08 berlaku akibat kerosakan:
- Pemanas elektrik (dalam 80% kes);
- Sensor suhu air (dalam 8% kes);
- relay kawalan pemanas (dalam 12% kes).
KALI dan sensor suhu pecah jika:
1. Mereka diperbuat daripada bahan-bahan substandard.
2. Ia mempunyai terlalu panas tempatan disebabkan pembentukan lapisan bukan logam di permukaan kerja (skala, objek asing).
3. Voltan lebih daripada 240 volt digunakan.

Relay kawalan mungkin rosak jika peranti disambungkan ke rangkaian yang tidak stabil (apabila voltan sentiasa berubah dari 160 hingga 260 volt). Dalam kes ini, terdapat pelanggaran sambungan elektrik di antara bekalan utama dan pemanas, disebabkan oleh pengkarbonan kuasa membuat kenalan, dan sejak relay disertakan dalam kes kabur, tidak akan dapat mengesan pecahan secara visual.
Menyelesaikan masalah nod.
Untuk menentukan kerosakan kepada komponen elektronik, anda memerlukan: peranti pengukur dengan fungsi ohm dan ujian peranti semikonduktor.

Langkah nombor 1.
Oleh kerana, dalam kebanyakan kes, pemanasan terputus dalam mesin taip, itu bermakna ia mesti diperiksa terlebih dahulu. Pemanas terletak di bahagian bawah tangki, dari bahagian depan atau belakang mesin. Selepas ia dikesan, cabut wayar neutral dan fasa dari kumpulan kenalan. Sambungkan multimeter kepada mereka dalam mod "Ohmmeter". Jika pembacaan adalah:
- 0 - terdapat litar pintas dalam litar pemanas, antara selongsong dan wayar pemanasan;
- 1 - litar terbuka terdapat di litar pemanas;
- 25 - 30 Ohm - Pemanas berada dalam keadaan baik.
Untuk mengkaji hubungan antara kenalan pemanas dan cangkerang tiub logam, penguji beralih ke mod ujian diod. Satu siasatan bersambung secara bersambung ke terminal elektrik pemanas, yang lain ke tubuhnya. Apabila shell logam dan lingkaran ditutup, penguji akan mula membuat bunyi (bip) dan menunjukkan rintangan 0 ohm.
Sekiranya kegagalan dikesan di pemanas, ia mesti digantikan dengan satu kerja. Untuk mengeluarkan pemanas dari mesin basuh: laraskan kacang bolt plat pengapit agar kacang meliputi permulaan benang bolt.Ia terletak berhampiran sensor suhu. Tekan kacang dengan tukul sebelum memindahkannya ke plat penahan pemanas. Memegang sentuhannya dengan tang, menggunakan daya menegak dan mendatar, tarik bahagian yang dipakai. Bersihkan tempat duduk pemanas di luar, di dalam dram kotoran dan skala. Letakkan dan pasang sensor suhu dari pemanas elektrik yang dikeluarkan kepada yang dipasang. Di atasnya, sejauh mungkin, gerakkan bar tekanan dari bar berhenti. Dalam kes ini, kacang perlu di hujung bolt. Masuk ke pengapit untuk pemanas, yang terletak di dalam drum yang dimeteraikan (pengikat pemanas seperti hanya digunakan dalam mesin gaya lama), pasangkan pemanas sehingga plat berhenti menyentuh perumahan. Kencangkan kacang sehingga pemanas dipasang dengan selamat. Sambung wayar elektrik ke pemasangan yang dipasang. Memasang dan mengesahkan operasi peralatan.

Nombor langkah 2.
Sensor suhu air disepadukan dalam bar berhenti dan meterai getah. Di bawah pengaruh suhu, ia mengubah rintangannya. Untuk menyemaknya:
1. Dari kumpulan kenalan putuskan soket.
2. Penguji menentukan rintangan bahagian.
Pembacaan sensor kerja dengan peningkatan suhu ambien akan berubah ke bawah. Pada suhu 20 darjah Celsius, bergantung kepada model sensor, rintangan berada dalam lingkungan 5 - 6 kOhm, pada 50 C0 - 1300 - 1400 Ohm.
Sekiranya peranti pengukur memaparkan 0 atau 1, maka sensor mesti diganti dengan satu kerja. Untuk melakukan ini:
- laraskan kacang bolt pengapit, sebelum ia bermula;
- mogok kacang sebelum bergerak ke jalur penghubung;
- tarik sensor yang rosak;
- di tempat duduk kosong, memasang sensor kerja;
- ketatkan kacang sehingga SEPULUH tetap tegas;
- sambungkan plag dengan wayar.
Kegagalan mesin basuh

Kegagalan mesin basuh

Kegagalan mesin basuh

Langkah nombor 3.
Di papan kawalan, tentukan lokasi geganti. Ia mudah untuk mencari melalui wayar yang disambungkan ke pemanas. Relay terdiri daripada kawalan (elektromagnet) dan bahagian kuasa (kenalan bergerak yang kuat). Untuk mengesan pecahan, perlu memeriksa rintangan induktor, yang berada dalam jarak 175 - 190 Ohm dan keadaan kenalan. Relay mesti diganti jika:
1. Elektromagnet mempunyai pendek atau terbuka.
2. Hubungan tidak berlaku semasa arus elektrik (pengoksidaan, penyejukan permukaan kerja).
3. Kenalan sentiasa dalam kedudukan tertutup (melekat).

Sekiranya salah satu jenis pecahan di atas dikesan, relay mesti diganti.
Urutan gantian relay:
- menggunakan besi pematerian atau besi pematerian elektrik, cabut dari papan litar;
- membebaskan lubang pendaratan daripada timah;
- di papan tulis, memasang geganti baru;
- Menggunakan fluks dan timah, pateri kenalan ke trek dengan selamat.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh