DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» Lakukan pembaikan tetikus tanpa wayar
Tikus adalah peranti yang membantu pengguna berfungsi pada komputer. Dengan pecahannya, ramai pengguna tidak tahu sejauh mungkin, dari keyboard, beralih ke ikon sistem yang dikehendaki. Keadaan ini membawa kepada penghujung sesi dan mencari pusat servis untuk membaiki peralatan elektronik, atau untuk mendapatkan peranti baru. Jika anda mempunyai sifat seperti ketabahan, perhatian, keupayaan untuk bekerja dengan tester dan besi pematerian, maka tanpa sebarang masalah, bergantung kepada maklumat yang diberikan, anda dapat dengan cepat menentukan punca kegagalan peranti dan bahkan membaikinya. Pertimbangkan pembaikan tetikus tanpa wayar DIY.
Sebab-sebab pecahannya.
Oleh kerana tetikus adalah teknik yang boleh dipercayai, oleh itu, dalam banyak kes, pecahan akan menjadi tidak penting. Ia mungkin berlaku kerana:
1. Hubungan buruk antara bateri dan papan kawalan.
2. Kegagalan salah satu komponen elektronik.
3. Kerosakan pada port USB komputer.
Pengenalpastian penyebab kerosakan dan kaedah untuk penghapusannya.
Untuk memulakan penyelidikan pada peranti yang rosak, anda mesti memutuskan sambungan dari bekalan kuasa, alih keluar modul tanpa wayar dari USB komputer, dan keluarkan bateri. Untuk masuk ke papan kawalan dalam kebanyakan model, cabut pembalut yang terletak di bawah bateri dan gunakan pemutar skru rata, cabut bahagian atas kes dari kait.
Pembaikan tetikus tanpa wayar DIY

Pembaikan tetikus tanpa wayar DIY

Secara visual atau dengan multimeter dalam kedudukan ujian peranti semikonduktor, memeriksa stigma tambah dan tolak, menghubungkan wayar dan titik pematerian untuk oksida, kerosakan mekanikal. Oleh kerana getaran yang kuat, tekanan mekanikal, mikrocrack boleh berlaku di persimpangan elemen dengan trek papan.
Pembaikan tetikus tanpa wayar DIY

Untuk mengenal pasti mereka, anda perlu berhati-hati memeriksa dan menggerakkan pengikat wayar, komponen elektronik papan. Apabila mengenal pasti kawasan yang mencurigakan atau rosak, mereka harus dipateri dengan betul.
Jika langkah-langkah yang dinyatakan di atas tidak memberikan pemulihan kebolehgunaan peranti, periksa rintangan pada tanda kuasa. Ia sepatutnya berada dalam lingkungan 400 - 600 ohm. Jika ohmmeter menunjukkan sifar, maka terdapat litar pintas dalam litar elektronik, jika perpaduan terbuka. Dalam keadaan ini, komponen elektronik mesti diperiksa. Diperolehi alat-alat berkebun yang dibengkokkan, mesti diganti.
Untuk memeriksa kesihatan fotodiod, hubungkan siasatan dari port "V +" ke input positifnya, dan siasatan dari port "COM" ke input negatif. Dalam kes ini, multimeter dihidupkan ke mod ujian diod. Hidupkan kamera telefon dan arahkan lensanya pada fotodiod. Item yang sihat akan bersinar dalam paparan.
Pembaikan tetikus tanpa wayar DIY

Jika selepas semua aktiviti di atas tetikus tidak berfungsi, kami memeriksa kesihatan modul tanpa wayar dengan palam USB. Dengan siasatan dari port COM kita menyentuh trek 2, dan dengan trek sentuh probe yang lain 1. Bacaan mestilah 600-800 Ohms.
Pembaikan tetikus tanpa wayar DIY

Untuk memeriksa port USB komputer, hanya sambungkan peranti kerja, seperti papan kekunci atau papan memori. Jika perisian itu bertindak balas selepas menyambungkan, maka pelabuhan itu beroperasi.
Dalam kes lain, apabila kegagalan itu tidak dapat diperbaiki, cip penggantian diperlukan.
Kembali
Komen (6)
 1. Ivan
  #1 Ivan Tetamu 7 April 2017 17:27
  7
  Halo, fotodiode sedang berfungsi - tetikus dihidupkan, modul wayarles dengan plag USB berfungsi, komputer melihat dan mengesannya. Tiada pergerakan dan butang tetikus tidak berfungsi, apa yang perlu saya lakukan ... di mana untuk menggali? Bagaimana untuk memeriksa penerima foto yang berada pada 8 kaki?
 2. Gleb
  #2 Gleb Tetamu 23 Ogos 2017 14:01
  4
  Artikel ini jelas bodoh. Daripada perkara utama: LED dipanggil photodiode, rentang rintangan aneh ditetapkan (dan jika mereka tidak masuk ke dalamnya? / Dan jika rintangan lebih besar? / Bukankah lebih mudah untuk memeriksa litar pintas dan meneruskan dari ini?). Segala-galanya untuk mengukur rintangan DEVICE adalah kebodohan yang paling besar
 3. Ilya
  #3 Ilya Tetamu 22 Julai 2018 18:38
  1
  Tikus berhenti menatal dalam pelayar dengan sendirinya. Ia tidak dibanjiri, tidak ada kerosakan mekanikal.
 4. Sergey
  #4 Sergey Tetamu 6 Oktober 2018 2:51 p.m.
  0
  Sekiranya seseorang dalam elektronik tidak mengalami sakit gigi, maka buah-buah buah akan difahami dari gambar-gambar dan Google tidak membatalkan carian tersebut. Maklumat itu benar-benar diperbaiki atau kepada seseorang, iman tidak membenarkan anda menulis dalam carian.
 5. Nikolay Pashkin
  #5 Nikolay Pashkin Pelawat 27 Mac 2019 07:54
  0
  Komputer saya tidak melihat atau dengan usb sesuatu ia menyala untuk sesaat dan melemahkan apa yang perlu dilakukan
 6. Nikolay Pashkin
  #6 Nikolay Pashkin Pelawat 27 Mac 2019 07:55
  0
  Sila jawab

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh