DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Mainan pokok natal dari poskad
Sudah sangat sedikit masa yang tersisa sehingga tahun baru yang akan datang. Dan tentu saja, ramai penduduk negara kita telah mula menghiasi pokok Krismas di pangsapuri dan rumah mereka. Sudah tentu, dalam masa kita di kedai-kedai, tidak kira apa mainan dan hiasan Tahun Baru yang mereka jual, nampaknya, membeli dan menghiasi. Tetapi lebih menyenangkan dan menarik untuk membuat hiasan Krismas dengan tangan anda sendiri dari bahan yang ada di rumah.
Untuk membuat salah satu hiasan pokok Krismas ini, kami memerlukan:
 • kad pos 2 pcs;
 • gunting;
 • kompas atau kaca kecil;
 • Gam PVA dan gam super;
 • pensil dan penguasa;
 • reben
 • rhinestones atau sequins.


Faktanya ialah ketika saya masih bersekolah, saya mengumpul poskad, dan selepas tamat pengajian saya tidak membuangnya ke mana-mana dan tidak memberi mereka kepada sesiapa, jadi saya mempunyai banyak pilihan kad pos untuk pelbagai jenis kraf. Oleh kerana kita akan membuat mainan Tahun Baru, saya memilih yang paling cemerlang dari pelbagai kad pos saya, dan ia tidak terlalu buruk untuk memotongnya.
Mainan pohon natal dari kad

Di belakang dua poskad yang telah kami pilih, sepasang kompas atau seperti kami, menggunakan timbunan kaca kecil, kami menarik 20 lingkaran yang sama.
Mainan pohon natal dari kad

Dan berhati-hati memotongnya dengan gunting.
Mainan pohon natal dari kad

Cawan kami ternyata diameter 40 mm. Tetapi anda boleh membuat cawan dari sebarang saiz, perkara utama ialah semua bulatan mempunyai diameter yang sama.
Mainan pohon natal dari kad

Sekarang dalam setiap bulatan di belakang kita perlu menulis segitiga sama sisi. Kami membuat templatenya keluar dari kadbod, dan mengelilingi segitiga dengan pensil, menduplikasi setiap bulatan.
Mainan pohon natal dari kad

Kemudian pada semua 20 bulatan kita bengkok pada tiga sisi yang sama, yaitu, membengkok tepi lingkaran di sepanjang garis segitiga yang tertera di dalamnya.
Tip: lakukan lebih baik dengan penguasa supaya lipatan itu lebih lancar.
Mainan pohon natal dari kad

Saya memutuskan untuk membuat bahagian atas dan bawah mainan dari poskad berwarna ungu, dan tengah dari hijau. Oleh itu, maka kita mengambil lima belon pertama warna ungu dan dengan bantuan gam PVA kami melekatkan mereka bersama-sama pula untuk sisi bengkok sisi. Ia harus berubah seperti dalam foto seterusnya.
Mainan pohon natal dari kad

Dengan analogi, kita membuat bahagian bawah bola mainan dari lima baki yang lain.
Seterusnya, kita perlu membuat pertengahan baki 10 bulatan hijau. Untuk melakukan ini, kami melekatkannya bersama-sama dalam jalur dengan gam PVA, dan menguncinya dalam "cincin". Cara yang betul untuk gam di jalur ditunjukkan dalam foto berikut.
Mainan pohon natal dari kad

Tiga bahagian pokok mainan Krismas Tahun Baru seperti ini harus berubah: atas, bawah dan tengah.
Mainan pohon natal dari kad

Oleh kerana kami merancang untuk menggantung mainan ini di pokok Krismas rumah kami, perlu membuat gelung, di mana kami akan menggantungnya. Untuk melakukan ini, kami dengan hati-hati memasukkan kedua-dua belah reben ke tengah bahagian atas mainan dan mengikatnya di dalam dengan beberapa simpulan. Riben perlu kira-kira 20 cm, jika tidak mainan kita akan kelihatan jelek. Iaitu, panjang reben sepadan dengan saiz mainan.
Mainan pohon natal dari kad

Sekarang gam gam dengan gam PVA semua bahagian bola mainan bersama-sama.
Saya membuat mainan ini dengan anak lelaki berumur empat tahun, oleh itu, pada sendi mainan, benjolan dan lubang dapat dilihat di beberapa tempat. Untuk menyembunyikannya dan menambah keindahan dan berkilau mainan kami, kami melekatkan rhinestones perak bulat yang kami tinggalkan dari tapak semaian dengan gam super kraf. Tetapi anda boleh menggunakan manik-manik atau manik-manik berkilat.
Mainan pohon natal dari kad

Berikut adalah mainan bola yang indah dan asli untuk pokok Tahun Baru yang kami lakukan.
Mainan pohon natal dari kad

Tetapi ia adalah sangat mudah untuk menghasilkan dan bahkan kanak-kanak usia sekolah akan dapat membuatnya.
Selamat Tahun Baru!
Kembali
Komen (2)
 1. princessira
  #1 princessira Tetamu 21 Ogos 2017 12:42
  1
  Saya mengumpul artikel yang sama. Dan sebelum Tahun Baru kita membuat kraf dengan anak-anak. Saya fikir jika tiada poskad, ia adalah mungkin untuk mengambil kadbod, warna atau berkilat, dan ia tidak akan menjadi lebih buruk. Pada pandangan pertama pada mainan ini, nampaknya sangat sukar untuk membuatnya, tetapi sebenarnya tidak sama sekali. Terima kasih
 2. Alexandra
  #2 Alexandra Tetamu 26 Ogos 2017 15:20
  2
  Kami membuat bola seperti masa kanak-kanak. Segera diilhamkan oleh nostalgia dan bau asli hangat rumah ibu bapa pra-cuti. Mari kita cuba mainan dengan lelaki kita. Untuk sebab tertentu, pengalaman kanak-kanak dilupakan selama ini dan saya tidak akan menganggap bola poskad, jika tidak untuk artikel ini. Terima kasih!

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh