DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Memperbaiki pencahayaan akuarium
Betulkan pencahayaan akuarium

Penyelenggaraan akuarium di apartmen adalah perkara yang memerlukan pendekatan terperinci dan pelbagai pengetahuan. Termasuk pengetahuan mengenai lampu pancing ikan (ahli akuarium memanggil akuarium boleh).
Betulkan pencahayaan akuarium

Jika akuarium berfungsi untuk masa yang lama, maka sistem pencahayaan mungkin gagal. Dan di sini keupayaan untuk mewujudkan cahaya untuk kerajaan bawah laut berguna, kerana tumbuhan akuarium tidak akan bertahan tanpa lampu, dan penampilan estetika reka bentuk dan ikan itu sendiri akan sentiasa berada di bawah naungan.
Betulkan pencahayaan akuarium

Dalam kes kami, adalah perlu untuk memperbaiki pencahayaan akuarium Jebo. Kekhususan akuarium ini ialah unit cahaya dipasang di tudung dan ditutup dari dalam dengan selongsong plastik telus. Cap Jebo juga mengandungi sistem penapisan yang disepadukan di belakang, iaitu. penapis di dalam akuarium ini adalah luar, di dalam akuarium terdapat hanya paip pengambilan air dan motor untuk mengangkat air ke dalam penuras. Semasa beroperasi di sistem pencahayaan, bukan sahaja lampu tetapi juga permulaan boleh gagal. Ini adalah unsur-unsur yang boleh tanggal, mereka boleh digantikan dengan yang boleh digunakan yang sama. Perkara yang paling tidak menyenangkan ialah apabila menyambung wayar yang tersembunyi di dalam penutup dan tidak boleh diakses untuk manipulasi, dan bahagian plastik luar gagal. Plastik yang digunakan untuk mereka adalah nipis, dan, dari masa ke masa, dari pemanasan berterusan ketika menyalakan akuarium, ia hanya runtuh dan runtuh seperti cangkang dari telur.
Betulkan pencahayaan akuarium

Dalam kes sedemikian, membaiki sistem pencahayaan asli tidak lagi mungkin, jadi masuk akal untuk menggantikan sepenuhnya unit cahaya.
Betulkan pencahayaan akuarium

Untuk apa-apa pembinaan semula penutup akuarium, adalah perlu untuk memilih lampu dengan lampu tiub T5. Untuk data yang tepat, lihat tanda pencahayaan untuk akuarium. Pilih lampu hangat. Lampu mungkin mempunyai suis sendiri. Dimensi yang paling penting. Luminaire mesti campur tangan secara ringkas dalam saiz yang ditetapkan dalam penutup Jebo.
Kami mulakan dengan memecahkan blok cahaya penutup Jebo. Kami benar-benar membongkarnya: keluarkan sarung plastik, membebaskannya daripada pengapit logam, kemudian berehatkan panel di mana terdapat pemegang lampu asli.
Seterusnya, kami memotong wayar yang masuk ke plag, kami membersihkan hujung dawai tembaga yang terkandas.
Betulkan pencahayaan akuarium

Kami kembali ke lampu yang dibeli. Dia juga memotong wayar ke palamnya. Suis mesti ditinggalkan! Kerana Kekunci suis penutup kini tidak berfungsi dan on-off akan dilakukan melalui suis lampu.
Betulkan pencahayaan akuarium

Betulkan pencahayaan akuarium

Kini anda perlu menyediakan sambungan dawai. Ia adalah mudah untuk menggunakan crimping haba untuk penetapan tambahan dan pengedap sendi. Untuk pengecutan penebat haba kita menggunakan pengering rambut biasa. Anda juga boleh memanaskan simpang di atas api lilin, tetapi pengering rambut adalah lebih mudah.
Betulkan pencahayaan akuarium

Kami memutar hujung wayar yang dilindungi, memerhatikan warna penebat, sambungkan kabel dengan penebat warna yang sama. Urutan tindakan adalah seperti berikut: kita memilih penebat haba saiz yang sesuai untuk dipakai pada salah satu wayar, memutar hujung yang telanjang, tolak haba mengecil dan meniup udara panas dari pengering rambut pada suhu maksimum.
Betulkan pencahayaan akuarium

Akibatnya, polimer mengecil haba memampatkan persimpangan, melindunginya daripada pengaruh luaran dan pengukuhan. Pastikan untuk memeriksa operasi lampu! Sekiranya wayar disambungkan dengan salah, maka cahaya tidak boleh dihidupkan, jika penebat dipecahkan, maka litar pintas akan berlaku. Dalam kes ini, anda perlu mengulang semula sambungan wayar.
Peringkat seterusnya ialah penempatan lampu di tudung.Di dalam akuarium jenis Jebo dipasang dengan sambungan skru dan mata air logam. Kami mengikat lampu melalui lubang yang disediakan ke penutup akuarium. Kami lulus wayar melalui lubang teknologi ke petak lain dari penutup akuarium dan keluarannya bersama-sama dengan wayar dari penapis aerator ke outlet.
Betulkan pencahayaan akuarium

Kami memasang tudung pada akuarium dan memeriksa operasi lampu.
Betulkan pencahayaan akuarium

Oleh itu, pencahayaan di akuarium dipulihkan.
Betulkan pencahayaan akuarium
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh