DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Membaiki tangki siram tandas
Terima kasih kepada mekanisme terapung, tangki itu secara automatik diisi dengan air. Sebagai contoh, mangkuk tandas, tangki simpanan, dan sebagainya.
Pertimbangkan jenis injap terapung, serta kaedah untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah.

Jenis injap berhenti terapung


Bergantung pada badan kerja, injap dibahagikan kepada membran dan pelocok (dengan susunan yang lebih rendah atau atas).
Injap diafragma terdiri daripada tiub berulir, air memasuki tangki. Kawalan ke atas aliran air ke dalam sistem dijalankan oleh membran.
Pembaikan tangki siram tandas

Ia menghalang outlet melalui tuas dan apungan. Terapung juga mungkin tidak mempunyai tuil, tetapi bergerak di sepanjang panduan badan tiub saliran. Reka bentuk ini mengurangkan kawasan injap dan dipasang di dalam tangki kecil. Sebagai contoh, dalam mangkuk tandas.
Mekanisme mengunci plunger terdiri daripada pipa dengan satu benang inci di satu pinggir, dan di sisi lain terdapat lubang kecil dan silinder berongga di sepanjang pelocok bergerak (omboh dengan muka akhir meterai). Pergerakan omboh ke arah pembukaan atau penutupan berlaku melalui logam, tuil plastik dan terapung.
Pembaikan tangki siram tandas

Berbanding dengan injap diafragma, injap plunger lebih mudah diperbaiki dan diselenggara kerana reka bentuk getah kedap.
Algoritma untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah peranti apungan
Tanda pertama kerosakan injap ialah aliran berterusan air ke dalam tandas atau menuangkannya keluar dari tangki. Ia boleh mempunyai watak yang jelas (mudah diingati) atau tersembunyi (sukar untuk mengenal pasti).
Untuk menentukan tempat kebocoran, apabila tangki penuh, buka penutup atas dan periksa mekanisme tangki. Jika kebocoran air dari peranti suis apungan, anda mesti:
1. Menutup bekalan air dan menurunkan tahap di bawah lubang pelekap injap. Fluida boleh disalirkan dengan hos getah dan kesan kapilari. Di dalam tandas tandas, tekan butang atau tuas pelepasan air.
2. Tanggalkan hos bekalan air, kacang penjepit injap dan keluarkannya dari tangki.
3. Dalam injap dengan tuas, untuk mengeluarkan badan pengedap, perlu untuk mengeluarkan rod yang dibelah atau dibelah. Sekiranya terapung bergerak dalam panduan, lepaskan selak dari batang apungan.
4. Untuk membongkar membran, perlu mengeluarkan larutan, dan dalam mekanisme plunger, batangnya.
5. Memeriksa keadaan getah dan outlet. Jika kotoran hadir, bersih. Bahagian yang rosak perlu diganti.
Pembaikan tangki siram tandas

6. Pasang semula dan pasang injap dalam susunan terbalik.
7. Periksa operasi dan ketat peranti.
Pengurangan bunyi dalam air apabila mengisi tangki
Untuk mengurangkan bunyi bising apabila mengisi tangki dengan air, anda boleh menggunakan penyenyap. Ia diperbuat daripada tiub silikon atau PVC. Ia harus 2 cm Kurang daripada ketinggian dari injap ke bahagian bawah tangki, dengan diameter yang sama sebagai outlet injap.
Muffler saiz yang betul ditarik ke paip dan dipasang dengan pengapit kelim. Pengurangan bunyi berlaku akibat aliran bendalir di bawah pengatup air.
Juga, bunyi bising boleh dikurangkan dengan mengurangkan tekanan air yang dibekalkan ke tangki (keamatan tukul air akan berkurangan).

Pemilihan injap terapung


Injap untuk tangki dipilih bergantung kepada tekanan cecair dalam sistem bekalan air. Sehingga 1 bar mekanisme digunakan untuk tekanan rendah, 1 - 3 bar - tekanan sederhana dan dari 3 bar - tinggi. Dengan pilihan yang salah, pengisian tangki yang panjang atau terlalu cepat berlaku, yang disertai dengan peningkatan bunyi bising.
Kembali
Komen (1)
  1. Galartion
    #1 Galartion Tetamu 22 April 2018 00:15
    1
    "2. Buka paip air. " Hos, ia adalah maskulin, bukan wanita (selang)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh