DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Bateri powered multimeter 1.5 volt
Antara hams dan profesional, multimeter digital sangat popular kerana pelbagai fungsi mereka. Untuk kuasa mereka, sebagai peraturan, bateri sembilan volt Krona digunakan, yang mempunyai pelepasan diri yang nyata, keupayaan kecil dan harga yang lebih tinggi berbanding dengan unsur-unsur lain.
Peranti yang dicadangkan untuk membekalkan multimeter digital dari satu unsur AA dengan voltan 1.5 volt akan membolehkan untuk mengelakkan kekurangan yang ditunjukkan dalam operasi dan memudahkan operasi peranti.

Multimeter kuasa bateri

Rupa


Di Internet ada banyak skema yang berbeza untuk menukarkan voltan dari 1.5 hingga 9 volt. Setiap mempunyai kebaikan dan keburukannya. Peranti ini dibuat berdasarkan litar A. Chaplygin yang diterbitkan dalam jurnal Radio (11.2001, ms 42).
Perbezaan antara perwujudan penukar ini adalah lokasi penukar bateri dan voltan dalam penutup kes multimeter, daripada mencipta bekalan kuasa padat yang dipasang bukannya bateri Krona. Ini membolehkan anda menggantikan elemen AA pada bila-bila masa, tanpa membongkar peranti, dan, jika perlu, cabut penukar (penyambung Jack 3.5) dengan memasukkan automatik bateri sandaran Krona yang terletak di kompartemennya. Di samping itu, dalam pembuatan penukar voltan, tidak ada keperluan untuk membuat miniatur produk. Lebih cepat dan lebih mudah untuk menggerudi pengubah pada cincin diameter yang lebih besar, pelesapan haba yang lebih baik, papan litar yang longgar. Susunan nod dalam penutup kes tidak mengganggu multimeter.
Penukar ini boleh dibuat di mana-mana perumahan yang sesuai dan boleh digunakan dalam pelbagai jenis peranti yang memerlukan kuasa dari bateri sembilan volt Krona. Ini adalah multimeter, jam tangan, skala elektronik dan mainan, alat perubatan.

Litar Generator Penukar Voltan


Inverter voltan DC step-up dicadangkan mempunyai data keluaran yang baik dengan unsur input minimum. Skim ini ditunjukkan dalam angka tersebut.
Skim

Pada transistor VT1 dan VT2, penjana denyutan tarik-tarik dipasang. Arus umpan balik positif mengalir melalui lilitan menengah pengubah T1 dan beban yang dihubungkan antara litar + 9 V dan wayar biasa. Oleh kerana kawalan semasa berkadar transistor, kerugian pada penukaran mereka berkurangan dan kecekapan penukar ditingkatkan kepada 80 ... 85%.
Daripada penerus voltan frekuensi tinggi, peralihan asas pemancar transistor dari penjana itu sendiri digunakan. Dalam kes ini, magnitud arus asas menjadi berkadar dengan magnitud semasa dalam beban, yang menjadikan penukar sangat ekonomik.
Satu lagi ciri litar ialah kegagalan ayunan jika tiada beban, yang secara automatik boleh menyelesaikan masalah pengurusan kuasa. Arus dari bateri, jika tiada beban, praktikalnya tidak digunakan. Penukar akan menghidupkan dirinya apabila diperlukan untuk menghidupkan sesuatu daripadanya dan mematikan apabila beban diputuskan.
Tetapi kerana kebanyakan multimeter moden fungsi fungsi kuasa automatik diperkenalkan, untuk mengecualikan penghalusan litar multimeter, lebih mudah memasang suis kuasa penukar.

Pembuatan pengubah voltan


Dasar penjana nadi adalah transformator T1.
Inti magnet pengubah T1 adalah cincin K20x4x4 atau K10x4x4.5 dari ferrite 2000NM. Anda boleh mengambil cincin dari motherboard lama.

Cincin ferit


Urutan penggulungan transformer.
1. Pertama, anda perlu menyediakan cincin ferit.
• Untuk mengelakkan wayar memotong jalur penebat dan merosakkan penebatnya, adalah disyorkan untuk membosankan tepi tajam cincin ferit dengan kertas pasir halus atau fail.
• Balutkan jalur penebat pada teras cincin untuk mengelakkan kerosakan pada penebat dawai. Untuk mengasingkan cincin, anda boleh menggunakan varnis, pita elektrik, kertas pengubah, kertas jejak, pita mylar atau PTFE.

Bateri powered multimeter 1.5 volt


2. Penggulungan pengalir pengubah dengan nisbah transformasi 1/7: penggulungan utama adalah 2x4 bertukar, penggulungan menengah adalah giliran 2x28 daripada dawai PEV terlindung -0.25.
Setiap pasangan lilitan luka serentak dalam dua wayar. Lipat pada separuh kawat panjang yang diukur dan dengan dawai yang dilipat kita mula mengeratkan jumlah giliran yang dikehendaki pada cincin.

Pengubah penggulungan


Untuk mengelakkan kerosakan pada penebat wayar semasa operasi, jika boleh, gunakan dawai MGTF atau wayar lain yang terlindung dengan diameter 0.2-0.35 mm. Ini akan sedikit meningkatkan dimensi pengubah, akan menyebabkan pembentukan lapisan kedua penggulungan, tetapi menjamin kelancaran pengubah voltan.
• Pertama, belitan sekunder lll dan lV (giliran 2x28) litar asas transistor akan luka (lihat litar penukar).
• Kemudian di tempat bebas dari cincin, juga dalam dua wayar, lilitan primer l dan ll (lilitan 2x4) litar pengumpul transistor akan luka.
• Akibatnya, selepas memotong gelung permulaan penggulungan, setiap gulungan akan mempunyai 4 wayar - dua pada setiap sisi penggulungan. Kami mengambil dawai hujung separuh daripada lilitan (l) dan dawai permulaan separuh kedua penggulungan (ll) dan menyambungkannya bersama-sama. Kami meneruskan sama dengan penggulungan kedua (lll dan lV). Anda harus mendapatkan sesuatu seperti berikut: (plumbum merah adalah pertengahan penggulungan bawah (+), plumbum hitam adalah pertengahan penggulungan atas (dawai biasa).

Perhimpunan pengubah


• Apabila mengalir lilitan, lilitan boleh diperbaiki dengan gam "BF", "88" atau pita elektrik berwarna yang menandakan permulaan dan hujung penggulungan dalam warna yang berbeza, yang kemudiannya akan membantu dengan betul memasang gegelung pengubah.
• Apabila berliku semua gegelung, satu arah penggulungan mesti diperhatikan dengan ketat, dan permulaan dan akhir penggulungan mesti diperhatikan. Permulaan setiap penggulungan ditanda pada rajah dengan titik pada output. Sekiranya penggantian lilitan tidak dipatuhi, penjana tidak akan bermula, kerana dalam kes ini syarat-syarat yang diperlukan untuk generasi akan dilanggar. Untuk tujuan yang sama, sebagai pilihan, adalah mungkin untuk menggunakan dua wayar pelbagai warna dari kabel rangkaian.

Perhimpunan penukar voltan


Untuk bekerja di penukar kuasa yang rendah, seperti dalam kes kami, transistor A562, KT208, KT209, KT501, MP20, MP21 adalah sesuai. Anda mungkin perlu memilih bilangan putaran penggulungan sekunder pengubah. Ini disebabkan oleh penurunan voltan yang berbeza merentasi persimpangan p-n untuk pelbagai jenis transistor.
Transistor mesti dipilih, memberi tumpuan kepada nilai-nilai yang dibenarkan bagi arus asas (ia tidak seharusnya kurang daripada arus beban) dan voltan pemancar-asas terbalik. Maksudnya, voltan pemancar asas yang dibenarkan maksimum mesti melebihi voltan keluaran yang diperlukan penukar.
Untuk mengurangkan gangguan dan menstabilkan voltan keluaran, penukar ditambah dengan nod dari dua kapasitor elektrolitik (untuk melancarkan riak voltan) dan penstabil integral 7809 (dengan voltan penstabilan 9 volt) mengikut skema:
Skim

Kami memasang penukar mengikut skema dan solder semua elemen masuk pada papan textolite yang dipotong dari papan litar sejagat, yang dijual dalam produk radio, dengan cara pemasangan dinding. Dimensi papan dipilih bergantung pada saiz transistor yang dipilih, pengubah yang dihasilkan dan lokasi pemasangan penukar. Input, output dan bas biasa penukar dikeluarkan oleh wayar multicore yang fleksibel. Kabel output, dengan voltan + 9V, berakhir dengan penyambung Jack 3.5 untuk menyambung kepada multimeter. Wayar input disambungkan ke kaset dengan bateri 1.5 volt dipasang.


Penukar 1.5v - 9v

Multimeter kuasa bateri

Multimeter kuasa bateri


Bateri AA (1.5V) dipasang dalam kaset berganda dari penerima mudah alih.
Multimeter kuasa bateri

Satu tempat diduduki oleh bateri, tempat lain digunakan untuk memasang suis kuasa dan menjamin keseluruhan kartrij, melalui jalur textolite peralihan, dalam kes multimeter.
Meletakkan transduser dalam kes multimeter


Tetapan penukar.
Kami memeriksa perhimpunan yang betul penukar, sambungkan bateri dan periksa dengan peranti kehadiran dan magnitud voltan pada output penukar (+ 9V).
Sekiranya generasi tidak berlaku dan tiada voltan keluaran, pastikan semua gegelung disambung dengan betul. Titik pada litar penukar menandakan permulaan setiap penggulungan. Cuba bertukar hujung satu daripada belitan (input atau output).
Penukar mampu berfungsi walaupun dengan penurunan voltan masukan hingga 0.8 - 1.0 volt dan untuk mendapatkan voltan 9 volt dari satu sel galvanik dengan voltan 1.5 V.

Memuktamadkan multimeter


Untuk menyambungkan penukar kepada multimeter, anda perlu mencari ruang kosong di dalam peranti dan memasangnya di dalam jack untuk Jack 3.5 atau penyambung yang sama. Dalam multimeter M890D saya, ruang bebas telah ditemui di penjuru sebelah kiri ruang bateri Krona.
Sebagai kes bagi multimeter, satu kes dari pencukur elektrik digunakan.

Penempatan penyambung


Disediakan oleh Smirnov I.K.
Kembali
Komen (7)
 1. Evgen
  #1 Evgen Tetamu 5 Februari 2017 3:28 p.m.
  0
  Di mana penerus? Perubahan pada stub untuk melayani chtoli?
  1. Vladimir
   #2 Vladimir Tetamu 20 September 2017 23:24
   2
   Peralihan peralihan meluruskan.
  2. Tetamu Nikolay
   #3 Tetamu Nikolay Tetamu 4 Jun 2019 12:38 a.m.
   0
   "Rahsia" ialah pembetulan berlaku di transistor pangkalan emitor penukar. Oleh itu, terdapat keperluan tertentu untuk jenis transistor.
 2. Grigorich
  #4 Grigorich Tetamu 17 Disember 2017 06:48 AM
  1
  Penstabil voltan tidak diperlukan untuk penguji. Dalam kes ini, suis juga dikecualikan kerana dengan ketiadaan beban litar itu sendiri tidak mengambil apa-apa.
 3. Sergey mewah
  #5 Sergey mewah Tetamu 3 Mei 2018 16:50
  2
  Halo, Samodelkiny Dan anda boleh tanya beberapa soalan? Nampaknya bukan litar yang rumit, tetapi berapa banyak yang dapat memberi beban semasa dan bagaimana ekonomi, mungkin tidak sepadan, kulit domba, jika satu elemen dimakan pada suatu masa?
  1. Tetamu Nikolay
   #6 Tetamu Nikolay Tetamu 25 Ogos 2018 10:55 p.m.
   0
   Dioda Schottky 1N5819 diperlukan, atau sesuatu frekuensi tinggi, kapasitansi 0.1 selari dengan mikrofar 47.0-100.0 elektrolit
 4. Tetamu Nikolay
  #7 Tetamu Nikolay Tetamu 4 Jun 2019 00:29
  0
  Selama lima atau enam tahun saya telah bekerja dalam dua penguji dengan penukar yang sama, tetapi tanpa penstabil. Dia tidak diperlukan kerana litar m / penguji mempunyai penstabil ketepatan terbina dalam untuk menguasai seluruh bahagian pengukur kecuali unit paparan di mana penstabilan tidak diperlukan. Conder C1 harus berkualiti tinggi (saya mempunyai tantalum), dan selari dengannya, adalah wajar untuk menambah seramik pada 0.5-2 microfarads. Penukar dibuat untuk saya pada 11.4 volt (dari bateri segar) kerana had atas voltan bekalan kuasa pengecualian cip = 14 volt, ini membolehkan anda lebih "mengalirkan" tenaga bateri sepenuhnya. Tempoh kerja, pada pandangan saya, ternyata lebih daripada "Krona". Saya mengambil cincin dari pemuliharaan tenaga. Litar penukar tidak menggunakan tenaga tanpa beban (jika tiada penstabil). Apabila ujian pada susun atur lebih baik untuk memberi beban kecil seperti perintang pada 1k. Siapa yang peduli dengan google Chaplygin converter. Beliau diterbitkan dalam jurnal Radio (11.2001, ms 42).

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh