DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Jamur kediaman: apa itu? Bagaimana hendak menarik balik?

Selalunya, selepas membeli apartmen, pemilik baru menemui kecacatan yang disembunyikan dengan teliti sebelum urus niaga oleh pemilik terdahulu. Mungkin rumah itu sejuk di musim sejuk, atau tidak di lantai, atau - paling teruk - kulat muncul di tingkap atau di bilik mandi.
Kulat itu sendiri tidak menyebabkan kesulitan, tetapi ia boleh menyebabkan alahan, batuk dan hidung berair, lacrimation, tidak dikaitkan dengan selesema. Di samping itu, penampilan titik hitam pada permukaan menunjukkan kelembapan yang meningkat di dalam bilik, yang juga tidak baik untuk kesihatan manusia. Jamur di dalam bilik mandi: bagaimana untuk menghapuskan?
Bilik mandi itu sendiri adalah sumber kelembapan yang semakin meningkat, kerana terus-menerus mencurahkan air dan mencuci pakaian. Kulat muncul di tempat yang paling mudah diramalkan: di jubin, pada jahitan di antara jubin, berdekatan dengan pengadun, sukar untuk sampai ke tempat. Kekurangan tingkap menyebabkan pengudaraan sukar di tempat-tempat seperti di rumah, dan ini memburukkan lagi masalah.

Kulat rumah bagaimana untuk membawa

Bagaimana untuk mencegah kejadiannya? Untuk melakukan ini, anda perlu:
  • buka pintu ke bilik mandi selepas mandi atau basuh;
  • Jangan biarkan pakaian basah kering di bilik mandi;
  • jika boleh, pasangkan bateri untuk pengeringan tuala atau lantai yang hangat;
  • lap dinding dengan flanel atau kain lain selepas menggunakan bilik mandi;
  • gunakan ejen antikulat semasa pembaikan.

Jika kulat masih muncul, anda boleh mengatasi semua kaedah yang sama seperti yang dinyatakan di atas, dan hidrogen peroksida atau bahan kimia isi rumah yang mengandungi soda. Kulat pada tingkap: bagaimana rupanya dan bagaimana untuk bertarung?
Kulat pada tingkap adalah sukar untuk mengelirukan dengan kotoran: ia kelihatan seperti timbunan saiz kecil, kelabu gelap atau hitam.
Kulat rumah bagaimana untuk membawa

Selalunya, kecacatan tidak berlaku pada kaca mata, tetapi di lereng, bingkai plastik, di sudut.
Kulat rumah bagaimana untuk membawa

Sekiranya masalah itu berlaku, maka ia akan menjadi lebih sukar untuk ditangani daripada di bilik mandi. Pertama, pastikan tetingkap dipasang dengan betul. Ia adalah pelanggaran dalam piawaian untuk lokasi bingkai yang sering menyebabkan perkembangan kulat.
Penyelesaian yang paling mudah tetapi paling mahal dalam kes ini ialah menghubungi syarikat pemasangan tingkap plastik dan menukar reka bentuk. Pada masa yang sama, biarkan pilihan pada tingkap ayunan, lebih mudah untuk menjaga mereka.
Kulat rumah bagaimana untuk membawa

Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk menukar bingkai tingkap, anda boleh menggunakan petua berikut:
  • mengalihkan bilik lebih kerap;
  • merawat kawasan masalah dengan hidrogen peroksida atau soda;
  • jika tingkap "mengalir", keluarkan tetingkap tetingkap dan cerun dalam masa.

Oleh itu, kulat adalah fenomena yang tidak menyenangkan yang berbahaya kepada kesihatan manusia, yang mesti dikalahkan, terutamanya jika kanak-kanak tinggal di rumah. Dengan mengikuti peraturan mudah, anda boleh menyingkirkan masalah ini selama-lamanya.

Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh