DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » Modul Pengiktirafan Suara

Salam, sahabat karib. Akhirnya, saya dapat merakam pelajaran mengenai kerja dengan modul suara. Saya melihat anda menyukai peranti rumah saya yang dibuat suara dan banyak yang sudah mula tertanya-tanya apabila pelajaran praktikal mengenai kerja dengan modul kawalan suara akan dikeluarkan.

Modul pengiktirafan suara

Mengenai kelebihan modul pengiktirafan ini:

- Modul ini autonomi dan boleh berfungsi tanpa pengawal kawalan luaran, yang sangat penting untuk amatur radio yang tidak biasa dengan pengaturcaraan.

- Bersama dengan model lain, modul ini lebih baik berbanding fungsi, harga dan kesederhanaan relatif dalam pengurusan dan sambungan.

- Mempunyai keupayaan pengiktirafan yang tinggi.

- Tiada telefon pintar yang diperlukan.

Dan mari mari! Video ini akan ditujukan terutamanya kepada pemula, mereka yang tidak biasa dengan pengaturcaraan dan antara muka, secara umum, untuk pencinta radio biasa. Di dalam video, saya akan menunjukkan segala-galanya dari "A" ke "Z": kita akan mulakan dengan memasang program dan menyambung dan berakhir dengan hasil konkrit operasi autonomi modul.

Semua yang sama, kita akan bermula dengan pengetahuan teoritis untuk memahami bagaimana keajaiban kejuruteraan ini masih berfungsi. Pertama sekali, anda perlu mengetahui beberapa ciri modul pengenalan suara ini:

Penggunaan semasa: tidak melebihi 40 mA, arus tidak kritikal, jadi ingatlah. Voltan bekalan adalah 5 V, kita akan kuasa modul port USB komputer semasa pengaturcaraan, dan kemudian semasa kerja, anda sendiri memutuskan apa yang perlu diberi kuasa. Ketepatan pengiktirafan arahan suara - 99% di bawah keadaan yang ideal. Modul pengecaman suara versi V3.1 mampu mengingati 80 arahan suara! Yang pada pandangan saya cukup untuk apa-apa tujuan. Tetapi sekali lagi ini adalah "NAMUN". Tetapi modul per unit masa boleh mengenali hanya tujuh daripada mana-mana arahan, dan anda boleh memilih kanopi perintah mana.

Modul pengiktirafan suara

Iaitu, anda boleh menulis semua 80 arahan ke pangkalan data, tetapi untuk pengiktirafan, pilih hanya tujuh, mana-mana tujuh daripada lapan puluh. Ia seperti komputer: anda boleh menulis 80 arahan ke cakera keras, dan dalam RAM anda hanya boleh bekerja dengan 7 arahan. Sekiranya sukar bagi anda untuk memahami sekarang, maka sedikit kemudian dalam amalan, saya fikir, ia akan menjadi jelas kepada anda tentang apa ini. Panjang arahan suara adalah nilai maksimum 1.5 saat (1500ms). Papan modul boleh dikawal melalui antara muka UART, tetapi maklumat boleh diambil dari UART dan dari port GPIO yang terletak di papan. Sebenarnya, apa yang akan kita lakukan: kita akan mengambil isyarat dari output port.

Kami lulus ke bahagian praktikal.

Apa yang kita perlukan untuk bekerja?

- Versi modul pengiktirafan suara V3 (V3.1) sendiri. Versi ini tidak begitu penting - prinsip kerja adalah sama untuk semua orang. Modul ini dilengkapi dengan mikrofon.

- Manual modul, iaitu, tarikh adalah paksi.

- Program terminal.

- Penukar USB-UART antara muka.

Semua pautan untuk membeli dan memuat turun perisian di bawah video pada akhir artikel.

Itu sahaja. Seperti kata Gagarin - "Ayo pergi."

Muat turun manual dan terminal. Kami memasang terminal. Kami menyambungkan modul itu kepada penukar antara muka.

Modul pengiktirafan suara

Berhati-hati apabila menyambung. Ia tidak menakutkan jika anda mencampur TXD dan RXD, tidak ada yang buruk akan berlaku. Tetapi jika anda mencampur kuasa ditambah dengan dawai biasa - ia akan menjadi bencana! Seperti yang berlaku kepada saya - modul dan pelabuhan komputer dibakar dengan serta-merta! Berhati-hati agar tidak mengulangi kesilapan saya. Jangan tergesa-gesa, jangan tergesa-gesa, periksa litar beberapa kali sebelum menghidupkannya, dan kemudian hanya menyambung ke USB.

Selepas menyambung ke USB, sistem anda akan mula mencari pemandu untuk penukar, dalam 90% kes sistem akan mencari pemandu dan memasangnya, tetapi jika atas sebab tertentu ini tidak berlaku, maka anda perlu mencari pemandu di rangkaian dan memasangnya sendiri. Untuk melakukan ini, dalam bar carian tulis "pemacu driver CP2102" atau sesuatu seperti itu, modul itu adalah biasa, terdapat banyak pilihan pemandu.

Selanjutnya, selepas berjaya memasang peralatan, kami pergi ke pengurus peranti dan melihat pelabuhan. Kami berminat dengan jumlah penukar kami yang ditugaskan. Apabila kita mengetahui nombor port, jalankan terminal itu. Kami pergi ke tetapan dan menetapkan nilai seperti dalam gambar saya.

Kami menulis arahan dalam tetingkap terminal - "AA 02 00 0A" (dari datasheet | AA | 02 | 00 | 0A |). Dalam semua pasukan, huruf sentiasa huruf besar dan Latin.

Medan hantar harus diikuti dengan jawapan seperti: "AA 08 00 STA BR IOM IOPW AL GRP 0A" (atau dari lembaran kerja | AA | 08 | 00 | STA | BR | IOM | IOPW | AL | GRP | 0A |). Jika jawapannya datang, maka semuanya baik-baik saja, lantai itu selesai. Jika tidak, kita bermain dengan tetapan untuk kelajuan penghantaran di terminal, hanya modul yang boleh dikonfigurasi untuk kelajuan yang berbeza.

Saya tidak akan menyinggung apa makna modul ini, anda sendiri boleh melihatnya dalam arahan. Dan perintah itu adalah permintaan bagi tetapan yang dipasang.

Modul pengiktirafan suara

Sekarang anda perlu menyambungkan beban ke modul. Dalam peranan beban, saya akan menggunakan LED dengan perintang. Nah, pada masa akan datang, semasa operasi, LED akan digantikan dengan relay kawalan beban dengan suis transistor, saya fikir ini difahami.

Saya akan menerangkan pasukan itu sendiriAA 02 00 0A"Adakah satu paket yang terdiri daripada 4 bait, bait adalah aksara berpasangan dalam sistem heksadesimal - AA, 02.00.0A. Dalam semua arahan, paket akan bermula dengan bait. AA dan berakhir dengan bait 0A (Zero dan A) Adalah prasyarat. Respons modul juga akan bermula dan berakhir dengan aksara ini.

«AA 02 00 0A"- bait kedua arahan ini bermakna bilangan bait di antara bait permulaan dan akhirnya, tidak lama lagi AA dan 0A. Dan semua yang di antara mereka dikira dan ditulis dalam bait kedua. Seperti yang kita lihat dalam contoh ini, bahawa antara AA dan 0A terdapat dua bait - 02 00, oleh itu - 02, iaitu nombor itu menganggapnya sendiri. Contoh lain, "AA 03 20 01 0A"Itu antara AA dan 0A kos tiga bait - «03 20 01"Oleh itu, bait kedua ialah 03. Saya fikir anda akan faham.

Pasukan 12 - konfigurasi port modul.

Pada papan modul terdapat pelabuhan yang akan kami ambil isyarat sebelum melakukan ini, anda perlu mengkonfigurasi pelabuhan ini. Anda boleh mengkonfigurasi port dengan arahan ini.

"AA 03 12 01 0A" - bait ketiga adalah perintah, dan keempat ialah nilai perintah. Byte keempat boleh mengambil nilai berikut dan tetapkan pilihan berikut: jika "00" adalah mod nadi, iaitu, apabila arahan suara diiktiraf, nadi pendek dihantar ke port yang kita perlukan. Jika "01" adalah mod penyongsangan, iaitu, apabila arahan suara diiktiraf, port yang kita perlukan akan menukar keadaan sebaliknya, jika ia 0, ia akan menjadi 1 dan sebaliknya. Jika "02" - mod di mana port pergi ke sifar. Jika "03" - mod di mana pelabuhan pergi ke satu.

Pasukan 20 - konfigurasi port modul.

"AA 03 20 01 0A" - bait ketiga adalah bilangan perintah yang akan kita tulis. Satu contoh rakaman dua arahan 1 dan 2: "AA 04 20 01 02 0A." Satu contoh rakaman dua arahan 1, 2, 3: "AA 05 20 01 02 03 0A."

Pasukan 30 - memuatkan rekod ke dalam "pengenal" modul.

"AA 03 30 01 0A" - bait ketiga ialah arahan beban dalam ingatan pengiktirafan 01. Jika anda perlu menulis dua arahan - "AA 04 30 01 02 0A"jika anda perlu merakam semua tujuh arahan - "AA 09 30 01 02 03 04 05 06 07 0A."

Pasukan 15 - Autostart arahan suara kepada pengenal apabila kuasa dihidupkan - operasi luar talian tanpa pengawal luaran.

"AA 03 15 07 01 02 03 0A" - bait ketiga ialah arahan, bait keempat ialah label perintah, iaitu pengenal pasti, dan sama dengan 01 untuk memuatkan satu perintah, 03 untuk memuatkan dua pasukan, 07 untuk memuatkan tiga pasukan, dan sebagainya, lihat datasheet. Nah, kemudian datang bilangan arahan yang perlu dimuat turun.

Itu sahaja: kami menyemak sambungan dengan modul, mengkonfigurasi port, menulis arahan, dan mengkonfigurasi permulaan arahan suara.

Baca keseluruhan arahan di dalam datasheet. Saya hanya menjelaskan jenis kerja dengan modul.

 

 

Pautan Beli:

Modul - #

Penukar - #

Penukar dengan wayar - #

 

Muat turun pautan:

Tarikh Shit - #

Terminal - #

Selepas membaca artikel, adakah anda faham dengan modul suara?


Kembali
Komen (2)
 1. Artyom
  #1 Artyom Tetamu 30 Disember 2016 10:12
  1
  Hello. Tetapi bolehkah anda membeli unit kawalan suara siap pakai untuk rumah pintar dari anda?
 2. Peranti yang sangat baik, Pengarang pandai.
  #2 Peranti yang sangat baik, Pengarang pandai. Tetamu Hari ini, 12:09
  0
  Saya juga ingin membeli peranti siap atau tunggu bantuan dalam tetapan
  Salam
  Paman Misha.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh