DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Kawalan suara DIY
Kawalan suara DIY

Hello kawan-kawan. Hari ini saya ingin memberitahu dan menunjukkan kepada anda produk buatan saya yang menggunakan kawalan suara. Malah, ia adalah suis hidup / mati dengan kawalan suara. Ciri produk buatan sendiri ini adalah bahawa peranti ini bukan sahaja dapat mengendalikan beban dengan arahan suara, tetapi juga dapat bertindak balas dengan arahan suara yang direkam sebelumnya pada kad flash.
Dalam penampilan, peranti ternyata begitu unprepossessing. Ini adalah kesalahan saya, tetapi saya tidak menetapkan matlamat untuk menjadikannya cantik, itu hanya kemalasan. Sebenarnya, atas sebab yang sama, saya mengeluarkan peranti minimum untuk mengawal peranti ini, di mana pada panel depan terdapat hanya tombol kawalan voltan transponder dan penerima kad flash, yang pada mulanya juga ingin didorong di dalamnya.
Apa yang boleh dilakukan oleh suis ini? Ia boleh mematikan 3 beban secara berasingan antara satu sama lain. Ia berfungsi dari yang berikut: dalam pemutus litar, saya menganjurkan kekebalan bunyi yang lebih tinggi daripada penukaran yang tidak diingini. Ini dinyatakan dalam fakta bahawa untuk mematikan beban yang diingini, anda mesti mula menghidupkan peranti.
Untuk merayu, anda mesti mengatakan "Arduino." Saya memanggilnya kerana jantung peranti ini adalah modul suara, yang akan kita ketahui kemudian, bertujuan terutamanya untuk pereka Arduino. Walaupun saya tidak pernah mengalami Arduino dan modulnya tidak digunakan dalam peranti ini.
Kami beralih kepada suis "Arduino", jika suis menjawab "Dengar", maka katakan selanjutnya dari tiga arahan yang telah saya lantik: "Lamp", "Garland", "Light". Selepas menerima arahan itu, peranti akan menukar keadaan peranti yang bersambung ke sebaliknya: jika lampu menyala, ia akan mematikannya, jika tidak, ia akan menghidupkannya. Dan dia akan menjawab, sebagai contoh: "Lampu mati" atau "Lampu hidup" ...
Ringkasnya, dialog kami dengan suis akan terdiri daripada yang berikut:
- Arduino.
- Saya sedang mendengar.
- Cahaya.
- Hidupkan cahaya.
Sudah tentu, ia mungkin untuk memprogram modul dengan arahan tertentu: "Hidupkan cahaya", "Matikan cahaya", tetapi saya memutuskan untuk membuat satu perintah menghidupkan dan mematikan.
Semua jawapan dicatatkan oleh saya pada kad flash. Ini adalah fail WAV biasa. Teks tersebut dibaca oleh tapak terjemahan bahasa Inggeris. Ia boleh menjadi program lain yang boleh membaca teks. Atau, pada umumnya, anda atau saudara-saudara anda boleh menulis jawapan ini ...
Saya tidak tahu sama ada ini adalah tambah atau tolak, tetapi peranti ini sensitif kepada bunyi suara itu. Iaitu, sebagai contoh, dia mengenali isteri saya sehingga saya merakamkan suaranya secara berasingan pada modul itu. Dan saya membuat jawapan yang lain kepadanya: seorang wanita menjawab saya, dan seorang lelaki menjawabnya. Hebat, bukan?)
Kini, mari akhirnya beralih untuk menguji peranti ini. Kami menyambung ke rangkaian, sambungkan satu beban.
Ia mengambil masa 5 saat untuk menunggu sehingga modul menembusi, sementara pengawal beralih ke modul, sementara pemain memulakan pemacu kilat USB dan fail di atasnya ...
Tonton video di bawah proses kerja ...
Suis ini berfungsi seperti ini. Sekarang mari kita lihat pemutus litar. Tanggalkan penutup atas. Papan pertama pemain dengan penguat. Ia adalah orang yang mengeluarkan jawapan yang dicatatkan pada pemacu kilat USB. Papan dikawal menggunakan protokol UART. Perintah dihantar oleh pengawal yang terletak di papan kedua, yang mana kami akan kembali sedikit kemudian. Seterusnya, lembaga ketiga - bekalan kuasa dengan suis kuasa dibuat pada semester. Litar keseluruhannya terisolasi dengan voltan. Lembaga juga dikawal oleh pengawal.Bekalan kuasa menghasilkan 5 volt voltan yang stabil. Suis kuasa dapat menahan beban sekitar 200 watt per saluran. Sekarang mari kita pergi ke papan kedua. Terdapat pengawal di atasnya yang mengawal segala-galanya dan modul pengenalan arahan suara.
Kami akan mempertimbangkan operasi, sambungan dan konfigurasi modul dalam video seterusnya. Dan sekarang saya akan menerangkan operasi pengawal, yang dibuat pada atmega8. Modul yang mengiktiraf arahan itu memberikan perintah kepada pengawal melalui UART, pengawal yang memproses perintah menghidupkan atau mematikan beban dan menghantar arahan kepada modul bunyi untuk memainkan tindak balas audio. Semuanya seolah-olah mudah).
Saya ingin mengatakan bahawa semasa melakukan produk buatan sendiri saya tidak menetapkan tugas untuk membuat peranti yang serius, bukannya mainan.
Dalam video seterusnya, kita akan melihat secara langsung pada modul itu sendiri, jadi melanggan saluran agar tidak terlepas, jika sudah tentu bahan ini menarik minat anda.
Saya membina suis ini beberapa tahun lalu pada modul versi V2. Tetapi dalam video seterusnya kita akan mempertimbangkan versi baru V3. Kami juga akan mempertimbangkan 2 jenis kerja dengan modul ini: mudah - ini adalah jika anda tidak memiliki pemrograman dan penuh - ini adalah jika anda boleh program mikrokontroler.Modul Pengiktirafan Suara V3 - #
Modul Pengiktirafan Suara (Ucapan) V2 - #

Saya harap anda menikmati video mengenai topik ini. Terima kasih kerana menonton video ini. Jika anda suka, suka, jadi saya akan tahu bahawa anda mengambil berat tentangnya. Langgan saluran, sehingga kami bertemu lagi.

Adakah anda suka peranti yang menggunakan kawalan suara di antara muka mereka?


Kembali
Komen (3)
 1. Lexeus
  #1 Lexeus Tetamu 6 Mac 2017 10:22 p.m.
  0
  Adakah mungkin untuk menyambungkan kad penuh untuk menyambungkan pemain dan triak, dan pemain dan litar PSU?
 2. Alexander Levshunov
  #2 Alexander Levshunov Tetamu 29 November 2018 21:22
  0
  Selamat siang
  Saya suka kawalan suara, satu perkara penting ialah pengaktifan kawalan suara!
  Dalam hal ini, saya mempunyai soalan: adakah terdapat pembangunan yang sama untuk mengawal kawalan jauh kotak set top digital digital?
  Saya akan menjelaskan mengapa saya menjadi berminat. Isteri saya adalah orang cacat kumpulan 1, tangan dan kakinya tidak berfungsi, dan dia tidak boleh bergerak. Pada masa yang sama, kesedaran dan ucapan telah dipelihara. Apabila saya pergi untuk kerja, saya menghidupkan beberapa jenis saluran untuknya dan dia menonton sebelum saya tiba.Di masa yang sama, semasa saya tidak berada di saluran lain, satu lagi program menarik untuknya boleh disiarkan, tetapi dia tidak boleh beralih.Jika boleh, rekod awalan tetapi dia boleh menonton, apabila saya pulang ke rumah dan menukar pandangan rakaman. Di sini saya pulang dan dia meminta saya untuk menghidupkan satu atau yang lain, tetapi dia tidak mempunyai masa untuk melihat segala-galanya.
  Ia akan menjadi baik jika dia dapat mengawal kawalan jauh sendiri. Konsol suara yang ada tidak mengawal konsol dan memerlukan pengaktifan manual.
  Alexander
  1. Sergey tetamu
   #3 Sergey tetamu Tetamu 12 Disember 2018 11:54
   0
   Halo, Alexander! Tiada yang mustahil. Tulis kepada saya dalam mel, kita akan tampil dengan sesuatu.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh