DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Peranti asas jalur
Asas jalur adalah garis tertutup konkrit bertetulang, tugasnya adalah untuk menjaga dinding struktur struktur pada permukaannya, serta menyebarkan sama rata seluruh bangunan. Oleh itu, pembinaan asas perlu diambil dengan teliti dan bertanggungjawab. Jika kesilapan dibuat semasa pembinaan, maka pada masa akan datang, hasilnya secara serius boleh menjejaskan keseluruhan struktur, dan ia akan menjadi sangat sukar untuk membuat pembetulan.
Peranti asas jalur

Sehingga kini, asas jalur telah digunakan secara meluas dalam pembinaan bertingkat rendah. Ia agak mudah untuk menghasilkan, boleh dipercayai, dan kos kerja tidak mahal.
Sebelum membina asas, anda harus membiasakan diri dengan teknologi pembuatan, ini akan membantu untuk mengira kos. Perlu mengambil kira komposisi tanah, pembekuan tanah dan jumlah berat bangunan. Daripada petunjuk ini, lebar dan kedalaman yayasan akan ditentukan. Ia juga perlu mengambil kira fakta bahawa kedalaman yayasan dalam mana-mana mestilah lebih rendah daripada kedalaman pembekuan tanah.
Pembinaan asas jalur

Pembinaan asas bermula dengan penyediaan tapak: penjelasan, pengumpulan sampah, serta meratakan permukaan. Seterusnya, perimeter ditandakan dengan bilangan dinding beban. Stakes, yang akan menjadi suar, dipacu di sudut-sudut perimeter yang dimaksudkan. Pastikan untuk memeriksa sudut supaya mereka adalah 90 darjah, dan juga memeriksa semua pepenjuru. Pendalaman asas bergantung pada iklim, tanah, dan bahan tertentu yang akan digunakan dalam pembinaan bangunan. Walau bagaimanapun, kedalaman minimum perlu 400 milimeter. Titik terendah yang terletak di salah satu sudut luar akan menjadi titik rujukan untuk kedalaman. Selepas menentukan kedalaman dan lebar asas, penggalian dilakukan.
Setelah memilih kedalaman yang dikehendaki di sekitar perimeter, pasir dituangkan ke bahagian bawah parit, kemudian dipadatkan, dan pasir harus dibasahkan dengan air. Ketebalan kusyen pasir hendaklah 200-300 milimeter. Ia sangat penting untuk memantau kusyen pasir mendatar, tidak ada cerun.
Peranti asas jalur

Formwork diperbuat daripada papan bermata. Ciri sistem sedemikian adalah permukaan rata bahan yang digunakan, yang akan memudahkan memudahkan hiasan bahagian luar asas. Papan mempunyai saiz tertentu, ini menjadikannya lebih mudah untuk menyesuaikan ketinggian struktur. Blok saiz yang sama, terdiri daripada papan, dipasang di bahagian bawah parit, tegak menegak, sejajar dengan tinggi dan tetap baik.
Pembinaan asas jalur

Proses pengukuhan adalah satu perkara yang sangat penting dalam pengeluaran asas. Sangkar tetulang memberikan kekuatan dan fleksibiliti kepada asas konkrit. Apabila membentuk bingkai dari tetulang, perlu untuk mengelakkan penguatan tetulang oleh kimpalan, wayar merajut khas sangat sesuai untuk ini. Jarak antara bar membujur tetulang itu tidak boleh melebihi 30 sentimeter, dan antara jumper menegak dari 30 hingga 80. Bingkai bertetulang perlu diletakkan supaya pangkalannya mempunyai inden dari sempadan asas dari 3 hingga 5 sentimeter. Pada peringkat ini, adalah perlu untuk meletakkan semua peralihan untuk komunikasi, jika tidak, pada masa akan datang ia perlu untuk memusnahkan monolit.
Pembinaan asas jalur

Konkrit dituangkan dalam satu pendekatan, hanya dalam kes ini boleh menjadi asas monolitik dicapai, tetapi tidak perlu tergesa-gesa. Penyelesaian ini disampaikan dalam bahagian dan diedarkan di sekeliling perimeter.Ramming penyelesaian adalah wajib untuk mengelakkan lompang dan menggantikan udara berlebihan. Ini dilakukan dengan penggetar konkrit khas. Apabila mencapai ketinggian yang ditentukan, permukaan akan disamakan. Selain itu, asas asas memerlukan penjagaan dalam tempoh sebulan: jika cuaca hujan, maka ia ditutup dengan filem, dan dalam cuaca panas, ia mesti dibasahkan dengan air (1-2 kali sehari) supaya retak tidak muncul di dalam konkrit. Selepas sebulan, kerja pembinaan boleh dijalankan di atas asas.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh