DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Pokok keluarga
Pendidikan moden memberi banyak perhatian kepada pembentukan keperibadian patriotik. Patriotisme adalah, pertama sekali, pengetahuan tentang masa lalu yang berani. Dan masa lalu adalah sumber, akar. Oleh itu, penyusunan pokok keluarga keluarga adalah hampir tugas utama pembiakan anak yang betul. Kajian genealogi keturunan dalam garis langsung dan campuran. Lebih baik untuk mula membuat pokok dari garis lurus: hanya ibu bapa, ibu bapa ibu bapa, dan sebagainya yang ditunjukkan di dalamnya. (iaitu, hanya pasangan suami isteri, tanpa saudara lelaki, saudara perempuan, ibu saudara, paman ...) Oleh kerana sejumlah kecil maklumat yang lengkap, generasi boleh dengan mudah diedarkan "dalam baris".

Bahan untuk kerja:


• Lembaran A4 - 1 pc;
• Kertas berwarna - 2 helai warna yang berbeza;
• Pensil mudah, pemadam, berus, cat, gam PVA, pita alat tulis.
Peringkat kerja:

Peringkat pertama: lapisan.


Kami mencetak maklumat mengenai nenek moyang pada helaian kertas berwarna (nama, tarikh dan tempat kelahiran dan kematian, bilangan tahun hidup). Lembaran berwarna digunakan untuk memisahkan maklumat mengenai lelaki dan wanita. Berhati-hati memotong segi empat tepat dan meletakkannya di atas lembar A4, memerhatikan garis "barisan" (saya - ibu bapa saya - datuk dan nenek saya - datuk nenek saya, dll.).
Pokok keluarga

Setiap persegi panjang digariskan dengan pensil mudah. Untuk kemudahan, anda juga boleh menarik garisan talian.

Peringkat kedua: melukis garis besar pokok.


Dengan pensil, kami melukis kontur trunk (ini saya) dan cawangan (cawangan tebal menghubungkan saya dan ibu bapa saya, cawangan nipis pergi dari ibu saya kepada ibu bapanya dan dari ayah saya kepada ibu bapanya, lanjut dengan prinsip yang sama). Lebih jauh generasi nenek moyang adalah dari saya, semakin nipis cawangan yang mengalir ke satu sama lain.
Pokok keluarga

Dari tepi pokok (di tempat di mana maklumat generasi berakhir) kami menarik cawangan yang telah siap.
Pokok keluarga

Pokok keluarga


Peringkat ketiga: kita memberi warna kepada pokok keluarga.


Pertama, kita cat seluruh pokok (kedua-dua batang dan cawangan) dengan cat coklat muda. Rectangles tidak boleh dicat supaya tidak melanggar kejelasan cawangan. Sebelum memakai lapisan cat yang seterusnya, kot sebelumnya harus benar-benar kering.
Pokok keluarga

Pokok keluarga

Kemudian, dalam sebatan panjang, secara rawak, gunakan cat beberapa nada lebih gelap daripada yang utama. Adalah penting untuk tidak terbawa dan tidak melukis cat cahaya sepenuhnya.
Pokok keluarga

Pokok keluarga

Di atas kot kedua cat, kami juga secara rawak menggunakan garis dengan cat coklat gelap. Cat gelap tidak sepenuhnya menutup warna sebelumnya.
Pokok keluarga

Lukis cawangan terakhir yang lengkap.
Pokok keluarga


Peringkat keempat: kita menarik dedaunan.


Kami membentuk mahkota pokok: kami menggunakan dedaunan hanya dengan menggunakan berus ke kertas di sebelah cawangan. Kami cat dengan cat hijau muda.
Pokok keluarga

Pokok keluarga

Selepas cat telah dikeringkan, dalam setiap risalah (atau di sebelahnya) kita memohon cat hijau cat gelap.
Pokok keluarga

Pokok keluarga


Tahap kelima: kita membentuk "siri" generasi.


Rectangles dicetak dengan maklumat mengenai nenek moyang yang terpaku pada helaian utama (cuba untuk mematuhi baris).
Pokok keluarga

Pokok keluarga

Penghapus memadam semua garis kelihatan pensil mudah.
Pokok keluarga


Peringkat keenam: akhir.


Untuk memelihara maklumat pokok keluarga dan integriti gambar, perlahan-lahan gam pita alat tulis lebar di seluruh permukaan lembaran A4 (cuba untuk melapikannya tanpa lipatan.) Jika anda masih mendapat lipatan, menembus gelembung udara dengan jarum dan licinnya).
Pohon keluarga bersedia! Maklumat mengenai akar keluarga bukan sahaja dikumpulkan dan diringkaskan, tetapi juga diteruskan.
Pokok keluarga

Pokok keluarga
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh