DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Alat ujian kecil

Peranti Pepijat Miniatur

KANDUNGAN
Penerima Ujian Kecil
Fon telinga kecil yang dibuat sendiri
Ujian Tanpa Wayar Earphone-1
Ujian 2 Earphone Tanpa Wayar
Mikrofon mikrofon wayarles pada cip
Tersembunyi Membawa Earphone Tanpa Wayar

Transceiver ini adalah salah satu perkembangan pertama saya. Saya tidak ingat, sebelum atau selepas filem "Operasi Y", saya memasang satu transceiver mudah alih dan dengan itu berjaya melepasi satu peperiksaan - "Komunisme Ilmiah." Semua peperiksaan lain tidak menimbulkan masalah .... Dan rakan sekelas Zilberstein mendiktikasikan saya dari sinopsis ( mungkin balas?).

Peranti Pepijat Miniatur

Dikuasakan oleh bateri Krona Kawalan kelantangan R6 dengan suis dari penerima pegang tangan Sejumlah beberapa puluhan meter meliputi keseluruhan Institut Komunikasi (OEIS). Antena dari dawai fleksibel 1-1.5 meter diletakkan di bawah jaket di bahagian belakang Capsule ДЕМШ1А disambungkan kabel di skrin, dilepaskan ke dalam lengan dan diletakkan di bawah gelang jam tangan, meletakkannya di atas genggaman, dia membisikkan topik tiket, dan meniup telinganya hampir tidak mempunyai masa untuk menulis. Suis S1, prototaip P2K Perancis, dihidupkan dengan menekan siku pada poket seluar.

Fon telinga kecil yang dibuat sendiri

Jadi di sini dia datang sesi dan "neraka", iaitu. guru dengan baldi paku dan berusaha untuk memukul mereka di pantat anda. Tidak, saya tidak akan menawarkan reka bentuk asal kliper kuku. Mari kita bincangkan tentang bagaimana untuk mengelakkan proses yang paling tidak menyenangkan untuk memandu "paku" menggunakan teknologi moden. Ia dicipta oleh saya kembali pada '96, ketika saya berada di tahun pertama saya di sebuah universiti. Nah, sebenarnya, saya telah tidak tahu selama 5 tahun dan keluar sebagai pakar dengan hati nurani yang jernih dan kepala kosong :-). Paleva belum pernah. Ia adalah mukadimah, jadi untuk bercakap.

Jadi kita perlukan:
1. superglue
2. Magnet kuat dari cakera keras komputer.
3. menggunakan bateri jari.
4. relay RES-10 dalam keadaan terbongkar dari mana kita memerlukan wayar nipis. Relay lain akan dilakukan. Perkara utama adalah wayar nipis. Yang lebih kurus lebih baik.
5. kerajang fiberglass.
6. mati telinga Cina. dia hanya memerlukan membran.
7. batang yang digunakan dari pen pancang dengan garis pusat 2.5 - 3 mm dan dua pencuci yang sesuai dan tidak melompat.
        
Teknologi

Kami mengambil bateri jari dan mengeluarkan baju timah dari situ. Dari helaian ini, kami memotong jalur 22-25 mm panjang dan lebar 3-4 mm. Kemudian kami membengkokkannya supaya kami mendapat silinder. Solder jahitan silinder. Ini adalah pangkalan fon telinga.

Kini anda boleh mula membuat asas. Untuk melakukan ini, gentian kaca diambil dengan ketebalan kira-kira 0.3-0.5 mm (jika perlu, ia telah diperincikan dengan baik) dan bulatan diameter yang dikehendaki dipotong daripada itu, ia mesti memasuki kes itu dengan usaha. Sebagai alternatif, anda boleh mengetuk keseluruhan corak terlebih dahulu, dan kemudian memotong segalanya dengan gunting. Anda juga boleh memotong semua pad kenalan dengan pisau pemotong. Di pinggir bulatan, gentian kaca disolder ke pangkal silinder. Pada kes ini sudah siap.Kini anda perlu merapatkan magnet ke pangkalannya. Magnet mudah tidak akan bergolek di sini, anda memerlukan yang sangat kuat dan ia diekstrak dari pemacu keras yang runtuh. Satu magnet dari sana cukup untuk banyak fon kepala. Magnet ditambang dari tempat paling suci di komputer runtuh !!! nippers ke dalam kiub saiz mengikut skala (2x2x2 mm) angka.Salah satu kiub yang dihasilkan (kiub untuk kali pertama diperoleh selepas kira-kira 10-20 minit runtuh) terpaku !!!!!! perhatian !!!!!! selatan !!!! atau !!!!! Utara! Tiang ke pangkalan. Tentukan di mana tiang mana boleh menggunakan sebarang magnet dari fon kepala Cina yang pecah. Mereka terpaku dengan superglue. Perkara utama bukan untuk menutup dua lubang di pangkalan.

Membran ini diekstrak dari fon kepala Cina (dan lebih banyak orang fon telinga yang lebih baik, kerana membran itu lebih nipis "nampaknya saya malah menyimpan polietilena" kerana ketegaran berlebihan membran mempengaruhi jumlah fon kepala). Kawat untuk gegelung diekstrak daripada relay jenis RES-10. Gegelung itu luka pada batang pena D = 2,5mm supaya penggulungan tidak merayap ke batang dan penyekat mesin cuci dikenakan. Lubang dibuat di dalam rod yang satu ujung dawai itu dicucuk. Sebelum memulakan penggulungan buat pertama kalinya, anda harus mengamalkan dan menggulung beberapa gegelung ujian, mereka tidak seharusnya terlalu besar kerana boleh terus berpaut kepada magnet. Rintangan gegelung harus berada dalam lingkungan 20-80 ohm, ini adalah kira-kira 80 atau lebih. Apabila berliku, dawai agak dibasahi dengan "momen" atau BF, anda juga boleh menggunakan superglue, tetapi dengan berhati-hati agar gegelung itu tidak terbelah kemudian apabila anda melepaskannya. Sebaik sahaja selepas penggulungan, ia dikeluarkan supaya ia tidak kering, tetapi jika ia kering dan melekat, anda boleh menggunakan alkohol yang cepat larut saat ini. Selepas beberapa percubaan yang tidak berjaya untuk mengeluarkan gegelung dari bingkai dan bukan kerosakan, ia mesti terpaku pada membran !!!!!!!!!!! menggunakan pada masa yang sama sekurang-kurangnya superglue. Tidak sekali-kali anda memohon superglue ke membran di tempat-tempat di mana ia tidak bersentuhan dengan gegelung - jika tidak membran akan menjadi sengit dan fon telinga akan berfungsi secara senyap-senyap. Pendirian gegelung tin pada jarak 2 mm daripadanya.Sekarang, setelah memasukkan pendawaian gegelung ke lubang-lubang pangkal, membran terpaku dengan minimum superglue ke bahagian luar badan silinder. Wayarnya dipasangkan ke pad. Dalam kes ini, adalah perlu untuk membuat segala usaha untuk tidak memanaskan fon kepala; jika tidak, magnet atau sesuatu yang lain akan jatuh. Sekarang cincin dengan ohmmeter dan pastikan semuanya adalah 20-80 Ohms.

Headphone tanpa wayar untuk peperiksaan
(Pilihan 1)

Peranti ini tidak dipasang daripada keperluan, tetapi kerana ketiadaan litarnya dalam rangkaian.

Penerima peranti adalah mudah. ​​Ia adalah penerima pengesan dengan satu lekukan penguatan. Litar masukan terdiri daripada perintang dan kapasitor, voltan yang diinduksi dalam litar dikesan oleh diod dan kemudian dikuatkan oleh transistor dalam pemungut yang mempunyai earphone impedans tinggi dipasang dan ia adalah beban; -430k ohm. Seperti pembinaan mudah litar menyediakan parameter yang tinggi pada saiz yang sangat kecil. Transistor yang digunakan oleh KT3130 domestik apabila memilih transistor harus berusaha untuk memaksimumkan penguatannya. Diod itu diambil sebagai batu permata dengan jenis penghalang shotka KD514 atau serupa yang diimport! Sudah tentu, lebih baik menggunakan germanium, tetapi mereka tidak dapat ditemui kecil. Resistor RC0402 5% dari 200 hingga 430ohm (pilih apabila penalaan kepada isyarat tak terurus maksimum.Yang induktor SMD sesuai untuk litar penerima.Saya menggunakan 1 μkH jenis SDR0402 jenis / saiz 0402 dari Bourns.Yen kapasitor SMD jenis GRM 0402 +/- 5% TKE MP0 Kapasiti picoforad yang bersamaan dengan kira-kira 25 MHz dalam gelung Earphone type TEM-1957, TEM-1956, TEM-1958M, TEM-1958, TEM 2632 atau apa-apa perkara utama yang kecil adalah bahawa rintangannya adalah sekurang-kurangnya 300 Ohm lebih baik lebih tinggi. pilih yang paling kecil mungkin dari jam tangan elektronik, tetapi tiada kesan Mari kita lupa bahawa yang lebih kecil itu dan yang lebih murah anda mendapatkannya, kurang ia akan bertahan! Mungkin ia tidak akan bertahan sehingga akhir peperiksaan.Untuk kekurangan fon kepala kecil saya tidak dapat meletakkan keseluruhan reka bentuk fon kepala, walaupun tidak sukar untuk diteka, tetapi tidak lama lagi mereka harus Kemudian artikel itu akan kelihatan lebih lengkap dan tidak mahal untuk pemasangan diri akan muncul!

Pemancar
Litar ini agak mudah, ia hanya pemancar termodulat AM yang ditala ke kekerapan 25 MHz. Ia terdiri daripada modulator penguat frekuensi bunyi dan penjana frekuensi tinggi itu sendiri.Di dasar transistor T4, voltan bias mesti dibekalkan melalui perintang, ia diluluskan dalam litar. 180 kΩ perintang daripada kuasa tambah kepada asas transistor T4

VLF (T 1) dan modulator (T 3) tidak memerlukan penalaan. Menetapkan pengayun tuan dilakukan dengan mengubah kedudukan perapi gegelung biasa L1, L 2 dan menukar nilai kapasitor C 6 kepada maksimum meter gelombang. Peringkat seterusnya adalah L 3. Mungkin diperlukan untuk memilih nilai perintang 24kom (transistor semasa osilator induk). Apabila menala antena menggunakan perubahan dalam kapasitor penapis P dan penalaan L 5, disarankan untuk menggunakan meter gelombang. Apabila menyesuaikan peringkat keluaran dan padankannya dengan antena, disarankan untuk mengambil kira bukan optimum panjangnya, yang mengurangkan kuasa pemancar. Oleh itu, adalah dinasihatkan (seperti dalam kes sebelumnya) untuk menggunakan induktans tambahan (walaupun ini tidak wajib), meningkatkan panjang berkesan antena pemancar pemancar. Gegelung ini disambung secara siri dengan antena (tidak ditunjukkan dalam rajah). Parameter elemen penapis berbentuk U (L 5) dan gegelung tambahan bertepatan dengan parameter reka bentuk terdahulu.

Berikut adalah kemas kini lain, skim kerja, tetapi dalam amalan belum diterapkan lagi.Headphone tanpa wayar untuk peperiksaan
(Pilihan 2)


Fon telinga radio ini berbeza daripada Opsyen 1 dalam semua prinsip operasinya. Ia berfungsi menggunakan kaedah induktif. Gegelung yang akan di leher anda adalah penggulungan utama, dan pada fon telinga ia sekunder. Semua elektronik lain adalah penguat frekuensi rendah. Kini dengan reka bentuk.

Pada fon kepala TEM-1958 kita mengepala gegelung yang menerima, ia mengandungi 70-100 selenium kawat enamel jenis PEV-2 0.05-0.07 tebal tidak boleh digunakan (ia mungkin tidak sesuai ke telinga). Anda boleh melihat bahagian radio yang digunakan dalam alat dengar radio, lihat rajah. 1Rajah. 1

Semua bahagian fon telinga boleh dipasang dengan dua cara. Yang pertama adalah yang paling mudah. ​​Ia adalah pemasangan hinged, lihat rajah. 2 dan 3Rajah. 2Rajah. 3

Kini mari kita berpegang pada litar fon kepala. Ia dipasang agak primitif dan tidak memerlukan apa-apa pelarasan jika dipasang dari komponen pra-operasi. Skim melihat ara. 4.Rajah. 4

Seperti yang dapat dilihat dari gambar rajah, ini adalah penguat frekuensi rendah konvensional dengan sambungan langsung; gegelung disambungkan melalui kapasitor pengasingan. Semua transistor dalam versi kami dipilih oleh musuh terutamanya kerana jenis kes kecil SOT-323, mereka dipanggil BC847. Anda boleh menggunakan mana-mana bunyi rendah lain walaupun struktur tidak kira saiz sahaja. (Jika anda menukar struktur transistor, hanya menukar polariti bekalan kuasa peranti itu.)

Antena Pemancar (lihat Rajah 5)
Ia mudah dibuat. Kawat dengan diameter 0.33 mm atau lebih. Lebih baik mengambil pemasangan yang fleksibel, yang lebih lembut lebih baik. Anda juga memerlukan tiub penyejuk haba yang hampir dengan warna pakaian atau badan anda. Tetapi ini tidak semestinya mungkin hanya dalam nada pudar. Pada mandrel (kuali periuk atau yang lain) diameter 20 cm, ukur tiub mengecut dengan membongkok dan potong. Kami melakukan perkara yang sama, saya lulus kawat berbatu kira-kira 1-2 mm tebal ke dalam tiub terma dan mengikat kawat kami ke satu hujung dengan mana-mana kaedah mudah. Ini akan menjadi jarum yang spontan. Sekarang kita mengukur sekeping dawai, mengukur rintangannya, ia seharusnya kira-kira 16nn. Sekarang kita mula mengikat dawai di sekitar jurang antara hujung tiub. Apabila semuanya sudah siap, anda akan mendapat cincin dengan diameter 20 cm dengan sekurang-kurangnya 40 pusingan dawai. Kami duduk di tiub dengan udara yang hangat dan melepaskan kedua-dua hujung pematerian sekeping wayar terlindung daripada fon kepala yang rosak untuk pemain, baik jika penyambung pada wayar berguna kemudian, kerana anda tidak boleh memasang penguat, tetapi sambungkan antena kepada pemain, dan sebagainya. Di tempat sambungan (pematerian) kami memakai sepotong tiub 5-8 cm, dengan mengambil kira bahawa tiub itu menutup pateri dan ia termasuk antena yang dilipat dua.Pemancar antena ini boleh menjadi penguat kuasa bunyi lebih daripada 50 mW dan mampu bekerja pada beban 8-16 ohm.Papan litar bercetak pilihan susun atur kedua.Satu lagi artikel tidak selesai sehingga akhir, dan orang sudah mengacaukan. Mereka lulus peperiksaan dengan baik. Dmitry menghantar gambar perantinya (lihat di bawah).

Penguat (nombor opsyen 1)Pemancar Penguat # 2. Ia tidak mudah. Perbezaannya adalah bahawa anda perlu meniup gegelung untuk rintangan yang ditunjukkan dalam rajah. (bukan penceramah)

Litar penguatHeadphone tanpa wayar untuk peperiksaan
(Pilihan 2 - diteruskan)

Cara membuat penguat (pemancar):

1). Kami membeli radio Cina biasa dengan penalaan automatik, tanpa pembesar suara. Mana-mana model sesuai kerana litar tidak praktikal.

2). Kami membongkar radio.

a). Kami dapati cip itu. Berhati-hati mengeluarkan 2, 4, 5 kaki. (Jika anda melihat cip dari atas, dan anggap bahawa kaki pertama bersebelahan dengan tanda).

b) Kami dapati bicu fon kepala. Kami dapati kaki soket, yang menghantar isyarat kepada pin tengah palam (jika plag adalah stereo). Kami mendapati jalan yang keluar dari kaki ini dan memotongnya. Secara umum, soket akan disesuaikan untuk palam mono. Antena yang dipakai di leher akan terjebak di sana.

c). Kami mencari perintang yang berubah-ubah, iaitu kawalan kelantangan dan suis. Dua kenalan melampau pergi ke hundsfree dan bukannya earphone (lihat photo_1).

3). Kami memotong tempat untuk wayar hundsfree dalam kes radio. Kami meliputi segala-galanya seperti dalam kes itu. Penguat bersedia untuk digunakan! (lihat photo_1)Foto 1

Kami menyambungkan telefon ke hundsfree (hundsfree harus pergi dengan telefon!). Di dalam penguat (bekas penerima), bukannya fon kepala, kami melekat antena.

Hundsfree:
Hundsfree tidak memerlukan semakan khas! Daripada fon telinga, kami menyambung penguat. Anda boleh membuka butang hundsfree dan mengeluarkan mikrofon dari sana. Jadikannya pada wayar berasingan (lihat foto_1). Paling penting: hundsfree mesti dipadankan dengan model telefon tertentu. Jika tidak, mungkin ada masalah dengan bunyi.

Earpiece

Gelung fon kepala akan luka secara langsung di atas kapsul telefon (TEM) bersama-sama! Selepas penggulungan, ia adalah mudah untuk menetapkan giliran pada kapsul menggunakan gam super. Bahagian fon kepala dipasang pada papan, yang mempermudah proses pemasangan dan membolehkan anda memotong bahagian cip 0805 dan lebih kecil. Lokasi bateri terletak di belakang fon telinga. Papan terletak di atas bateri. Fon kepala bertukar dari satu hujung sedikit tebal, yang memegangnya dengan baik di telinga dan menghalangnya masuk ke dalam otak! : 0)

Kenalan bateri dipotong daripada skrin tembaga (dari beberapa jenis gegelung) dan disolder ke papan. Kapsul dengan luka gegelung di atasnya juga boleh dilekatkan dengan gam super ke salah satu kenalan bateri (melalui gasket). Seluruh sistem didorong ke dalam tiub mengecut dengan diameter 9-10 mm. dan dengan bantuan pengering rambut bangunan atau lilin biasa, ia perlahan-lahan dibawa ke keadaan yang sedia (pada masa yang sama, bateri mesti dimasukkan ke dalam fon telinga dan tiub di sisi lebar fon telinga yang diapit dengan pinset, selepas penyejukan, jahitan yang indah akan terbentuk di tempat yang diapit, yang boleh dipotong dengan nippers). Lihat foto.Saya mahu menambah khusus untuk pen gila! Untuk tidak membeli atau memecahkan penerima walaupun ia adalah orang Cina, mari kita beralih kepada litarnya. lihat di bawahDari sini kita melihat bahawa kebanyakannya tidak digunakan, tetapi penguat keseluruhan digunakan, AF dipasang pada dua transistor! Kita boleh menggantikannya dengan orang tempatan, contohnya, KT3102. Ia tidak akan lebih buruk, atau mungkin lebih baik. Penguat ini mampu memutarkan untuk memberi kuasa, yang akan cukup untuk operasi berkualiti tinggi fon kepala. Tetapi terdapat perangkap, skim ini tidak akan memberikan bunyi berkualiti tinggi dan ia akan berada di tahap reka bentuk perindustrian! Tetapi kami memutarkan peminat radio dan tidak berhenti di sana.Penguat ZCH lebih baik boleh dipasang pada satu microcircuit murah dan empat elemen diskret. Saya harap anda tidak perlu menjelaskan apa yang akan kami sertakan dan bukan fon kepala? Ya, gegelung pemancar perlahan tergantung dari lehernya.Jadi kita sampai ke bahagian terakhir artikel itu. Dan kami meletakkan peluru untuk ini.

 

Headphone tanpa wayar untuk peperiksaan
(Pilihan 2 - tamat)

Pilihan pembuatan.

Kami memasang fon kepala radio, pemasangan yang akan dibincangkan, mengikut skim (Rajah 1), yang telah dibentangkan sebelum ini. Untuk melakukan ini, kita perlu semua komponen radio (SMD) yang ditunjukkan dalam gambar rajah, telefon elektromagnet TEM-1958, tiub penyusutan haba (lebih baik berwarna daging) dan dawai enamel 0.04-0.05 mm (boleh didapati dengan memecahkan jam penggera Cina).Rajah. 1

Pertama sekali, kami membuat gambarajah litar bercetak pada komputer, kerana sudah siap, kami hanya memuat turun, mencetak dan mengeluarkan papan secara langsung.Rajah. 2Rajah. 3

Gambar rajah litar bercetak, seperti yang dapat dilihat dalam rajah tersebut, terdiri daripada dua bahagian berasingan. Di papan utama ialah: transistor V1-V3 dan 10K dan 43K perintang. Di papan kedua terletak: kapasitor 0.1mF dan perintang 560K.Rajah. 4Rajah. 5Rajah. 6

Oleh kerana earphone radio sepatutnya sebegitu mungkin, lembaga itu juga mesti dikilangkan dengan penuh perhatian. Agar papan dipotong dengan cara ini bukan sahaja kecil di kawasan (Rajah 6), tetapi juga dalam ketebalan, kita mula dengan berhati-hati dan susah payah menggunting permukaan papan dari belakang, dan untuk satu kuku juga. Sebagai permulaan, sebaiknya gunakan kain besar besar dengan baik, dan kemudian apabila permukaan belakang digilap sekurang-kurangnya (perkara utama adalah tidak keterlaluan!) Kami mengambil kertas pasir halus sebanyak mungkin dan berhati-hati mengubah permukaan mengingati bahawa kedua-dua papan akan berpegang pada kes TEM -1958.

Selanjutnya, seperti yang diharapkan, pematerian unsur berikut. Adalah lebih baik untuk solder pada beberapa jenis permukaan logam yang akan menyerap haba yang berlebihan, kerana apabila menyolder begitu banyak papan nipis, trek dapat hilang! (Walau bagaimanapun, semuanya bergantung kepada keupayaan anda untuk pateri). Kami melekatkan papan siap pakai dengan superglue yang boleh dipercayai supaya papan disatukan (Rajah 9), solder simpang (hanya tempat kapasitor disambungkan kepada pemancar transistor). Melekatkan tepi dengan pisau bedah!Rajah. 7Rajah. 8Rajah. 9

Sekarang kita mengambil gegelung (Rajah 10) dengan konduktor enamelled yang disebut terdahulu dan angin 70-100 menghidupkan ruang kosong pada TEM-1958 dan menyebarkan hujungnya ke papan mengikut skema. Untuk kebolehpercayaan, anda boleh menjatuhkan gam sedikit pada gegelung. Menggunakan konduktor dengan garis pusat yang besar boleh menyebabkan pengujaan diri dari fon telinga (kekerapan kekerapan tinggi).Rajah. 10Rajah. 11

Sekiranya benda kerja kelihatan seperti ini, maka anda berada dalam arah yang betul!

Untuk pembuatan fassung bateri, kami menggunakan timah (boleh dialih keluar dari bateri lama) dan bahan untuk pembuatan papan litar. Dari timah, kami memotong bahagian utama badan fassung (yang juga merupakan terminal "+"), lihat Rajah 12. Dari bahan untuk pembuatan papan litar, potong bulatan dengan diameter 6 mm dan sekali lagi ambil kertas pasir dan gulungkan permukaan dan, tanpa itu, jari pendarahan sedikit, ini adalah cleme kami "-". Akibatnya, fassung kelihatan seperti ini. rajah 13.Rajah. 12Rajah. 13

Sekarang datang saat yang sangat penting "Memasang fassung." Jika anda tidak menumpukan perhatian sekarang, kemudian pertimbangkan perkara ini sebagai kegagalan! Pertama sekali, kami memateri terminal "+" ke salah satu daripada hubungan TEM-1958 (lebih baik ke kanan jika anda melihat sisi penanda dan menganggap bahawa kenalan berada di atas) anda perlu melakukan ini dengan berhati-hati dan cepat, kerana hubungan ini hilang sangat cepat dan kemudian semuanya Buasir! Nah, jika semuanya berjalan dengan baik, maka anda boleh meneruskan lagi, supaya cleme ini tidak jatuh dan tidak merosakkan mood anda, maka anda perlu memasangnya dengan betul atau mengisi dengan superglue dua komponen (ketahanannya ialah 250 kg / cm, mungkin dan lemah), pada masa yang sama) pelekat "-" (Sebelum itu, jangan lupa untuk menyambungkan hubungan TEM kedua dengan litar, jika tidak, ia akan terlambat!) Penjaga "+" tidak sepadan dengan perumahan!

Selepas gam kering, kami menambah, mengikut skema, sambungan hilang, untuk ini kami menggunakan konduktor enameled. Di tempat-tempat di mana ia akan lulus, kita menumpuk dengan sedikit gam China yang sederhana sehingga ia tidak menyeberang (penebat).Pada akhirnya, kami meletakkan struktur yang terhasil dalam tiub panas yang mengalir (bateri sepatutnya berada di tengah-tengah!), Haba dengan pengering rambut bangunan atau lebih ringan, tahan tiub dipanaskan pada bahagian bateri dengan pinset, dan hati-hati keluarkan anggota melekat dengan pisau bedah. Satu fon kepala yang dipasang dengan betul akan menghasilkan kepingan sedikit!Rajah. 14Rajah. 15Rajah. 16

Jadi ia kelihatan di telinga!

Pengilangan antena pemancar digariskan dalam artikel sebelumnya!

Mikrofon mikrofon wayarles pada cip

Saya berkumpul untuk ujian hari ini semua pemasangan ini pada cip TDA7050, kedua-dua penguat untuk gelung dan fon telinga itu sendiri.

Untuk gelung saya menggunakan cip dalam kes konvensional. Gambar gambarajah serupa dengan stereo (lebih rendah), hanya disambungkan bersama kaki ke-2 dan ke-3, dan 7 dan 8 secara berasingan ke kapasitor. Tetapi selepas mereka, bukan 2 penceramah, tetapi disambungkan bersama dan di gelung (semata-mata oleh telinga, bunyi lebih kuat daripada menggunakan versi mono, iaitu litar pertama atas), hujung kedua gelung semulajadi negatif.
Pusingan gelung 32 ohm. Saya mengambil bateri dari Samsung X100 sebagai bateri.Jika boleh, lebih baik untuk memasang penguat untuk gelung menggunakan m / s TDA7052, fon kepala menangkap lebih baik!

Di dalam fon telinga itu sendiri, saya menggunakan cip di perumahan SMD. Speaker mengambil dari Nokia (yang kelihatannya 60 Ohms). Dipasang mengikut skema pertama, tetapi hanya tanpa sebarang perintang dan kapasitor, iaitu Saya menyambung gegelung ke input (tanpa kapasitor dan perintang !!!), yang saya luka pada microcircuit.

Dan supaya terdapat lebih banyak rintangan, saya hanya luka lebih banyak lilitan (selama 12-13 minit saya mengguncang 0.01 mm dalam wayar manual sehingga wayar itu sendiri pecah, di tempat ini dan dilampirkan ke tolak).

Saya menggunakan dua bateri LR41 (yang masih kecil, tetapi mereka sesuai). Dan jadi saya belajar banyak, untuk saya pilihan yang paling optimum, kerana Saya tidak menjual bahagian-bahagian kecil di bandar saya sama sekali, saya tidak segera mencari microcircuit itu. Saiz "telinga" pada dasarnya normal, tetapi katakan ia mungkin tidak sesuai dengan rakan sekelas saya.

Berikut adalah gambar, walaupun ini adalah versi draf (badan yang terbuat dari kertas untuk memegang bateri sekurang-kurangnya entah bagaimana), kerana Saya belum lagi menemui tiub panas yang mengecil daripada diameter yang dikehendaki.Nah, inilah yang di bawah kertas, tentu saja, anda perlu melakukan lebih ketatMungkin bahagian yang paling penting: gegelung gegelung langsung pada cip dipasang pada pembesar suara. Segala-galanya disolder dengan besi pematerian kapas 45, kerana Tiada apa-apa yang rumit dan tidak ada butiran kecil sama ada: hanya microcircuit dan speaker dari Nokia, dan tentu saja gegelung adalah semula jadi.

Sudah tentu, jika semuanya dilakukan lebih berhati-hati dan bateri lebih kecil, maka anda masih boleh memenangi 1-1.5 mm diameter dan di kawasan bateri. Hanya diameter pendengar tidak boleh diubah dengan cara apapun, kecuali pembesar suara lebih kecil. Versi saya adalah 9 mm panjang dengan bateri. Diameter di kawasan pembesar itu sendiri adalah 8 mm, di mana bateri adalah sehingga 8 mm (bergantung kepada bateri untuk diletakkan).

Saya juga menggunakan bateri 361A, mereka mempunyai diameter yang sama seperti LR41 tetapi lebih kurus. 361A berlangsung selama sekurang-kurangnya kira-kira 1.5 jam, saya tidak boleh mengatakan dengan pasti, saya memeriksa dengan bateri lama. Semasa di antara mereka dan telinga adalah kira-kira 5-6 mA (ini diukur oleh pemeriksa Cina lama yang murah). Tetapi menurut manual untuk cip itu, tertulis bahawa pada 3V penggunaan semasa ialah 3.2 mA.

Bagi bunyi bising, ucapan dan muzik di fon kepala dapat didengar dan didengar, tetapi semakin kecil, semakin kurang Anda dengar, tetapi juga semakin kurang. Lebih-lebih lagi, semakin baik pertuturan dan kepalanya didengar, walaupun terdapat had tertentu, di mana ucapannya mula hilang dan kepalanya dan kepekaan terhadap semua jenis peranti semakin meningkat. Anda boleh, bersandar telinga anda ke dinding, untuk menentukan tanpa sebarang masalah di mana pendawaian itu berlalu.

Semoga berjaya kepada semua orang !!!!

P.S. Semua maklumat yang dikemukakan digunakan untuk pendidikan diri !!!! Pentadbiran tapak, serta pengarang artikel, tidak bertanggungjawab terhadap penyalahgunaan maklumat dan sebarang akibat negatif.

Petua: Jika seseorang mengalami keradangan akut di dalam telinga, yang menunjukkan dirinya pada hakikat bahawa pada suatu ketika, nanah terkumpul di telinga telinga memecah gendang telinga dan keluar, maka lebih baik tidak menggunakan telinga ini !!!!!!!!!!

Telinga gendang menyembuhkan, tetapi ia tidak dikontrak sepenuhnya, meninggalkan beberapa lubang. Juga, selepas itu, kehilangan pendengaran sebanyak 10-15% adalah mungkin (menukar warna timbre, frekuensi tinggi terdengar lebih teruk).
Kembali
Komen (9)
 1. [] eNiS
  #1 [] eNiS Tetamu 12 Ogos 2010 8:32 p.m.
  0
  mengapa transceiver pertama tidak mempunyai mikrofon atau saya tidak menyedarinya dicampurkan
 2. [] eNiS
  #2 [] eNiS Tetamu 12 Ogos 2010 20:58
  0
  dan saya tidak nampak mikrofon di pemancar kedua sejuk
 3. feelloff
  #3 feelloff Tetamu 12 Ogos 2010 21:34
  0
  Nah, adakah ia benar-benar tidak jelas? - Mikrofon yang di belakang dinding akan menentukan jawapan atau pemain mp3 berbaring di dalam poket anda.
 4. [] eNiS
  #4 [] eNiS Tetamu 12 Ogos 2010 21:42
  0
  ini adalah vokurat, saya tidak dapat mencari mikrofon di litar itu sendiri
 5. feelloff
  #5 feelloff Tetamu 13 Ogos 2010 16:28
  0
  Terdapat penyambung untuk input isyarat. lihat dengan teliti.
 6. Sadis
  #6 Sadis Tetamu 12 Januari 2011 15:34
  0
  Lelaki yang mengutipnya, dan jika ia berfungsi, maka saya akan membelinya Skype bomz-07 tulis, dan kami akan bersetuju dengan jumlahnya di sana))
  Adalah dinasihatkan untuk datang dari St Petersburg supaya anda boleh bertemu terlebih dahulu berdoa
 7. diajar sendiri
  #7 diajar sendiri Tetamu 18 Jun 2012 21:59
  0
  Saya mempunyai sesuatu yang sama iaitu pendengaran tetapi sebahagiannya tidak berfungsi. dan ada microdinamika, saya sendiri mengambil membran di dalamnya dan di luar terdapat bingkai dengan dawai tembaga nipis.
 8. Konstantin
  #8 Konstantin Tetamu 6 Oktober 2012 11:54
  0
  Nah, apa yang saya lebih baik belajar semuanya))))
 9. Alexandr89
  #9 Alexandr89 Tetamu 22 Mac 2013 01:33
  0
  biasanya dikumpulkan Lama ...))) tentang bahaya orang yang menyebutkan magnet!))
  tetapi saya telah membuat vidos perhimpunan, mungkin seseorang akan berminat
  Perhatian! Anda tidak mempunyai kebenaran untuk melihat teks tersembunyi.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh