DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Susun atur bandar
Pendidikan patriotik adalah penting untuk perkembangan kanak-kanak. Tidak ada satu personaliti yang maju sepenuhnya tanpa cinta kepada tanah asli, kota dan negara di mana seseorang dilahirkan dan hidup selama bertahun-tahun.
Sekiranya anda meminta kanak-kanak usia prasekolah atau sekolah rendah tentang pemandangan kota asalnya yang dia tahu, maka dia akan menamakan persekitaran yang berhampiran. Jarang ibu bapa mengambil anak-anak mereka dalam lawatan bandar, dengan kata kerja yang tinggi. Oleh itu, video dan bahan ilustrasi datang untuk membantu orang dewasa. Tetapi, lebih banyak emosi pada kanak-kanak menyebabkan susun atur. Anda boleh membuat realiti kecil tempat-tempat penting di bandar yang mencirikan sejarahnya.
Anda dan anak anda boleh membuat susun atur berdasarkan foto atau fail video, jejak selepas berjalan kaki, atau berdasarkan bahan dari program saintifik.

Untuk berfungsi, anda memerlukan bahan berikut:


  • - kadbod tebal (saiz 1m setiap 1m);
  • - kertas berwarna;
  • - buku dengan halaman keras (4 helai);
  • - gam PVA;
  • - kadbod warna dan putih;
  • - gunting;
  • - doh pemodelan (atau plasticine).

Membuat susunatur bandar


Pertama, anda perlu menyediakan asas untuk susun atur. Ambil kadbod tebal 1x1 m dalam saiz dan buku dengan halaman tebal, di mana tidak lebih daripada 4 helai.
Tata letak bandar

Halaman akan diturunkan, dan susun atur masa depan akan mempunyai empat segmen berasingan.
Tata letak bandar

Buku itu harus disisipkan sepenuhnya dengan kertas berwarna biru.
Tata letak bandar

Pasta kadbod tebal di atas hijau, menghasilkan sejenis tekstur dari kertas. Selepas gam buku pada asas hijau.
Tata letak bandar

Bentuk awan dari adunan putih. Dan dari coklat dan hijau - pokok, semak dan merapikan.
Tata letak bandar

Tata letak bandar

Kemudian teruskan untuk membuat pemandangan bandar anda.
Sebagai contoh, anda boleh membuat gereja. Asas adalah 5 prisma heksagonal terpaku dari kadbod putih dan saling berkaitan. Top 5 menara kadbod dan plastik hitam dengan kubah doh kuning, dicat dengan cat emas. Windows dan salib diukir dari kertas hitam.
Tata letak bandar

Satu lagi contoh ialah kuil batu bata merah. Untuk pangkalan, anda boleh mengambil kotak jubin segi empat tepat dan gam dengan kadbod oren dengan corak batu bata. Bentuk kubah mesti disampaikan menggunakan kadbod dalam warna perak.
Tata letak bandar

Terdapat teater di mana-mana bandar - ini juga merupakan tempat penting bagi perkembangan budaya seseorang. Asas bangunan adalah prisma segiempat tepat, di atasnya bumbung - prisma segitiga. Di latar depan ada lajur kertas putih dan langkah kecil kadbod.
Tata letak bandar

Apa sebuah bandar tanpa tema ketenteraan. Seseorang mempunyai tangki di pintu masuk, dan ada yang mempunyai senjata. Jadikannya mudah dari plasticine mengikut gambar atau lukisan. Pistol itu diletakkan pada alas kaki yang diperbuat daripada kadbod coklat.
Tata letak bandar

Berikut adalah pandangan atas susun atur.
Tata letak bandar

Kanak-kanak akan duduk berjam-jam berhampiran susun atur, memeriksa aspeknya dan berfikir, ingat dan fantasi.
Biarkan dia berdiri di bilik kanak-kanak dan dia akan memilih jenis yang dia suka terbaik.
Tata letak bandar

Tata letak bandar

Tata letak bandar

Dan apabila para tetamu akan berkumpul di rumah, seorang pemandu kecil akan memberitahu mereka cerita-cerita bermaklumat dari kehidupan kota asalnya, yang akan dipelihara dalam ingatannya selama bertahun-tahun. Jadi sejak usia dini dan menanamkan patriotisme!
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh