DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Memasang jubin seramik pada permukaan rata
Meletakkan jubin nampaknya agak mencabar. Walau bagaimanapun, apabila bekerja dengan permukaan yang disediakan secara kualitatif, kerja ini menjadi keseronokan.

Pengesahan asas.
Walaupun ia diketahui pasti bahawa permukaannya hampir ideal, pemeriksaan tambahan masih tidak akan menyakiti. Semak asas jubin dengan peraturan plester dan tahap bangunan. Jika anda sangat pemilih dan memerlukan kerja anda mematuhi GOST dan SNiP, maka sisihan dari tahap 1 mm per 1 m adalah agak boleh diterima. Pembersihan juga dianggarkan dengan cara yang sama apabila memeriksa pesawat dengan peraturan.
Sudah tentu, keperluan mungkin lebih tinggi. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa keinginan tiler ke kualiti tertinggi mungkin terhad oleh kualiti jubin. Dan ia, sebagai peraturan, tidak selalu sesuai dengan GOST yang sama. Sebagai contoh, jubin yang diimport mahal sering bengkok, seperti kipas. Dan percubaan untuk meletakkan spesimen ini selain tidak akan selalu membantu menahan walaupun toleransi yang paling mudah.
Petua:
Asas mesti bukan sahaja halus, tetapi juga kuat, bebas habuk dan degreased. Sekiranya terdapat sebarang keraguan tentang kekuatan permukaan, ia harus dengan teliti dibuat dengan primer yang sangat menembusi.
Selepas memastikan bahawa asas untuk meletakkan jubin adalah dekat dengan ideal, anda boleh meneruskan terus ke meletakkan dirinya sendiri.
Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Imej baris pertama.
Kerja jubin biasanya bermula dengan lukisan baris. Anda boleh menggambar bukan sahaja garisan baris pertama, tetapi juga berserenjang dengannya. Dan melukis terlalu banyak baris tidak masuk akal, kerana hampir mustahil untuk meramalkan jangka waktu jahitan - karena dimensi tidak tepat jubin itu sendiri.
Sebelum melukis garis, anda perlu ingat beberapa peraturan:
1. Mulailah meletakkan dengan paling jelas dan laluan - terutamanya dari pintu masuk ke bilik;
2. Jurang antara jubin dan dinding tidak boleh melebihi 15 mm, jika tidak, ia tidak akan ditutup dengan papan bas;
3. Dinding sangat jarang selari dan tegak lurus;
4. Potong dan tampal kepingan yang sempit, terutama dalam bentuk "lobak merah", sangat tidak diingini;
5. Jika lukisan yang dicadangkan adalah panel, maka ia harus ditempatkan di tempat yang paling jelas - di tengah-tengah bilik, dan lukis baris berdasarkan ini.
Biasanya, tiler cuba untuk tidak memotong jubin barisan pertama, yang, sebagai peraturan, bergantung pada kelengkungan dinding awal. Setelah mendefinisikan dinding sedemikian untuk diri sendiri, seseorang harus mencari tempat membingungkan di bahagian bawahnya - sifar. Ini dilakukan dengan menggunakan peraturan ini.
Ia adalah dari sifar ini yang anda perlukan untuk menangguhkan saiz jubin, mula menarik. Biasanya tambahan 5 mm ditambah supaya jubin sesuai dengan tepat. Oleh itu, beberapa tanda di atas lantai diperolehi. Sudah jelas bahawa tidak semuanya berada pada baris yang sama. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih sesuatu yang rata-rata dan sedekat mungkin dengan serenjang dinding melintang tanpa masalah. Ia tetap yakin bahawa jurang dinding akan diliputi di mana-mana oleh papan bas. Dan sekarang - baris pertama ditarik.
Petua:
Apabila menyebarkan gam jubin, anda perlu memahami bahawa akan ada beberapa kumpulan, dan semuanya hendaklah konsisten yang sama. Jika permukaannya benar-benar berkualiti tinggi, maka campuran itu boleh dibuat seperti yogurt nipis. Satu perkara penting ialah kekurangan kekotoran.
Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Meletakkan baris pertama.
Bermula dari pintu masuk, jangan letak jubin yang pertama supaya ia tidak mengganggu berjalan. Tandakan dengan pensel. Dan di bawah jubin yang tinggal di barisan, gam boleh digunakan.
Petua:
Ia adalah paling mudah untuk memohon gam perlahan-lahan di bawah jubin tertentu. Lebih-lebih lagi, lebih baik.Perkara utama adalah bahawa setiap daripada mereka boleh dicapai.
Setelah dibuang beberapa "kue rata" di lantai, mereka disamakan dengan spatula biasa dan kelebihannya dikeluarkan dengan "sisir", iaitu, dengan kancing seketika. Dengan cara ini, saiz cengkih bergantung kepada kualiti asas dan saiz jubin. Yang paling biasa "scallop" mempunyai gigi berukuran 8-10 mm. Apabila memohon gam, anda mesti cuba untuk tidak berkilat pada garisan sekurang-kurangnya sebahagiannya.
Petua:
Saiz salib yang digunakan bergantung pada kualiti jubin. Untuk jubin lantai sederhana, salib 3 mm biasanya digunakan.
Sekarang anda boleh meletakkan jubin. Ini perlu dilakukan tanpa tekanan, dengan segera meninggalkan jurang di bawah salib. Setelah meletakkan jubin di lantai dengan gam, anda perlu memasukkan salib untuk jubin. Kemudian peraturan plester diambil dan diterapkan pada pesawat muka untuk diperiksa. Jika perlu, beberapa jubin boleh ditekan atau ditarik sedikit. Tetapi untuk melampirkan sejumlah besar gam adalah tidak diingini, kerana ini pasti akan menjejaskan masa depan. Adalah lebih baik untuk beralih beberapa jubin di kawasan masalah.
Petua:
Untuk sedikit menaikkan satu sudut jubin, anda perlu menekan sedikit pada yang lain - sebaliknya.
Selepas memeriksa pesawat depan jubin yang diletakkan, anda perlu memastikan bahawa semua jubin berada di garisan. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu melampirkan peraturan plester ke hujung jubin yang diletakkan keluar. Di samping itu, ia tidak mempunyai tempat untuk melihat koresponden pesawat ke tahap. Dan ia tidak menakutkan jika permukaan asas sedikit mendatar. Jika hanya jubin itu selari dengannya.
Petua:
Untuk memeriksa parallelism jubin dan pangkalan, anda boleh menggunakan suar. Untuk tujuan ini, sekeping GVL, GKL atau sesuatu yang mempunyai ketebalan 9-10 mm adalah sesuai. Mercusuar ini hanya terletak pada permukaan asas, dan kemudian peraturan plester dibawa ke tangan.
Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Meletakkan bahagian tengah.
Setelah meletakkan jubin pertama jubin, mereka mula memasang bahagian paling banyak dan kelihatan permukaannya. Hakikatnya, jubin seramik tidak sesuai dengan dimensinya. Malah dalam satu pakej, spesimen mungkin bervariasi dalam saiz. Sudah tentu, dengan bantuan salib, kelemahan ini agak diratakan. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, tapak yang paling jelas dan paling indah diperoleh tepat pada tapak pelancaran. Laman ini harus ditempatkan di tempat yang menonjol. Dan semua peralihan adalah lebih baik untuk mengalihkan ke tepi halus.
Petua:
Salib untuk jubin, sebagai peraturan, adalah lebih nipis dari akhir daripada dari depan. Disebabkan ini, setiap salib mempunyai dua saiz kerja, yang membantu banyak apabila pemasangan sendi.
Jubin lantai seringkali agak besar. Oleh itu, jika anda menggunakan gam di bawah sebilangan besar jubin, ia akan menjadi sukar untuk menjangkau mereka. Walau bagaimanapun, ia adalah mustahil untuk menguasai enam keping. Dan jubin yang terpaku dalam satu kejatuhan jatuh sangat mudah untuk membetulkan dan beralih seperti yang diperlukan. Selain itu, setelah meletakkan bahagian yang layak di lantai, anda boleh meletakkannya di sebelah yang sama. Yang pertama, pada masa yang sama, tidak mempunyai masa untuk merebut, yang bermaksud bahawa jika perlu, sebarang jubin boleh diperbetulkan.
Petua:
Semak satah setiap jubin tidak berbaloi, penyelewengannya akan mengganggu penilaian objektif. Anda boleh meletakkan aturan plester di permukaan depan apabila jubin berada di segi empat tepat. Sekiranya mereka tidak mempunyai masa untuk merebut. Kemudian ia akan dapat menghapuskan kelemahan.

Memotong dan menyusun kepingan.
Ramai pengetuk meninggalkan keratan pada hari berikutnya supaya jubin kering dengan baik. Walau bagaimanapun, apabila bekerja dengan permukaan yang disediakan berkualiti, meletakkan jumlah utama akan mengambil sedikit masa. Sebagai contoh, dapur bersaiz sederhana boleh dibentangkan dalam beberapa jam sahaja. Persoalannya, mengapa tidak segera melakukan pemangkasan itu?
Dan agar tidak menginjak jubin segar, pemangkasan dilakukan sepanjang jalan dengan meletakkan jumlah utama. Sudah tentu, di beberapa tempat anda perlu meninggalkan jalan, yang juga secara kebetulan dan akan diletakkan dengan jubin.
Petua:
Selalunya corak glaze tidak membenarkan anda memotong dan memutarkan kepingan secara rawak. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan daripada menghabiskan lebih banyak jubin, anda boleh mencari tempat yang tidak kelihatan, contohnya, di bawah dapur.
Pemotongan jubin seramik atau porselin dilakukan oleh pelbagai alat dan teknologi:
• Pengisar sudut (pengisar);
• Mesin pemotong jubin elektrik;
• Mesin pemotong jubin manual;
• Kaedah eksotik (pemotong kaca, tali tungsten, jigsaw dengan fail tungsten).
Pemasangan jubin seramik

Pemasangan jubin seramik

Tiler yang tidak berpengalaman, mungkin, paling mudah akan berfungsi dengan pemotong jubin elektrik. Benar, ia tidak selalu tersedia, tetapi hasil positif dari permohonannya dijamin. Selain itu, semua tepi potong, sebagai peraturan, bersembunyi di bawah papan bas.
Tetapi pengisar kecil biasa adalah yang paling mudah untuk mendapatkan. Dan bulatan untuk memotong jubin porselin tidak ada masalah. Benar, penggunaan alat ini memerlukan beberapa kemahiran, tetapi anda hanya dapat berlatih.
Petua:
Masalah boleh timbul dengan memotong lubang, katakan, di bawah paip pemanasan. Tetapi, sebenarnya, kesukaran ini diselesaikan oleh tang biasa atau sepana gas kecil. Mereka hanya perlu menggigit sedikit dari jubin. Perkara utama bukanlah untuk menggigit terlalu banyak supaya tidak memecahkannya.
Potongan terpaku, sebagai peraturan, tanpa masalah. By the way, ia sering lebih mudah untuk menggunakan gam untuk sekeping, bukannya ke permukaan asas. Perkara utama adalah melembapkannya dengan air.
Selepas membenarkan keseluruhan jubin kering, mengisar jahitan antara jubin.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh