DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Menyediakan lantai untuk meletakkan jubin
Penyediaan permukaan.
Langkah pertama dalam menyelesaikan apa-apa adalah menyediakan permukaan kerja. Kerja ini amat bertanggungjawab. Sesungguhnya, untuk meletakkan jubin yang berkesan, sebagai contoh, anda memerlukan permukaan rata yang rata.
Banyak yang terus bekerja dengan cara lama - mengambil sebagai dinding atau lantai melengkung. Dalam kes ini, satah lurus dicapai kerana pelbagai lapisan pelekat jubin. Dan kadangkala ia dibenarkan. Walau bagaimanapun, bagaimanapun, penjajaran awal asas asas memberikan kelebihan yang tidak dapat dinafikan:
1. Ketiadaan lompang mutlak di bawah jubin;
2. Pelbagai percepatan proses peletakan;
3. Penstabilan kualiti kerja.
Sebelum anda memulakan meratakan lantai, ia mestilah dibersihkan dengan sempurna dari kotoran, habuk dan gris, dan kemudian direbus. Sudah tentu, primer mesti dibenarkan kering.
Petua:
Primer yang sangat boleh dipercayai adalah gam PVA diencerkan dengan air. Ia harus digunakan di lantai, hanya menuangkan lopak dan menyebarkannya dengan spatula yang luas.
Perlu dinyatakan bahawa meratakan permukaan yang ideal dapat dicapai hanya dengan memasang pasir simen-pasir, memasang suar. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, senarai yg panjang lebar tidak dibuat dengan ketebalan kurang daripada dua sentimeter, jika tidak, ia tidak boleh dipercayai. Dan ini bermakna tidak dapat dielakkan dari rupa langkah yang tidak menyenangkan. Di samping itu, jika permukaannya tidak terlalu melengkung, maka timbunannya tidak boleh dituangkan sama sekali.
Petua:
Adalah dipercayai bahawa jubin perlu terpaku semata-mata pada tahap. Bagaimanapun, ini jauh dari kes itu, dan dengan sedikit penyelewengan, anda boleh melupakannya. By the way, penjajaran visual lantai, sebagai peraturan, membawa kepada hampir ideal, dalam hal ini, keputusan.
Di samping itu, penggunaan campuran meratakan diri juga tidak disyorkan. Lagipun, mereka disamakan dengan roller jarum, yang mengulang semua tubercles dan depressions di permukaan. Kadang-kala, selepas penjajaran, anda merebut kepalanya. Walaupun kaedah ini agak sesuai untuk linoleum, dan kadang-kadang untuk lamina.
Alat yang paling boleh dipercayai adalah peraturan plester. Dan semakin lama lagi, semakin tinggi kualiti kerja. Terima kasih kepadanya, lapisan campuran yang digunakan semasa meratakan akan menjadi minimum. Dan di banyak tempat, ia adalah sifar. Kerja ini dipanggil penjajaran di bawah peraturan, dan maknanya adalah untuk mengukur palung dengan hillocks (nol).
Petua:
Sebagai persembahan amalan, campuran yang paling berjaya untuk meratakan lantai adalah pelekat berasaskan simen. Ia tahan lama dan mempunyai lekatan yang sangat baik. Dan keanjalannya menentukan penggunaan lapisan nipis. Tetapi untuk mempercepatkan penetapan, perlu menambahkan beberapa campuran gipsum kepadanya. Di samping itu, kehadiran gipsum menjadikan campuran tidak menyusut. Perkara utama adalah tidak keterlaluan, kerana ini akan melemahkan penyelesaian. Konsistensi seharusnya seperti kefir tebal.

Mencapai ini dengan tindakan berikut:
1. Di sudut permulaan bilik tuangkan campuran campuran dengan panjang peraturan dan lebar sentimeter 30. Sudah tentu, ketebalan kira-kira lapisan mesti diingat;
Petua:
Sebelum mencurah, adalah perlu untuk "menembak" permukaan dengan peraturan dan menandakan kerikil, dengan itu memahami ketebalan lapisan.
Persediaan lantai untuk meletakkan jubin

2. Kemudian, sebagai peraturan, tarik lopak ini ke arah yang dipilih. Menegangkan campuran ke tempat di mana perlu mencurahkan lebih banyak, peraturan itu digunakan dan didorong ke arah yang bertentangan;
Persediaan lantai untuk meletakkan jubin

3. Mengulangi prosedur sebelumnya beberapa kali dan hapuskan kekosongan maksimum dan tenggelam, tambah campuran yang sama dengan kaedah yang sama;
Petua:
Tidak perlu takut goresan dan cengkerang kecil. Mereka dihapuskan oleh lapisan kedua. Dan secara umum, untuk pemasangan jubin, permukaan tidak sepatutnya lancar, tetapi juga.
Persediaan lantai untuk meletakkan jubin

4. Setelah berpindah dari dinding ke dinding, perlu untuk beralih ke sisi, sejauh panjang aturan plester membenarkan. Dan ulangi proses sebelumnya;
5. Menyelaraskan seluruh bilik dalam satu arah, adalah perlu untuk membolehkan campuran itu dirampas. Dengan nisbah komponen yang betul, penetapannya berlaku dalam masa sejam;
Selepas itu segala-galanya diulang lagi, hanya arah pergerakan diambil serenjang dengan yang sebelumnya;
Bekerja di dalam bilik kecil dan bukan poligon, kedua-dua lapisan campuran ini dituangkan dan diratakan hanya dalam beberapa jam, dengan mengambil kira masa penetapan;
Petua:
Sebelum meletakkan jubin, lantai mesti kering untuk mendapatkan kekuatan. Dua belas jam pada dasarnya cukup. Pemprosesan selanjutnya hanya dilakukan dalam mengikis pelbagai kendur dan "burr" dari permukaan. Ini dilakukan dengan spatula yang luas tanpa banyak usaha.
Sebagai peraturan, dua pas dalam arah tegak lurus cukup. Tetapi, untuk meningkatkan hasilnya, anda boleh meregangkan lantai lagi. Terutama jika permukaan asasnya agak tidak rata.
Petua:
Ramai yang berusaha untuk memulihkan semuanya. Walau bagaimanapun, teknologi yang paling berkesan untuk memasang jubin menghilangkan keperluan untuk menyerap permukaan yang disediakan.
Persediaan lantai untuk meletakkan jubin
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh