Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Kachrov Brovina dari rangkaian 220 volt
Kacher Brovina adalah ciptaan demonstrasi, sangat mirip dengan gegelung Tesla, tetapi dibuat dengan cara yang sama sekali berbeza.
Kacher menjana voltan pesanan 1000 ribu volt, boleh menyalakan lampu pendarfluor dan gas dalam botol, ia juga mengeluarkan percikan api dan anda boleh bermain dengannya, kerana kekerapan voltan mencapai 250 Hz dan arus mengalir melalui kulit seseorang.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Untuk pembuatan peranti kami memerlukan butiran beberapa, iaitu:
1. Choke untuk lampu pendarfluor atau pengubah utama pengubah. (sebaiknya 100 watt)
2. Diod. (Saya mengambil 31DQ104L, sebaiknya lebih daripada 2 ampere, dengan margin)
3. Seramik atau kapasitor filem ditandakan 105 (1 mikrofarad) setiap 400 volt.
4. Dua perintang 50 kΩ. dan 10 kOhm. (resistor boleh ubah boleh digunakan)
5. Dua dioda zener.
6.1. Transistor kesan medan, IRF740 yang sesuai, IRFP460 dan lain-lain lagi. (voltan maksimum 350 V)
6.2. Transistor bipolar (jika tiada kesan medan) adalah transistor sesuai untuk pemacu garis.
7. Penyejukan transistor dan induktor. (sejuk dan radiator)
8. Kawat tembaga 0.10mm - 0.25mm
9. Rangkaian wayar (sebaik-baiknya terlindung)
10. Paip paip 5cm - 11cm diameter (kecil 2.5 boleh, tetapi kesannya akan lebih buruk)
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Di mana untuk mendapatkan apa ?!
Anda boleh mengambil hampir mana-mana dioda, dan mereka berada dalam banyak litar, paling sering pada input kuasa sebagai jambatan diode. (Jika anda secara kritis boleh cuba amp 1, tetapi jika ia panas, lebih baik untuk mengubahnya)
Kapasitor mesti berada di papan TV dan papan bekalan kuasa pelbagai peranti. Zener diodes paling sering juga dalam bekalan kuasa.
Resistor penuh di semua papan, dan jika tidak ada rating diperlukan, maka anda boleh menyambungkannya secara siri atau selari.
Terdapat wayar dalam transformer, dalam gegelung rangkaian. (utama)
Transistor kesan medan sukar dicari dan hanya hapus (tersedia dalam bekalan kuasa, tetapi lebih baik untuk membeli), jadi anda boleh mengambil transistor bipolar dari TV yang berada berhampiran dengan pengubah mendatar.
Bottom line: TV atau bekalan kuasa paling sesuai sebagai penderma.
Selain itu, jangan lupa bahawa anda boleh menggantikan hampir semua elemen dengan orang lain dan membekalkan tidak 220 volt, tetapi kurang dan ia akan berubah dengan cara yang sama, tetapi percikan api (streamers) akan kurang.
Untuk memulakan, kami membungkus gegelung sekunder dan primer. Kami meniup lebih daripada 1000 pusingan dengan dawai nipis pada paip. Semakin banyak giliran dan garis pusat paip, semakin baik kesannya. Ia adalah sangat penting untuk mengalir gegelung ke gegelung, tanpa tumpang tindih dan dalam satu lapisan
Setelah selesai, bungkus gegelung dengan pita atau varnis. Jika ini tidak dilakukan, maka ia boleh dibongkar dan semua usaha anda sia-sia. (Ini adalah gegelung sekunder)
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Kami membuat gegelung utama di sekeliling dari wayar rangkaian. (5-15 pusing) Di sini anda tidak boleh tepat, tetapi demi estetika anda boleh cuba. Ia perlu untuk angin dalam arah yang sama seperti gegelung sekunder.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Seterusnya, kami memasang litar. Saya mengumpul segalanya dengan kanopi, kerana tidak banyak unsur dan tidak ada gunanya membuat papan. Transistor akan memanaskan badan, jadi ia harus diskru ke radiator, disarankan untuk meletakkan lebih sejuk pada pendikit supaya ia tidak menjadi sangat panas.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Kami menyeret gegelung ke litar dan menghidupkan kacer kami di soket. (220v) Jika tiada kerja untuk anda, maka anda perlu menukar kesimpulan dari gegelung utama.
(Yang mempunyai wayar tebal)
Apabila semuanya telah berfungsi, anda akan melihat percikan api yang membiarkan dawai dari gegelung itu. Anda boleh menyentuh mereka dengan tangan anda! Dan objek besi lain.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Anda juga boleh meletakkan besi di atas dan kuasa gegelung akan meningkat!
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Sekiranya anda membawa mentol biasa kepada kualiti, maka kita akan melihat plasma cantik di dalam lampu, seperti dalam bola plasma. (Ingat lampu akan memanaskan dan mungkin pecah)
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Pada jarak yang dekat, lampu pendarfluor dan gas di dalam flask perlu menyala.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt

Terima kasih semua untuk perhatian anda. Sekiranya anda mempunyai soalan, tulis di komen.
Terdapat rancangan untuk membuat kacer nyanyian dengan pemutus, tetapi ini memerlukan bahan, dan setakat ini tidak ada dana untuk pembelian mereka.
Kacher Brovina dari rangkaian 220 volt
Kembali
Komen (6)
 1. Eugene
  #1 Eugene Tetamu 7 Julai 2016 14:15
  0
  Terdapat satu soalan
  Apakah voltan untuk meletakkan dioda zener, atau tiada perbezaan?
  Adakah mungkin berbeza?
 2. Denis
  #2 Denis Tetamu 23 Julai 2016 01:49
  0
  [b] Eugene [/ b], saya menetapkan yang berbeza, tidak mengambil kira voltan
 3. Antokha
  #3 Antokha Tetamu 8 Januari 2017 01:31
  0
  Guys tulis zener dioda jenama
 4. Denis
  #4 Denis Tetamu 21 Januari 2017 12:50
  1
  [b] Antokha [/ b],
  Ia tidak membezakan, anda boleh meletakkan bukannya 2 zener diodes, 1 diod proteksi dua arah 1.5ke15ca
 5. Jura
  #5 Jura Tetamu 29 April 2017 17:26
  0
  Tetapi menurut skema itu, saya tidak dapat memahami cara meletakkan transistor? Dan adakah sesiapa melihat pemasangan kualiti ini?
 6. RA6XNC
  #6 RA6XNC Tetamu 8 April 2018 08:34
  0
  Pada mulanya saya ingin bermula dari akhir (tiada apa yang berlaku) dengan menara (model) Tesla, tetapi ada anda memerlukan voltan 5-10 kV. Dan ada masalah dengan kapasitor, dan yang paling penting tidak ada pengalaman. Sekarang untuk kanak-kanak lelaki yang saya buat (diulangi) litar paling mudah iaitu kualiti V.I. Brovin, di mana perintangnya adalah 2.2k dan 150 ohm, transistor pada KT805B radiator, saya memasang lebih sejuk dari PC, tidak seperti semua orang, saya mengkonfigurasi litar mengikut semasa (breaker tester ) Dan semua kerja KCHB diperiksa oleh neon dan lampu. Apabila lubang. 12 V semasa adalah sehingga 1.24 A, saya mempunyai selir hingga 1.5 cm. Semua kesan Tesla, membakar jangkitan kekerapan yang sangat tinggi. Kekerapan medan gegelung adalah kira-kira 1 MHz (950 kHz). semuanya terbakar, walaupun arka terbentang dari pensel utama. Saya ingin membina supaya pelapis itu lebih lama. Saya menarik perhatian kepada 220 V KCHB (kacer kacher) untuk membuat kanak-kanak. Tetapi 220V dan 12 V perbezaannya besar, dan pengait penulis adalah 1.5 cm. Beberapa jenis kelemahan. Saya meminta penulis dan orang lain peminat KCHB untuk berunding untuk menetapkan semula Skype ke elektronik saya. alamat (Nikolai 04/04/18) Elbrus. Peminat radio komunikasi radio HF dan EH.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh