DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas
Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas


Sebuah gazebo berhampiran rumah negara atau bangunan apartmen adalah tempat berehat utama di musim panas. Biasanya di sana bahawa seluruh keluarga berkumpul untuk cuti dan pada hujung minggu untuk duduk, makan barbeku, bercakap dan berehat dari hati. Oleh itu, adalah penting untuk menjadikan tempat ini selesa, cukup luas dan cantik.

Pemilihan bahan
Sebagai bahan utama untuk pembinaan gazebo, anda boleh memilih logam atau kayu. Setiap bahan ini mempunyai kebaikan dan keburukannya.
Logam boleh menghancurkan dari masa ke masa (ia mesti dicat untuk mengelakkan ini). Juga, logam itu mempunyai kekonduksian terma yang tinggi, jadi ia cepat dipanaskan pada musim panas, dan menyejukkan dengan cepat dalam cuaca sejuk.
Kayu adalah bahan yang mesra alam. Dari masa ke masa, ia juga boleh ubah, oleh itu, untuk melindungi kayu daripada kelembapan dan acuan, permukaannya ditutup dengan lapisan varnis atau cat.
Perbelanjaan kewangan untuk bangunan Arbors kayu dan logam adalah sangat setanding, oleh itu, apabila memilihnya adalah bernilai dipandu oleh keutamaan dan rasa peribadi.
Terdapat bahan yang lebih mahal untuk pembinaan gazebo: polikarbonat, bata, struktur palsu, tetapi kita tidak akan menganggapnya.

Penyediaan asas arbor
Pertama anda perlu melengkapkan asas - itulah asas di mana keseluruhan pembinaan gazebo akan diadakan.
Bahan untuk pembuatan yayasan mestilah dipilih bergantung pada monumeniti struktur masa depan - yang dilengkapi dengan campuran simen, blok atau bata. Dalam kes kami, pangkalan gazebo itu mempunyai keluasan 12 sq.m., jadi ia diputuskan untuk mengisi blok asas dari campuran simen (konkrit).

Pembinaan yayasan harus dimulakan dengan menggali tiga lubang berturut-turut (6 lubang di setiap baris). Jarak antara baris dan antara lubang di setiap baris hendaklah kira-kira satu meter. Saiz satu lubang adalah 40x40x40 cm Di bahagian bawah masing-masing asas dituangkan di bawah asas: pasir atau debu gunung (batu hancur pecahan halus) dengan lapisan 2-3 cm.
Kemudian simen campuran simen dan pasir (atau debu batu) disediakan dalam nisbah 1: 3. Campuran yang dihasilkan dicairkan dengan air dan dicampur dengan teliti sehingga konsisten homogen. Lebih banyak cecair campuran yang anda dapat, semakin lama konkrit akan kering, tetapi semakin kuat ia akan berakhir.
Tahap asas harus tegas mendatar, jadi di beberapa tempat ia mungkin diperlukan untuk mengatasinya - melengkapkan bentuk dari bata atau papan ke ketinggian yang dikehendaki dan tuang campuran konkrit.

Pembinaan arbor
Di peringkat pertama gazebo, di atas asas, di sepanjang baris blok asas, rasuk kayu 100x100 mm diletakkan). Dalam kes kami, kami tidak perlu melihat papan 6 meter, mereka diletakkan panjang penuh gazebo. Dari sisi, melintasi bar yang dipasang, terlebih dahulu bar melampau dibaringkan terlebih dahulu, dan kemudian beberapa batang gergaji di tengah. Mereka dilampirkan pada bar yang telah diletakkan dengan sudut logam dan skru kayu panjang dengan pemutar skru.

Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas


Dari atas, di sepanjang tepi sepanjang gazebo, dua rasuk 50x100 mm juga disusun. Di seberang mereka, barisan bar yang sama akan diletakkan dan diikat. Jurang antara baris hendaklah kira-kira 40-50 cm.
Bar di perimeter bahagian atas gazebo juga perlu diperbaiki dengan struts diagonal. Mereka membawa kedua-dua fungsi hiasan dan fungsi mengukuhkan bingkai gazebo itu. Mereka dipasang pada sudut 45 darjah. Sudut diukur dengan sudut biasa dan dipotong dengan saw (gergaji, gerinda atau gergaji).
Lembaga longitudinal dilampirkan di atas baris bar - ini akan menjadi peti bumbung masa depan.

Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas


Selepas rangka siap, anda boleh meneruskan susunan lantai. Untuk melakukan ini, papan diletakkan di sepanjang seluruh arbor dan diikat dengan skru ke papan asas. Ini dilakukan dengan cepat, satu-satunya masalah boleh timbul apabila meletakkan papan ekstrem - mereka perlu memotong alur di bawah jawatan.
Selepas menyelesaikan pembinaan lantai, anda boleh meneruskan pemasangan pagar. Pada tahap 1-1.5 m dari lantai (seperti yang anda suka), bar mendatar 50x100 mm dipasang dan dipasang dengan sudut dan skru mengetuk diri.
Di bawah pagar mendatar, bar diagonal 50x50 mm dipasang salib. Salah satu rasuk lebih dekat, dan yang lain jauh dari pinggir ruang bawah tanah gazebo itu. Anda boleh menyilangkan dua rasuk sepanjang keseluruhan pembukaan, atau anda boleh menggunakan sebilangan besar rasuk.
Dalam kes kami, terdapat empat batang setiap pembukaan. Di hujung rasuk yang dipasang, ia perlu membuat lajur pepenjuru diagonal pada sudut 45 darjah, dan supaya permukaan mereka berserenjang antara satu sama lain.

Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas


Sebelum ini, lebih baik untuk pasir permukaan bar pagar supaya tidak ada serpihan di atasnya.
Kemudian permukaan pagar, tiang, palang dan palang di bawah bumbung ditutup dengan primer. Penyelesaiannya dibenarkan kering (satu hari akan cukup), dan kemudian dalam dua lapisan semua permukaan yang dirawat disalut dengan varnis atau cat. Langkah-langkah ini melindungi kayu dari kerosakan, kelembapan dan acuan.

Aturan bumbung
Untuk melengkapkan bumbung gazebo, bahan yang paling biasa dan bersahaja dalam kerja dipilih - lembaran profesional logam. Ia adalah murah, kelembapan tahan, ringan dan mudah dipasang. Lembaran boleh dipotong menggunakan pengisar konvensional menggunakan cakera pemotongan untuk logam.
Apabila mengira jumlah bahan yang diperlukan, pastikan untuk mempertimbangkan margin untuk protrusions di luar perimeter pergola - dengan cara ini hujan dan salji tidak akan masuk ke dalam.
Lembaran logam dipotong dan dipasang pada papan menggunakan skru atap dan pemutar skru. Mula meletakkan lembaran yang berprofil dari bawah ke atas dengan tumpang tindih kecil di atas antara satu sama lain supaya air tidak masuk ke dalam gazebo melalui jurang antara kepingan logam.

Hiasan Gazebo
Selepas pembinaan gazebo anda selesai, anda perlu berfikir tentang menghiasnya. Apa yang perlu diletakkan di dalamnya terpulang kepada anda. Gunakan imaginasi dan kepintaran. Sudah tentu anda akan mahu meletakkan di dalam bukan sahaja meja dan bangku-bangku standard di sekelilingnya, tetapi juga periuk bunga, ayunan atau tempat untuk kanak-kanak bermain.

Kami membina gazebo untuk kediaman musim panas


Jangan takut untuk mencuba, mempercayai citarasa anda dan keinginan orang yang anda sayangi dan kemudian gazebo akan menjadi tempat percutian kegemaran untuk seluruh keluarga.
Kembali
Komen (1)
  1. Rinat
    #1 Rinat Tetamu 8 Ogos 2017 09:48
    0
    Dia juga meragui untuk masa yang lama untuk membuatnya dari logam atau kayu, tetapi bahan alam semulajadi dimenangi. Bumbung juga bumbung satu bahagian, lebih mudah untuk saya. Hanya dia tidak menutup dengan lembaran profesional logam, hujan berlumuran di atasnya, dia membuat bumbung ondulin.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh