DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Panama" Marine "
Tidak lama lagi musim panas tidak boleh dilakukan tanpa tudung. Saya menjahit topi panama seperti tema marin kepada bayi saya.

Panama


Kain itu linen tipis. Saya juga memerlukan sekeping kapas putih untuk reben, doublerin dan dirasakan untuk hiasan. Untuk pembuatan kepala helang kanak-kanak, hanya satu pengukuran diperlukan - lilitan kepala (pada kanak-kanak berusia 2-3 tahun - kira-kira 50 cm). Juga dari kertas, anda perlu membuat tiga corak (corak kertas). Jika bayi, contohnya, mempunyai topi panama tahun lalu, yang telah menjadi kecil baginya, maka anda boleh mengambil ukuran darinya dengan sedikit meningkatkan saiznya. Pertama, kita membina segi empat tepat - corak bahagian tengah panama. Panjang AA1 adalah sama dengan lilitan kepala (pada corak saya - 53 cm), ketinggian AB - 7-8 cm. Nilai terakhir adalah sewenang-wenang dan hampir sama dengan ketinggian dahi anak. Perkara utama ialah topi panama tidak jatuh ke dalam mata tetapi tidak terlalu pendek.

corak


Kemudian kita menangguhkan 1 cm dari mata B dan B1, memendekkan BB1 segmen dengan 2 cm. Bahagikan segmen AA1 separuh dan rendahkan serenjang dari titik A2 (tengah segmen) ke titik B2. Bahagikan segmen baru yang dihasilkan pada separuh dan lukis perpendiksul a2b2 dan a3b3. Sediakan 1 cm dari titik b2 dan b3 dan sambungkan titik b4, b5 dan b6, b7 dengan titik a2, a3, masing-masing. The tucks ternyata. Oleh itu, bahagian atas corak (segmen BB1) akan menjadi 6 cm lebih pendek daripada bahagian bawah (AA1) dan panama ke atas akan sempit sedikit. Corak seterusnya adalah bahagian atas panama. Untuk melakukan ini, lukiskan bulatan di atas kertas dengan bulatan yang sama dengan kira-kira 47 cm (53 cm - 6 cm). Bidang Panama terdiri daripada empat corak yang sama - dua depan, dua yang salah. Untuk melakukan ini, lukis corak berikut.

corak


Lukis segiempat tepat. CC1 = 26.5 cm (separuh saiz lilitan kepala), CD = lebar bidang yang dikehendaki (dalam corak saya - 6 cm). Bahagikan segmen CC1 separuh dan rendahkan serenjang, memperluaskannya di segmen DD1. Titik persilangan dilambangkan oleh c2 dan d2. Dari titik-titik ini, kami meletakkan 3-3.5 cm ke bawah dan meletakkan mata c3 dan d3. Pertama, hubungkan titik C, c3, C1 dengan garis halus, kemudian titik D, d3, D1. Corak kertas sedemikian memerlukan 4 keping.
Kami meletakkan corak pada kain dan melingkari kapur.

corak


Kami memotong butiran, tidak lupa untuk meninggalkan elaun untuk jahitan. Kami membuat tucks di bahagian tengah. Kami menjahit bahagian tengah (pinggir pendek 47 cm) dengan bahagian atas. Dan pertama kali kita biasanya memendekkannya - kain untuk kain, dan kemudian kita sedikit mengenakan bahagian atas bahagian tengah dari muka ke atas panama dan menjahitnya lagi.

menjahit topi panama


Hidupkan produk di dalamnya. Dari doubler itu, kami memotong bulatan dan jalur dengan saiz yang sama seperti bahagian-bahagian panama yang dijahit. Kami menjahit mereka di sisi yang salah - bahagian keras doublerin di dalam.

menjahit topi panama


Kami menekuk tepi ke dalam dan ditebang sehingga mereka tidak menggosok.

menjahit topi panama


Sekarang kita membuat kosong untuk bidang panama - kita lipat bahagian berpasangan dengan muka mereka menghadapi satu sama lain, meletakkan jalur doublerin di atas dan menjahit mereka di sepanjang tepi yang lebih rendah.

menjahit topi panama


Apabila kita menghidupkan ladang ke bahagian depan, doubler akan berada di dalam. Kami menjahit ladang ke panama, kami meletakkan sendi di atas satu sama lain. Cuba pastikan bahawa sendi-sendi bidang bertepatan dengan jahitan sisi (tucks) dari panama. Kemudian di padang panama kami membuat beberapa baris lagi - supaya mereka akan kelihatan lebih cantik, dan mereka juga akan menjadi lebih sukar.

menjahit topi panama


Dari bahagian dalam, topi panama adalah lancar.

menjahit topi panama


Menjahit pada gelung (gelung untuk mengulungkan pita) - satu di bahagian belakang dan dua di sisi.

menjahit topi panama


Walau bagaimanapun, topi panama boleh dibiarkan tanpa gelung, dan tanpa hiasan - headpiece sudah siap. Tetapi perkara-perkara yang kanak-kanak itu sentiasa mahu menghiasi dengan sesuatu yang manis dan comel. Sebagai perhiasan itu, saya membuat reben kapas putih dan merasakan mainan - lumba-lumba, bintang laut, anchor dan helm. Saya tidak menjahit pita, tetapi dibuat pada butang supaya ia boleh dibongkar atau dibasuh secara berasingan, contohnya.

menjahit topi panama

Panama
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh