DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Tikar kaki urut kanak-kanak
Tikar kaki urut kanak-kanak

Tikar kaki urut kanak-kanak


Kita perlukan:
  • kain getah atau bahan getah tanpa slip;
  • cangkuk 4.0 mm;
  • benang melange akrilik untuk mengikat;
  • benang pelbagai warna untuk pompons;
  • jarum dengan benang kapas tebal.


Langkah pertama. Kami mengambil asas untuk karpet masa depan kami. Ia boleh menjadi kain atau getah. Tekstur yang terakhir adalah lebih mudah untuk mengikat, kerana lubang siap di dalamnya. Juga, kelebihannya adalah bahawa kanak-kanak tidak akan tergelincir pada karpet sedemikian semasa urut-urutan kaki atau bermain dengannya. Sekiranya anda tidak mempunyai satu, ganti dengan kain yang padat. Substrat non-slip boleh dibuat kemudian dan dijahit pada tikar kain. Saiz karpet boleh dibuat apa-apa, serta bentuknya. Dalam contoh ini, tikar akan menjadi persegi.

Tikar kaki urut kanak-kanak


Langkah Dua Kami mengikat asas dengan cangkuk logam. Untuk ini, benang tebal tebal sesuai. Tepi mereka akan menjaga bentuknya, walaupun selepas mencuci. Perhiasan semacam itu tidak akan membenarkan pinggir produk merebak dan memberikan permaidani penampilan yang menarik. Baris pertama tepi adalah produk yang berkaitan dengan perimeter - pakaian tunggal. Benang mesti diperbaiki pada produk supaya gelung pertama dibentuk pada cangkuk. Sekarang masukkan cangkuk melalui meledingkan dari depan ke belakang, melemparkan benang kerja di cangkuk, tarik kembali. Oleh itu, kami mendapat dua gelung di cangkuk. Melontar benang di cangkuk, kita meregangkannya melalui dua gelung pada masa yang sama. Kami mendapat satu gelung di cangkuk. Kemudian kami terus mengikat permaidani masa depan, memperkenalkan cangkuk ke dalam lubang berikutnya di dasar, mengulangi langkah-langkah di atas.

Tikar kaki urut kanak-kanak


Langkah Tiga Kami mengikat pangkalan kami dengan barisan kedua seterusnya, membuat renda ganda. Dalam barisan kedua kami merangkul dua crochets ganda. Dalam kes ini, cangkuk diperkenalkan di bawah setiap gelung baris sebelumnya. Ini akan mewujudkan kesan "gelombang". Sekiranya anda mahu kurang berpusing, maka ia akan mencukupi untuk membuat satu tiang penjahit. Buang benang kerja ke cangkuk. Masukkan cangkuk dari depan ke belakang dan ambil benang dari belakang meledingkan. Tarik ke hadapan. Ternyata tiga gelung. Sekali lagi, ambil benang dengan cangkuk dan pasangkannya melalui dua gelung di cangkuk. Terdapat dua gelung yang tersisa. Tarik benang melalui gelung yang tersisa ini kali terakhir, dapatkan satu. Kini anda perlu mengulang semua langkah yang sama. Kami bersatu dalam gelung yang sama. Akibatnya, anda mendapat dua lajur pada satu gelung baris sebelumnya. Kemudian ulangi tindakan itu.

Tikar kaki urut kanak-kanak


Langkah Empat Penyediaan pompons. Kami mengambil benang warna dan tekstur yang berbeza. Kurang jenis thread "rumput" bahawa ia disusun. Tetapi bunga-bunga di atas permaidani kelihatan lebih seronok dan memberi perasaan berjalan di atas rumput yang sebenar. Jika kita menggunakan benang komposisi yang berbeza, kita akan membolehkan kanak-kanak merasakan pelbagai sensasi sentuhan apabila kaki menyentuh karpet. Sesuatu yang lebih lembut, satu lagi yang lebih sukar. Pompons dirajut dengan menggulung benang dengan tangan kiri pada tiga jari tangan kanan dilipat bersama-sama. Semakin tebal benang, semakin besar pompom kami akan menjadi. Oleh itu, ia akan kelihatan lebih cantik pada karpet. Selepas penggulungan, berhati-hati mengeluarkan "bundle" kami dari jari tangan kanan dan tarik di tengah dengan benang. Benang boleh diikat beberapa kali dan diikat dengan rapat ke simpul. Ketatkan ketat. Sekarang anda perlu memotong gelung di atasnya dan potong benang yang menonjol lagi. Pompom sudah siap.Dalam versi kami, kami perlu mengenakan 25 pompon warna yang berbeza (5 set berwarna-warni).

Tikar kaki urut kanak-kanak


Langkah Lima Kami mengambil benang tebal dan jarum dengan mata yang besar. Ia adalah perlu untuk menjahit semua pompons masak ke pangkalan kami. Jahit dengan tegas, tetapi berhati-hati, tanpa menarik pangkalannya. Adalah dinasihatkan untuk mengambil benang untuk jarum secara nada, supaya ia kurang ketara.

Tikar kaki urut kanak-kanak


Langkah Enam Goncangkan benang yang masih tinggal dan kembangkan pompon. Tikar urut untuk bayi sudah siap.

Tikar kaki urut kanak-kanak
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh