DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Membaiki fon kepala sendiri
Cepat atau lambat, kita masing-masing menghadapi keadaan sedemikian: baru-baru ini membeli fon kepala biasa untuk telefon atau pemain MP 3 merosot sekali lagi, dan terdapat lebih daripada satu pasang dalam laci meja produk tersebut ... Sebagai peraturan, dalam satu contoh fon kepala penceramah gagal, - Kord itu dilingkari berhampiran penyambung, dan, dengan itu, terdapat kemungkinan membuat satu, tetapi berfungsi, dari beberapa peranti yang rosak. Proses ini akan tercermin dalam artikel yang dicadangkan.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Sebelum kami ada tiga salinan fon kepala. Salinan pertama beroperasi sepenuhnya dan tidak beroperasi, tetapi tidak dilengkapi dengan penyambung jenis TRS (atau, seperti yang mereka katakan, mini jack) dan aksesori alat dengar dengan mikrofon terbina dalam. Fon kepala yang terletak di tengah mempunyai dawai yang pecah pada input penyambung, di dalamnya terdapat masalah dengan pembesar suara, tetapi kabel itu berfungsi, dan fon kepala "baru" akan dipasang berdasarkan kord ini.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Dengan bantuan pisau yang nipis dan agak tajam, kami membuka kes-kes telefon kepala. Oleh kerana dalam kes yang dijelaskan, sebagai tambahan kepada penceramah yang salah, tidak ada penutup untuk salah satu kes fon kepala, kes-kes itu sendiri perlu diganti.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Kami memotong pembesar suara yang cacat dan mengeluarkan penebat dari wayar, meninggalkan hujung panjang kira-kira satu sentimeter. Kami membersihkan dan membalut wayar wayar (panjang sekatan tinned mungkin dalam 2-3 mm). Menggunakan penguji, kami sekali lagi mengesahkan bahawa kord sedang bekerja dan mengetahui wayar yang akan memateri pembesar kiri dan pembicara yang betul (jika terdapat tanda yang sama pada kes fon kepala). Kawat biasa (massa) kedua-dua saluran disambungkan ke sentuhan silinder yang terletak terus di dasar badan penyambung, "+" saluran yang betul dengan kenalan tengah, dan "+" saluran kiri dengan sambungan akhir.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Apabila memilih pembesar suara dari beberapa fon kepala, anda perlu ingat bahawa rintangan gegelung mereka harus sama, jika tidak, anda akan tidak selesa kerana jumlah saluran dan perbezaan kekerapan yang berlainan. Parameter ini boleh berkisar dari sedozen hingga 50-60 Ohms - rintangan penceramah yang ditunjukkan dalam gambar, contohnya, ialah 41 Ohms.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Kami memakai wayar perumahan pembesar suara. Untuk mengelakkan kerosakan wayar apabila menggunakan fon kepala, kami menetapkan wayar dalam kes dengan knot.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Solder wayar ke speaker. Polaritas sambungan dawai tidak banyak, tetapi tahap yang perlu dipatuhi semestinya, iaitu. jisim dan isyarat isyarat pada kedua-dua pembesar suara hendaklah dipasarkan sama rata. Kegagalan untuk mematuhi syarat ini akan membawa kepada fakta bahawa seorang pembesar akan "mengalahkan" ke hadapan, dan yang kedua - ke belakang, ini tidak akan menjejaskan kualiti bunyi dengan cara yang terbaik.

Kami membaiki fon kepala sendiri


Kami menutup kes-kes fon kepala dan memeriksa kualiti kerja mereka.
Sudah tentu, ada kalanya apabila pembelian fon kepala baru tidak dapat dielakkan, tetapi kadang-kadang pembaikan itu membenarkan dirinya sendiri - sebagai contoh, anda benar-benar menyukai kes fon kepala yang pecah atau yang sangat baik (berbanding yang lain) bunyi ...
Kembali
Komen (2)
 1. Tetamu Michael
  #1 Tetamu Michael Tetamu 11 Mac 2018 12:30
  0
  Tolong, jika anda tahu, berikan pendailan terperinci penyambung mini untuk telefon Samsung. ia mempunyai perbezaan dari telefon lain, (ia mengunci salah satu pembesar suara) tetapi apabila anda menekan butang panggilan pada headset (mikrofon), bunyi memainkannya dengan sempurna).
  1. Tetamu Michael
   #2 Tetamu Michael Tetamu 30 November 2018 9:06 p.m.
   1
   Mikrofon dan tanah Samsug dipertukarkan.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh