Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
Keselesaan di mana-mana bilik bergantung pada seberapa baik tekstil dipilih, bagaimana aksen bergaya ditempatkan. Hal ini terutama berlaku di bilik tidur dan ruang tamu: bedspreads dan bantal di sini memainkan hampir peranan utama dalam reka bentuk dalaman. Bantal hiasan asal bukan sahaja menghiasi bilik, tetapi juga membolehkan anda selesa menghabiskan masa berehat yang lama ditunggu-tunggu di dalamnya.

Untuk menjahit 2 bantal, saiz siap ialah 55 * 55 cm, anda perlu:
• kain untuk sarung bantal 150 cm lebar dan panjang 100 cm;
• menamatkan fabrik 150 cm lebar dan 70 cm panjang;
• kain lapisan bersalut pada winterizer sintetik 150 cm lebar dan panjang 85 cm;
• Pita Velcro (Velcro) 2.8 cm lebar dan 30 cm panjang;
• sebarang pengisi bantal, sebagai contoh, holofiber;
• benang jahit dalam nada;
• gunting;
• penguasa;
• selimeter penyesuai atau ukuran pita;
• krayon;
• 2 jam masa lapang dan sedikit imaginasi.

Arahan demi langkah.
Potong butiran. Untuk sarung bantal, potong 2 segi empat tepat sebanyak 43 * 100 cm dari fabrik. Untuk ruffles, perlu memotong 2 keping kain 17 * 300 cm dalam saiz (mereka boleh dipotong sepanjang melintang atau serong).

1. Buat penutup bantal pada bantal. Untuk melakukan ini, merawat sisi pendek segi empat tepat dengan jahitan di pinggang dengan potongan tertutup: pertama, masukkan kain 0.5 cm, kemudian 3 cm dan letakkan jahitan.

Buat strap bantal


2. Potong pita velcro menjadi 4 keping setiap panjang 7.5 cm. Jahit bahagian atas kutang dengan cangkuk di pinggir sarung bantal di sebelah yang salah, dan bahagian bawah kancing di pinggir sarung bantal di bahagian depan. Beri perhatian kepada segmen jalinan yang bertentangan antara satu sama lain, jika tidak, gelang itu akan menjadi condong.

Potong velcro tocang


3. Lipat butiran potong dan pasangkan kain sarungnya. Kemudian selaraskannya supaya strapnya betul-betul di bahagian tengahnya. Selepas itu, potong 2 bahagian, sedikit bulat sudut. Anda perlu mendapatkan 2 bahagian: bahagian bawah, di mana penjepit akan ditempatkan, dan bahagian atas.

Fold Cut Details


4. Rinci maklumat fret ke dalam cincin, besi jahitan. Lipat frill pada separuh, letakkan di sepanjang bahagian pada jarak 0.5 cm dari tepi garisan penanda. Kemudian angkat bilah supaya panjangnya sama dengan perimeter sarung bantal, iaitu kira-kira 165 cm.

Berikan maklumat frill


5. Letakkan kupas pada bahagian bawah sarung bantal dan pasangkannya dengan pin tailor. Selepas ini, menjahit jahitan pada jarak 0.75 cm dari bahagian, kemudian keluarkan pin.

Menempungi frill selesai


6. Jahit bahagian atas dan bawah sarung bantal, merawat kepingan dengan overlock, atau meletakkan garis zigzag di sepanjang mereka.

Jahit bahagian atas dan bawah


7. Putarkan kain bantal ke bahagian depan melalui tali, luruskan frill dan seterikakan produk. Ulang langkah 2-7 untuk jahitan sarung bantal kedua.

Hidupkan kain bantal di bahagian hadapan


8. Sekarang kita akan menjahit bantal itu sendiri. Untuk melakukan ini, potong 2 keping 42 * 84 cm dari kain lapisan bersalut. Lipat setiap bahagian dalam separuh. Letakkan jahitan 1 cm dari pinggir, meninggalkan lubang 15 cm dalam jahitan.

Sekarang mari kita buat jahitan


9. Balikkan bantal ke bahagian depan. Isi melalui lubang kiri dengan pengisi pada jumlah yang dikehendaki.

Matikan bantal


10. Selepas itu, menjahit lubang atau menjahit dengan jahitan rahsia secara manual. Jahit bantal kedua dengan cara yang sama. Sekiranya anda mempunyai saiz bantal 40 * 40 cm, maka langkah 9 ini boleh ditinggalkan.

lubang atau menjahit


11. Letakkan sarung bantal di atas bantal dan mengagumi hasilnya: bantal hiasan yang bergaya akan kelihatan hebat di sofa di ruang tamu atau di atas katil di dalam bilik tidur, berjaya melengkapkan dan memanjakan bahagian dalam mana-mana bilik!

membuang bantal
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh