DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Tingkap kaca berwarna
Membuat tingkap kaca berwarna sebenar dari kaca, seperti yang kita dapat lihat di katedral atau di tingkap bangunan purba, adalah tugas yang sungguh-sungguh, dan tidak semua orang bersedia untuk menjadikan rumah mereka menjadi sebuah studio yang dilengkapi dengan segala yang diperlukan untuk aktiviti semacam ini. Baru-baru ini, tingkap kaca berwarna yang mudah diisi semakin banyak populariti, tidak lebih mampu mengatasi tugas-tugas jendela kaca berwarna konvensional: untuk mengubah kaca biasa menjadi elemen hiasan, gambar yang membolehkan cahaya menerusi.

Persediaan untuk kerja
Anda perlu memulakan tingkap kaca berwarna anda bermula dari imej (atau imaginasi), iaitu perkara pertama yang anda memutuskan pada gambar adalah mencari di Internet, menarik atau menyalin dari buku. Ia juga boleh menjadi foto yang anda ditukarkan kepada imej kontur.
Seterusnya, kami pergi ke kedai seni untuk cat kaca berwarna. Mereka adalah air dan berasaskan alkohol, ini menentukan bagaimana produk siap akan bertindak balas terhadap pembersihan basah. Juga, kita perlu menyebut bahawa kita memerlukan dua jenis cat: kontur tebal dan cecair, telus untuk mengisi dan mensimulasikan kesan kaca. Konturnya berwarna hitam, tetapi terdapat juga perak, emas ... Dalam karya ini kita akan menggunakan hitam. Kami menentukan warna terlebih dahulu, sebagai contoh, saya menarik mereka dalam gambar saya. Apa warna yang saya gunakan anda akan melihat dalam ilustrasi berikut di sebelah kanan.
Anda boleh ditawarkan cat dalam tiub yang hanya diperah, atau di dalam balang untuk memohon dengan berus. Pada pendapat saya, mereka di dalam tiub adalah, untuk permulaan, lebih mudah.
Perkara terakhir yang kita perlukan ialah permukaan kerja sebenarnya - gelas bentuk dan saiz tertentu (dipotong kepada format imej). Cara paling mudah untuk mula bekerja dengan kaca adalah kecil dan rata. Sebelum menggunakan cat, cuci dengan teliti permukaan dengan sabun dan air dan lap kering supaya tidak ada kotoran dan cat lebih baik.

Pelaksanaan kerja
1. Imej yang dipilih hendaklah pada kertas legap, dan garis besarnya harus kelihatan dengan jelas, anda boleh memilih lingkaran pen gel.

tingkap kaca berwarna

tingkap kaca berwarna


Kami meletakkan kaca di atas gambar dan membetulkannya, atau cuba mengikuti kursus kerja supaya ia tidak bergerak. Kami memindahkan garis besar gambar ke kaca, cuba membuat garis seragam dalam ketebalan. Jika anda membuat kesilapan di suatu tempat, ia tidak menakutkan, kerana anda sentiasa boleh menghapus cat dari kaca. Untuk ini saya menggunakan perlawanan, pemutar skru atau tongkat nipis, akhir yang saya bungkus dengan serbet, dan saya memadamkan strok yang tidak berjaya dengannya.

tingkap kaca berwarna


2. Apabila litar sudah siap, biarkan ia kering selama 2-4 jam.

tingkap kaca berwarna


3. Sekarang anda boleh mengisi ruang antara garis kontur dengan cat cecair. Adalah lebih baik untuk mula melakukan ini dari atas sehingga anda tidak sengaja mengaitkan apa yang telah anda tarik. Dan pada peringkat ini tidak masalah jika cat masuk ke tempat yang salah . Oleh kerana kontur telah kering, anda boleh dengan selamat dengan serbet tempat-tempat di mana cat diletakkan dengan buruk atau anda telah bercampur-campur warna.

tingkap kaca berwarna


4. Tingkap kaca berwarna penuh yang terisi harus kering selama kira-kira hari lagi dalam kedudukan mendatar. Sesetengah orang lebih suka membuka bahagian atas dengan varnis. Jika anda juga ingin melakukan ini, pastikan anda bertanya kepada perunding di kedai apa varnis yang sesuai untuk cat jenis ini.
Nah, Beacon saya sudah siap dan menonjol di dinding saya.Nasib baik dalam usaha kreatif anda!
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh