DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Perlindungan kusyen
Kain upholsteri sangat sesuai untuk menjahit penutup pada bantal. perabot, kain kapas, linen, bulu, seluar jeans, dirasai. Tiada sekatan khusus. Untuk kes ini saya menggunakan kain linen. Anda boleh mengambil bantal lama dan menjahit penutup baru di bawahnya. Atau buatlah semuanya. Saya menggunakan bantal sintetik lama untuk pemadat, dari mana tiga dekoratif keluar seketika, 40x40 cm saiz. Lebih baik untuk membasahi kain asli sebelum menjahit dalam air panas dan seterika dengan stim untuk mengelakkan pengecutan selepas mencuci.

Oleh itu, contohnya, menjahit penutup yang berukuran 40x40 cm digambarkan. Potong kain hijau berukuran 43x50 cm (saiz bantal plus elaun jahitan dan lipatan kain). Kemudian, untuk bahagian belakang dengan tali, kami memotong dua keping kain putih 43x26.5 cm (sampul penutup, separuh dibelah 5 cm dengan tali). Anda boleh lakukan tanpa pengikat dan sekadar menjahit bahagian yang tidak terikat dengan teliti dengan tangan anda selepas memakai penutup, tetapi lebih mudah untuk membasuh penutup kemudian dengan pengikat, terutama jika kain itu ringan dan perlu dibasuh lebih kerap. Kami mengambil sepotong renda linen, sedikit lebih lama dari sisi penutup.

sekeping kain renda


Kami memproses bahagian belakang penutup. Elaun pengikat diikat pada 2 cm, sekali lagi dengan 2 cm. Adalah baik untuk segera menekan bahagian yang disetrika selama beberapa saat dengan penguasa kayu setelah menyeterika. Pokok ini menyerap kelembapan dengan baik, bertindak sebagai akhbar yang ideal.

Kami memproses bahagian belakang penutup


Kami membina semula dengan 1 mm dari kelebihan yang disetrika.

Kami menangguhkan


Kami menandakan dengan pin pada bar pengikat yang dieksekusi tempat untuk butang jahit - satu dijahit di tengah dan beberapa lagi, 7 cm kembali dari butang tengah.

Pin


Tarik butang, penuaan, supaya benang tidak kelihatan di bahagian depan tali, untuk ini kita menjahit, menyentuh hanya lapisan atas kain dengan jarum.

Butang jahit


Kami mengikatkan butang pengikat kami dan menjahit kedua-dua bahagian belakang penutup dengan kira-kira 5 cm di bahagian depan kain dengan huruf "G". Di bahagian pendek jahitan kami kami membuat pengikat supaya jahitan tidak merebak ketika meletakkan penutup pada bantal.

jahitan tidak berpecah


Kami mengambil kain hijau dan membuat tanda di atasnya untuk menjahit pada renda dan lipatan. Ini dilakukan supaya unsur-unsur hiasan kelihatan simetri. Di sisi kain yang lebih panjang, kami menunda 21.5 cm dari potong ke kanan (panjang sisi sampingan dibahagi pada separuh ditambah elaun). Ini adalah bantal pertengahan kami. Di sebelah kiri garisan pertengahan yang diperoleh, letakkan 3 cm (separuh lebar renda). Di sebelah kanan garis tengah kami mengetepikan 4.5 cm (separuh lebar renda ditambah lebar lipat - 1.5 cm).

sekeping kain hijau


Kami melampirkan renda ke garisan kiri dan menjahitnya dengan garis yang sama di kedua-dua belah pihak. Kami meletakkan dua baris dalam satu arah! Jika tidak, kain di bawah renda akan diperketat sewaktu jahitan.

Pasang lace


Kami mula meletakkan lipatan. Kami melicinkan fabrik dengan melipatnya separuh di sepanjang garisan kanan yang melampau. Jadi lipatannya sangat lancar.

Mula lipat


Kami membina lipatan dengan melangkah dari kelebihannya yang berketumpatan 1.5 cm (lebar lipatan). Besi lipat dari sisi yang salah ke arah dari renda. Kami melipat kain lagi dengan harapan bahawa lipat baru juga akan menjadi 1.5 cm lebar, besi itu.

Kami melipat kali ganda


Kami sekali lagi melipat kali ganda, tetapi kali ini kami berundur dari kelebihannya yang berketumpatan 1.7 cm - supaya garis itu tidak dapat dilihat dari bawah lipatan. Pada dasarnya, anda boleh membuat seberapa banyak lipatan yang anda suka, hanya ingat untuk mengira penggunaan tisu terlebih dahulu. Saya mempunyai kain kecil, jadi saya meletakkan dua baris jahitan hiasan di sepanjang lipatan. Anda boleh menjahit renda sempit. Atau buat bantal simetri hanya dengan menjahit renda dalam dua baris. Ia semua bergantung kepada imaginasi dan, jika anda tidak mahu menghabiskan lebih banyak wang untuk membeli hiasan, apa yang ada di rumah anda.

Kami sekali lagi melipat kali ganda


Lipat dua bahagian muka penutup kami, pinkannya dengan pin, selaraskan kepingan dan potong di sepanjang perimeter. Kami memproses kelebihan dengan lapisan overlock atau zigzag.

bahagian penutup muka dengan muka


Di sini kita ada bantal hiasan di atas sofa. Dan amat diperlukan sebagai hiasan dan selesa untuk berehat.

sarung bantal
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh