DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Barbeku dari bahan buatan
Dari zaman dahulu lagi, orang telah secara harfiah memuja makanan yang disediakan dengan bantuan api - lebih dari arang batu atau api. Ah, apa nafsu makan sedang dimainkan! Alam, asap, daging ...
Tetapi untuk memasaknya di stake memerlukan pembantu. Yang paling biasa ialah barbeku. Di sinilah setiap orang memasak kebab kegemaran. Hari ini dijual anda boleh mencari banyak pilihan siap untuk barbeku. Pilih mana yang anda suka. Adakah mungkin untuk membuat brazier dengan tangan anda sendiri? Sudah tentu ya! Akan ada bahan, alat dan ketangkasan yang diperlukan. Pertimbangkan proses pengilangan brazier klasik konvensional.
Apakah barbeku? Dengan cara yang mudah - kotak besi bentuk segi empat tepat di mana kayu api terbakar dan arang batu bara. Di dalam panas arang dan kebab yang disediakan. Untuk menjadikannya lebih lembap di dinding, lubang dibuat - untuk aliran udara yang lebih baik. Sudah tentu, ada sistem keseluruhan - dapur dengan relau, gril dan paip ekzos, di mana anda boleh memasak kebab, barbeku dan panggangan. Hari ini kita akan membuat barbeku tanpa perkhidmatan tambahan - klasik berabad-abad.
Apa yang kita perlukan? Dan anda perlukan yang berikut:

alat


- kepingan besi dengan ketebalan 2-4 mm untuk pembuatan badan dan rod atau kelengkapan (dengan diameter sekurang-kurangnya 10 mm) untuk pembuatan sokongan kaki;
- Penggiling sudut (penggiling sudut), yang dikenali sebagai "Bulgaria" atau "pendesak";
- mesin kimpalan (sesiapa sahaja yang boleh mengimpal besi kita);
- mesin penggerudian atau gerudi dengan satu set latihan untuk logam dan muncung berus;
- alat pengukur - penguasa, pengukur pita atau meter.
Kami mula pembuatan dengan pemilihan bahan yang betul. Lembaran besi boleh menjadi bentuk apa pun. Perkara utama adalah ketebalan mereka. Selalunya, barbeku yang dibeli sangat rapuh dan rapuh sehingga mereka tidak berkhidmat satu musim panas. Oleh itu, tebal dinding - lebih baik. Di samping itu, semakin banyak haba.
Oleh itu, kita dapat melihat helaian (sisa) besi dan memberi mereka pengisar bentuk yang diingini.

dipotong


Dan bentuknya adalah berikut - segi lima segi empat: dua 180x480 mm, dua 180x270mm dan satu 320x560 mm. Oleh itu, ia akan menjadi sisi, dinding akhir dan pangkalan bawah. Kami menarik tanda dengan alat pengukur dan kuku tajam biasa.
Seterusnya, anda hendaklah sama rata menandai dan menggerudi lubang di bahan kerja: lima di sebelah dan dua di hujungnya. Pertama, lubang gerudi dengan gerudi tipis dengan diameter 6-8 mm, dan kemudian dengan gerudi tebal dengan diameter 14-20 mm.

kami menggerudi

kami menggerudi


Segera bor gerudi besar akan menjadi sukar. Semasa penggerudian, pilih kelajuan putaran terendah. Sekiranya dikehendaki, anda boleh membuat lubang di dasar yang lebih rendah. Ia juga mungkin untuk menggantikan lubang besar dengan sejumlah kecil yang kecil.
Akibatnya, kosong kelihatan seperti berikut - lihat foto.

kosong


Pada peringkat seterusnya, kami mengimpal bahagian-bahagian badan bersama-sama oleh kimpalan elektrik, kami membersihkan mereka dari burr dan jelaga dengan gerudi dengan muncung atau penggiling. Pada badan brazier siap, setiap 9 cm anda boleh memotong lekapan kecil untuk lidi di pinggir atas dinding sisi menggunakan penggiling.

weld

weld

slot untuk lidi


Sekarang ia hanya untuk memotong dan mengelas dari batang kecil atau berdiri - bentuk dan saiz mereka dipilih oleh anda.

masak kaki barbeku


Hasil akhir karya kami dapat dilihat dalam foto. Hasilnya adalah barbeku kecil tetapi sangat tahan lama. Selera makan dan hobi!

Barbeku dari bahan buatan

Barbeku dari bahan buatan
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh