DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
Kita semua kadang-kadang mempunyai keinginan untuk mengambil berus dan cuba untuk menggambarkan sesuatu. Malangnya, tidak semua orang diberi bakat. Oleh itu, mungkin, manusia datang dengan cara yang menarik untuk menunjukkan keperibadian mereka - batik, lukisan pada kain. Dalam seni yang menakjubkan ini, bakat artis tidak semestinya diperlukan - anda boleh membuat karya-karya tanpa pernah mencuba sebelum itu.
Mula-mula anda perlu melawat salun seni atau kedai alat tulis dan membeli cat, kontur untuk kerja, butang untuk membetulkan bahan ke penyandar, berus. Baiklah, tentu saja - kain itu. Sesuai untuk batik - sutera semulajadi. Saya menasihati artis baru untuk memilih bahan yang lebih murah - sutera tiruan, krep chine, cambric, chiffon. Bahan yang dipilih mesti dibasuh dan disetrika. Banyak kain menyusut selepas mencuci, jadi anda harus menjaga ini terlebih dahulu. Pengawetan kilang di permukaan boleh merosakkan kebersihan dan keindahan gambar - ia mesti dikeluarkan dengan air sabun.
Mari kita mulakan dengan kontur atau rizab, kerana profesional memanggilnya. Kontur digunakan supaya warna pada kain tidak merebak dan tidak bercampur dengan satu sama lain. Tuan-tuan batik profesional membangunkan kakitangan simpanan peribadi mereka. Tetapi kita hanya memerlukan tiub yang dibeli di kedai. Anda boleh menggunakan rizab cecair, yang digunakan untuk menggambar menggunakan tiub kaca khas. Ia termasuk petrol, jadi tidak disyorkan untuk menggunakannya di premis kediaman.

Boleh gunakan


Jadi gambar itu tepat, dan imej adalah tepat seperti yang anda maksudkan - kain perlu dipasang pada tandu, menariknya dengan baik. Anda boleh membeli subframe atau membuatnya sendiri dari papan potong atau papan lapis dengan membungkusnya dengan pita agar tidak merosakkan kain. Bahan ini dilampirkan dengan butang alat tulis biasa, sebaiknya dengan kepala tinggi, supaya lebih mudah untuk dikeluarkan.

tolak pin


Jadi, semuanya sudah sedia untuk kreativiti. Kain itu dibasuh, diregangkan pada tandu. Seni yang paling menarik bermula. Anda boleh membuat lakaran di sekeping kertas dinding lama, anda boleh menggunakan gambar yang terdapat di Internet, atau hanya membuat lukisan fantasi tanpa kontur tertentu. Mana-mana penjelmaan anda pada kain itu akan terima kasih kerana modulasi warna dan keasliannya. Adalah dinasihatkan untuk mengisi lakaran antara subframe dan bahan supaya ia sesuai dengan kain.

selesa dengan kain

selesa dengan kain


Perlahan-lahan, cuba jangan ketinggalan sambungan garisan dalam lukisan, lukis kontur karya masa depan. Berhati-hati dan teliti - kontur yang telah masuk ke tempat yang salah tidak akan dibasuh oleh apa-apa dan boleh merosakkan integriti gambar anda. Selepas rizab telah kering, pastikan untuk memeriksa semua sambungan telah ditutup supaya kebocoran cat ke dalam lubang tidak dideteksi tidak merosakkan mood. Ini dilakukan sangat mudah dengan berus basah, kami melukis sepanjang kontur dalam angka - di mana kelembapan mula bocor - kami catnya.
Cat untuk batik adalah cecair - jadi cukup hanya untuk menaipnya di berus dan memindahkannya ke lukisan.

Cecair untuk cecair batik


Berus harus digunakan semulajadi - dari rambut tupai atau lajur. Cuba kesan yang menarik - tuang garam dapur kecil ke atas cat yang basah dan biarkan kering - kesannya akan memukau anda. Apabila anda telah mengisikan gambar dengan warna sepenuhnya - beri peluang untuk kering pada tandu selama sekurang-kurangnya sehari.

Batik

Batik DIY

Batik

Batik


Kemudian ia perlu dikeluarkan dan disetrika dengan seterika panas tanpa stim selama 5-10 minit, basuh. Jangan bimbang jika air berwarna semasa mencuci - semua cat tidak akan dibasuh, tetapi hanya berlebihan. Produk kering perlu dibungkus, diproses dan diletakkan pada iri hati orang lain.
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh