DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Bagaimana untuk membuat lengan robot untuk animatronics.
Untuk membuat lengan robot, sekeping tiub plastik beralun, satu kotak dari CD, twine, gam dan pita elektrik digunakan. Manipulator itu sendiri cukup kuat untuk memegang, sebagai contoh, botol atau telefon bimbit.


Pertama, buat templat lengan robot pada selembar kertas menggunakan tangan anda sendiri. Tandai engsel untuk setiap jari.


Dari tiub plastik yang digunakan juruelektrik untuk meletakkan wayar, membuat jari. Tiub itu mudah dipotong dengan pisau perkeranian biasa. Potong tabung dengan panjang sama dengan jarak dari hujung jari anda ke pergelangan tangan. Lakukannya untuk semua jari robot. Pada tiub yang dihasilkan, tandai engsel dengan penanda dan kemudian buat luka berbentuk V untuk setiap selekoh.


Masukkan dan pasangkan tali nylon ke dalam setiap tiub jari. Biarkan hujungnya cukup lama (anda boleh memotongnya kemudian).


Gunakan kotak CD lama untuk mendapatkan sekeping plastik. Menggunakan sekeping potong plastik, hubungkan "jari": gam "jari" di bawah sendi knuckle.


Pastikan anda meletakkan jari anda dalam urutan yang betul.


Sekarang anda boleh mengeluarkan pita yang membetulkan twine, dan membuat beberapa pusingan pita untuk menyambungkan "jari" dengan lebih baik.


Gosokkan jempol seperti yang ditunjukkan dalam foto, dan ayam dengan pita elektrik untuk kekuatan.


Menggunakan sisa-sisa kotak CD anda, buat pergelangan tangan.


Lengan robot yang dihasilkan lebih baik dengan memasukkannya ke dalam tiub yang lebih keras.


Buih boleh dilekatkan pada "sawit" dan hujung "jari".


Lengan robot boleh digunakan dalam pelbagai projek animatronics. Untuk mengawal tangan, anda boleh menggunakan servomotor dengan menghubungkan hujung bilah dengan "kerusi goyang" yang ditetapkan pada paksi mereka. Dua servo yang cukup untuk lengan robot untuk hidup. Dalam kes ini, satu servomotor disambungkan ke ibu jari, dan yang lainnya kepada yang lain. Untuk membuat tangan anda kelihatan lebih menarik dalam projek animatronic, anda boleh memakai sarung tangan yang lembut dan nipis di atasnya.


Sumber:
Kembali
Komen (1)
  1. V.A.L.E.K.
    #1 V.A.L.E.K. Tetamu 12 Disember 2012 2:46 p.m.
    1
    Saya melakukannya sepanjang masa
    Tetapi ada sesuatu di elektronik?

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh