DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Petunjuk kertas
Beberapa tahun lalu, saya "makan" pek bawang hijau dari kedai dan ... berbaring selama seminggu ... dan ketika saya bangun, saya memeriksa seluruh produk untuk kandungan nitrat. Saya terkejut dengan hakikat bahawa topik itu relevan dengan hari ini. Saya bawa perhatian kepada anda cara yang mudah dan boleh dipercayai untuk melindungi diri anda dan orang tersayang dari keadaan seperti (berbahaya!).

kertas penunjuk


kertas penunjuk untuk menentukan kandungan nitrat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Sehingga kini, dua kaedah diketahui untuk menentukan nitrat dan nitrit. Yang pertama dianggap sangat spesifik. Ia berdasarkan tindak balas diazokomposisi, tetapi ia menggunakan agak jarang dan, lebih-lebih lagi, bahan yang sangat karsinogenik (terdapat kebarangkalian kanser yang tinggi). Kedua - dianggap tidak spesifik, tetapi dalam hal analisis makanan - kekhususan ketat dijamin! Kaedah ini paling terkenal dari sekolah, hanya kita tidak diajar untuk menggunakan pengetahuan ... Ia dipanggil - "reaksi kanji iodin"

Untuk membuat kertas penunjuk yang anda perlukan:
- Strip penapisan kertas putih.
liter liter periuk.
- sudu
- mangkuk cetek
-lain pakaian yang perlu dan mencukupi.
dari reagen:
setengah liter air
-starch (ada, anda juga boleh "buah dan buah jelly")
kalium iodida (dalam farmasi - 200 ml larutan 3% - titisan mata)

Turun. Dalam periuk, masukkan ke dalam mendidih 0.5 l air dan aliran nipis dengan kacau, tuangkan dalam penggantungan kanji. Rebus lima minit lagi. Apabila cecair cerah, kita berhenti pemanasan. Larutkan 1-3 g kalium iodida dalam cecair panas atau curahkan sebotol mata dengan kacau. Selepas cecair sejuk dengannya, kita membasmi kertas. Sekiranya periuk tidak dalam, anda boleh lakukan tanpa mangkuk. Keluarkan larutan yang lebih berlebihan dari jalur yang telah diresapi dengan jalur berikutnya. Kering menggunakan pakaian baju. Jumlah reagen yang ditunjukkan adalah cukup untuk pembuatan beratus-ratus jalur 250 * 100 mm.
Kertas jika tiada cahaya telah disimpan selama beberapa dekad tanpa mengubah sifatnya, tetapi jika ia masih gelap, anda tidak seharusnya putus asa. Ia boleh menjadi tidak baik kerana sebab yang halal: paip dengan kebocoran air sejuk, dan air itu diklorinasi. Dalam kes ini, anda mesti menjemput maruah. teknik, menghapuskan kerosakan, dan merawat kertas penunjuk dengan sulfur dioksida gas. Dalam beberapa saat, paparan akan kembali.
Sebagai kesimpulan, dan demi kesempurnaan, saya akan memberikan lebih banyak maklumat. Ketik "Dunia" di mana mereka melukis, cari semua warna biru.

Jadi (dengan margin kesalahan 10%):
BLACK - kepekatan nitrat adalah lebih tinggi daripada 1000 mg / kg produk.
ia sangat berbahaya (malangnya saya melihat ini) - keracunan teruk dijamin
BLACK-BLUE - 1000 mg / kg - keracunan teruk.
BLUE 750 mg / kg -
BLUE LIGHT - 500 mg / kg - mual, menggigil ... ("mabuk")
WARNA - 250 mg / kg - kelemahan, kelemahan.
BLUE - 100 mg / kg - sah
SV BLUE - 50 mg / kg - selamat.
WHITE hilang - sesuai.


Mungkin ini semua. Kaedah ini tidak ideal (ada juga tempat di Matahari) jus berwarna harus dibandingkan dengan sekeping kertas (mudah) kawalan.
Semua kesihatan dan selera makan yang baik!
Kembali
Komen (5)
 1. ALPom
  #1 ALPom Tetamu 17 Januari 2014 16:38
  0
  Prosedur sampel tidak digambarkan sepenuhnya.
  Petikan daripada bengkel sekolah:
  Melakukan analisis ujian

  1. Tuangkan 25-50 ml penyelesaian KNO3 standard dan sampel air, jus buah-buahan, jus buah-buahan dan sayur-sayuran ke dalam gelas kimia, tambah kertas kanji iodin yang disediakan terlebih dahulu.
  2. Selepas 10 minit keluarkan jalur dan udara kering.
  3. Sapukan setitik asid sulfanilic dan larutan -Naphthylamine untuk setiap jalur kanji kanji iodin. Selepas kira-kira 5 minit Pewarnaan muncul, keamatannya bergantung kepada kepekatan ion nitrat.
  4. Selepas penampilan pewarnaan, membuat kesimpulan tentang kepekatan ion nitrit yang menggunakan data dalam jadual 1

  Saya tidak tahu di mana untuk mendapatkan asid sulfanilic dan naphthylamine.
  Dalam bentuk yang diberikan oleh pengarang, sampel tidak akan berfungsi: warna bergantung pada kelembapan jalur kertas dan pada tahap impregnasi kertas dengan larutan, dan bukan pada kandungan nitrat.
 2. Iskander
  #2 Iskander Tetamu 21 Mac 2014 16:00
  1
  Dan saya cuba dan ternyata terikan!
  Asid sulfat boleh digantikan dengan vanillin atau sulfanilamide (farmasi
 3. Vitaliy
  #3 Vitaliy Tetamu April 18, 2014 10:28
  0
  Tidak masuk akal. Ion nitrit secara amnya tidak menunjukkan sifat pengoksidaan dalam larutan, oleh itu, yodium tidak akan terbentuk daripada kalium iodida, dan kertas anda tidak akan berwarna.
 4. Ahli kimia
  #4 Ahli kimia Tetamu 31 Januari 2017 17:58
  1
  Penulis, nampaknya, melupakan kaedah ionometri yang mudah dan boleh diakses. Peranti itu membiayai wang, sudah tentu, tetapi tidak besar. Dan ini jauh lebih tepat daripada semua shamanisme ini.
 5. Ilya
  #5 Ilya Tetamu 11 Ogos 2017 17:54
  0
  Vitaliy,
  Nah, tambah asid sulfurik pekat dan haba. Iodida asid nitrik asid teroksidasi.

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh