DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » »Amplifier pada TDA7496SA
Di Internet terdapat hanya litar pada mikrosirkuit ini, tetapi penguat dipasang tidak pernah dijumpai. Mod operasi AB, Bekalan voltan 10 ... 32 Volt, konfigurasi Stereo, Suhu operasi 0 ... 70 darjah. Mikroelektrik seperti ini boleh ditemui di TV moden dan, mungkin, sekurang-kurangnya seseorang berjaya mengeluarkan sesuatu yang sedemikian. Output adalah 5 + 5 watt, beban adalah 8 ohms.

litar penguat

lokasi pin microcircuit


Tidak ada papan litar bercetak untuknya dan memutuskan untuk memasangnya di papan litar lain dari radio, di mana terdapat mikrosirkuit yang mempunyai 16 kaki. Dan sebagainya, pertama kita keluarkan semua butir-butir dari papan, kemudian berhati-hati mengeluarkan microcircuit supaya trek tetap utuh. Pasang TDA7496SA (ia mempunyai 15 kaki) di tempat mikro adalah dari penerima. Kita perlu menggerogoti sedikit, kerana trek masuk ke arah yang berbeza. Kes dari microcircuit perlu dihubungkan dengan tolaknya.

litar dipasang


Dan tentu saja, anda tidak boleh meninggalkan tanpa radiator, jika tidak, ia akan memanaskan dengan cepat, dan mungkin gagal. Bagi pengubah, saya mengambilnya dari bekalan kuasa lama dan output ialah 21.22 volt dan tidak kurang daripada 0.6 ampere. Sekiranya voltan itu, entah bagaimana di bawah 16 volt anda perlu meletakkan 220 kapasitor microfarad pada output, jika tidak, kualiti bunyi akan lebih buruk daripada yang kita fikirkan. Ikut ampere, perkara yang sama sangat penting. Jika lebih daripada 22 volt, maka anda boleh menggantikannya dengan 470 microfarads dan 1000 microfarads, dan kemudian tidak lagi masuk akal.
Di sini saya sudah meletakkan lembaga dalam kes itu dari loceng pintu lama. Pengubah tidak sesuai dan memutuskan untuk memasang secara berasingan dengan jambatan dioda. Untuk input audio, saya meletakkan bicu fon kepala dan saya fikir ia tidak boleh digantikan dengan apa-apa dan dalam peranti lain yang sama. Dia mempunyai tiga kesimpulan di dalam, satu adalah tolak biasa, dan dua yang lain boleh dikatakan sebagai tambah (ini adalah untuk sistem stereo).

penunjuk lokasi


Dan untuk output audio saya memutuskan untuk menggunakan bicu DVD, dan saya juga boleh menggunakan TV. Untuk kuasa, saya meletakkan soket dan palam daripada mikrofon elektronik berusia 70 tahun. Perkara sedemikian boleh didapati di televisyen lama dan perakam pita.

Penguat pada TDA7496SA


Bagi jambatan dioda, apabila saya dipasang pada KD202 mereka menunjukkan sisi terburuk, bunyi itu tidak jelas, walaupun diod ini digunakan dalam peralatan audio. Letakkan D226 tidak ada masalah. Bekalan kuasa memutuskan untuk tidak menunjukkan, kerana ia adalah ukuran tinju. Diod D226 adalah sama untuk mana-mana amatur radio yang menghormati diri.

Penguat terhubung


Ini adalah penguat siap sedia. Kapasitor mesti dibekalkan selepas jambatan dioda sekurang-kurangnya 1000 mikrofarad. Cuba sekurang-kurangnya menyambungkan dua daripadanya secara selari. Kapasitor yang lebih banyak, bunyi yang kurang (latar belakang) voltan selangar akan menjadi, dan sangat penting bahawa terdapat bunyi yang berkualiti tinggi dan jelas. Saya menulis semua ini untuk pemula ...
Kembali
Komen (3)
 1. Peter
  #1 Peter Tetamu 16 Januari 2014 08:55
  2
  1. Dan bahasa Rusia - anda perlu belajar .....!
  2. Dan siapa yang memerlukan penguat 5W?
 2. maks
  #2 maks Tetamu 30 November 2015 01:28
  2
  dengan sepenuh hati membantu)
 3. kumpulan yang sopan
  #3 kumpulan yang sopan Tetamu 16 Jun 2019 14:29
  0
  Besar adalah bahasa Rusia yang hebat! :))
  Ia tidak jelas mengapa perlu untuk memilih m / litar dari papan TV untuk kemudian memutarnya ke papan HZ. dari apa?
  Saya akan memecahkan sekeping papan di mana ia berdiri, bahagian yang dipateri tidak berkaitan dengan skema ULF, memotong penggiling berlebihan - dan menikmati bunyi HiFi 2x5 W))
  Dan dengan cara itu, dengan membekalkan voltan ke pin 3, anda boleh menyesuaikan jumlah penguat secara serentak tanpa bunyi retak atau berkilau (lihat datasheet untuk butiran).

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh