DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
Gaya Vintage semakin popular pada hari ini, dan perkara lama dengan setem masa semakin menjadi hiasan dalaman. Walau bagaimanapun, tidak semua orang berpeluang untuk mendapatkan sesuatu yang benar-benar vintaj. Penyelesaian yang sangat baik akan menjadi pembuatan barang-barang tiruan antik yang bebas. Ia juga cara yang baik untuk menunjukkan kreativiti anda.
Jadi, mari kita buat kotak dalam gaya vintaj. Perkara sedemikian akan kelihatan sangat menarik pada meja wanita, di samping itu, ia adalah sangat mudah untuk menyimpan perhiasan.

Untuk kerja, kita perlukan:
1. Kotak kosong kayu. Adalah lebih baik untuk memilih kotak kayu gelap supaya ia segera kelihatan "lebih vintaj".
2. Primer.
3. gam PVA, gunting, pensel, berus, span.
4. Kad decoupage dengan imej yang sesuai. Untuk kelas induk ini, kad decoupage dengan kad pos lama dipilih.
5. Renda putih.
6. Cat akrilik.
7. Potch 3D.
8. Pernis akrilik.

Untuk kerja yang kita perlukan


Sekarang semua sudah siap, anda boleh meneruskan ke yang paling menarik. Kami mula menghiasi kotak itu.

Peringkat pertama. Pertama sekali, kita perlu menyesuaikan kad decoupage ke penutup kotak. Untuk melakukan ini, matikan kad itu, letakkan kotak di atasnya dengan tudung ke bawah dan lukis bulatan di sekelilingnya. Potong dan muat lagi, jika perlu.
Selepas imej untuk penutup siap, anda boleh mula menggunakannya. Untuk melakukan ini, tuangkan gam PVA sedikit ke dalam bekas, ambil berus rata dan gam penutup kotak dengan gam. Kemudian perlahan-lahan memohon kad decoupage sambil pelincir dengan gam di atas. Ia tidak menakutkan jika jalur putih dari gam boleh dilihat - PVA cenderung menjadi telus apabila ia kering.

kad decoupage gam

kita melekat bahagian


Kami cuba untuk merekatkan kad dengan berhati-hati agar tidak ada gelembung udara dan lipatan. Jika mereka muncul, berhati-hati menaikkan kad dengan menarik pinggir kering dan gam semula masalah dengan gam. Biarkan tudung kering dan teruskan bekerja di bahagian bawah peti mati.

Peringkat kedua. Ia telah memutuskan untuk menghiasi bahagian bawah kotak dengan renda. Kami mengukur panjang yang diperlukan dan memotong jalur renda.

Kami mengukur panjang yang diperlukan


Supaya renda tidak kelihatan begitu baru dan putih (selepas semua, kami mempunyai peti keselamatan gaya vintaj), kami akan cuba untuk mengecilkannya sedikit. Untuk melakukan ini, ambil cat akrilik dan tersebar di belakang plat seramik warna kuning kotor, dalam nada dengan warna paling ringan di tudung kotak. Kami meletakkan renda pada akhbar lama atau majalah supaya tidak mencemarkan meja. Dip spons ke cat yang dihasilkan dan sapukan pada renda. Kami memohon sehingga kami mencapai kesan kegelapan yang diingini dari semasa ke semasa. Sekarang tali kelihatan tidak begitu baru lagi.

cuba untuk umurnya sedikit


Kami menunggu sehingga tali telah kering, pasangkannya dengan bahagian belakang dan minyak dengan gam PVA. Kemudian perlekatkan gam ke bahagian bawah kotak dan biarkan kering.

gris gam PVA

pita gam


Peringkat ketiga. Kini anda boleh melakukan bahagian dalam kotak. Pertama, utuh seluruh permukaan supaya cat lebih baik, dan biarkan primer kering.

biarkan primer kering


Kemudian kita cat dalam dalam beberapa warna yang berbeza supaya kotak tidak kelihatan begitu suram. Dalam kelas induk ini, ia telah memutuskan untuk melukis peti mati dari dalam dalam merah jambu, yang selaras dengan sejambak bunga di tangan gadis itu pada tudung. Sekali lagi, campurkan warna yang sesuai di belakang plat dan cat peti mati dari bahagian dalam. Kami sedang menunggu pengeringan.
Kepada bahagian dalam kotak selaras dengan bahagian luar, ia juga boleh dihiasi dengan renda. Potong jalur renda yang lebih tipis dan gam itu ke tudung peti mati dari dalam dengan cara yang sama.

cat dalam


Peringkat keempat. Kembali ke penutup lagi.Supaya kad decoupage tidak begitu menarik, tetapi peralihan dengan lancar ke nada kotak, sebarkan cat coklat dan sapukannya dengan span di sepanjang tepi tudung.

cat dengan span di pinggir tudung


Dan untuk "menghidupkan semula" gadis itu dan memberikan jumlah imej, kami menggunakan 3D Potch. Kami mengambil tiub dan perlahan melingkari imej pertama di sepanjang jalan, kemudian di sebelah laluan, dan terus melingkari lagi dan lagi sehingga imej diisi sepenuhnya.

berikan imej imej

bil lagi dan lagi


Biarkan potch kering. Ini memerlukan banyak masa, jadi lebih baik untuk meninggalkan kotak sepanjang malam. Apabila coretan mengering, imej itu akan menjadi telus sepenuhnya, kini hanya bervariasi.

Peringkat kelima. Perkara terakhir yang perlu kita lakukan ialah menutup kotak selesai dengan varnis akrilik. Kami meliputi kedua-dua bahagian luar dan dalam, dalam dua lapisan, dengan selang 20-30 minit, dan menunggu pengeringan lengkap, yang mengambil masa sehari.
Selepas itu, kotak itu boleh digunakan dengan selamat untuk menyimpan barang kemas vintaj dan banyak lagi.

kotak vintaj
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh