Lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Buat pengumpul suria sendiri.
Pemanas air suria (pengumpul) - Pembantu yang diperlukan dalam isi rumah. Seorang pemungut saiz dan reka bentuk yang tepat mampu memberikan keluarga beberapa orang dengan air panas, menjimatkan ratusan ribu ringgit yang dibelanjakan untuk tenaga elektrik dan jenis tenaga lain.

Sekiranya rumah negara anda belum mempunyai elektrik dan gas, dan pemanasan air adalah kesukaran, saya mencadangkan untuk membuat pemanas air suria untuk mandi dan membasuh pinggan dari bahan yang sering dijumpai di tapak pelupusan.
Mula-mula anda perlu mencari peti sejuk yang rosak, iaitu, gegelungnya dimarahi, yang dipasang di dinding belakang.


Selepas gegelung dikeluarkan, ia mesti dibasuh dengan jet air untuk menghilangkan freon lama.


Kami stok dengan bilah, yang kami perlukan pada masa depan untuk pembuatan bingkai tersebut.


Terdapat tikar getah lama, yang sering diletakkan di bawah pintu.


Kaca juga tidak perlu dibeli. Ia boleh dikeluarkan dari tetingkap lama, yang biasanya dibuang ke dalam tong sampah apabila digantikan dengan tingkap plastik.


Oleh kerana tikar getah kami terlalu besar, ia diputuskan untuk memangkasnya dengan saiz bingkai masa depan.


Kami mengetuk bingkai keluar dari rel supaya gegelung sesuai dengan bebas antara rel.


Kami cuba gegelung dan tikar getah ke bingkai. Kami menandakan tempat lampiran bingkai bawah bingkai dan tempat luka untuk keluar dari tiub.


Kami memasang kerangka bawah bingkai, kami membesar kerajang di antara tikar getah dan kerangka.


Di bahagian belakang bingkai, kita meletakkan bilah untuk memberikan ketegaran kepada struktur.


Menggunakan pita pelekat, hati-hati gam semua keretakan antara kerangka dan kerajang. Ini adalah untuk memastikan bahawa udara luar sejuk tidak memasuki pengumpul.Untuk membekalkan air ke gegelung, tiub PVC telah dibeli.


Melekat sambungan tiub dan gegelung disediakan dengan pita pelekat.


Untuk membetulkan gegelung, kami menggunakan pengapit yang dikeluarkan dari peti sejuk. Pengapit pemasangan juga disediakan dengan pita pelekat. Tetapi untuk kebolehpercayaan, saya cadangkan memasangnya dengan skru.Kami melindungi struktur kami dengan kaca dan gam sepanjang perimeter dengan pita.Pengumpul suria buatan sendiri sudah bersedia. Untuk pemanasan yang terbaik, sinaran matahari harus jatuh ke permukaan pemungut pada sudut tepat. Oleh itu, pengikat elemen struktur sokongan berakhir.


Supaya kaca itu tidak menghilang dari panas, perlu mengikis beberapa skru di bahagian bawah, yang akan berfungsi sebagai berhenti.

Kini ia masih melekat tangki untuk mengumpul air panas.

Peredaran berlaku hanya disebabkan oleh perolakan semula jadi. Apabila dipanaskan, air di kolektor mengembang, menjadi kurang padat, menaikkan pengumpul dan melalui paip memasuki bahagian atas tangki penyimpanan. Akibatnya, air sejuk di bahagian bawah tangki dipaksa keluar dan mengalir melalui paip lain ke bahagian bawah kolektor. Air ini pula dipanaskan dan naik ke tangki.


1 - air panas; 2 - injap pelega tekanan; 3 - pelepasan air panas; 4 - injap longkang; 5 - injap suapan; 6 - air sejuk; 7 - bekalan air sejuk; 8 - injap longkang.

Walaupun matahari bersinar, air akan sentiasa beredar di sepanjang litar ini, menjadi semakin panas. Oleh sebab tangki itu dibangkitkan di atas pengumpul, kesan pengaliran peredaran akibat penyejukan penyejuk pada malam di pengumpul dibatalkan, kerana air sejuk hanya berkumpul di titik bawah sistem (di bahagian bawah pengumpul), sementara air suam tetap berada di tangki.

Reka bentuk mudah pengumpul suria itu boleh memanaskan air pada hari yang cerah, sehingga 70 darjah.


Kembali
Komen (10)
 1. Alexander
  #1 Alexander Tetamu 8 Disember 2013 20:33
  1
  tiub itu nipis - ia akan perlahan perlahan, foil terpasang dari luar, maka akan ada permukaan hitam yang padat di dalamnya yang akan memberikan suhu yang lebih tinggi di dalam pemungut, dan foil tidak akan membenarkan suhu ini hilang dari belakang, jadi untuk bercakap. Secara amnya, sangat baik untuk menebuk perkara-perkara seperti penebat haba) dan mengambil tiub tebal, jika tidak, anda akan menunggu seminggu untuk 70 darjah ini (kecuali sudah tentu anda mempunyai tangki 5 liter)
 2. Sergey
  #2 Sergey Tetamu 12 Januari 2014 12:32
  1
  Dan jika anda meletakkan pengumpul di atas bumbung?, Jika tidak ada halaman dan keupayaan untuk dipasang di tanah? maka dia tidak akan dapat bekerja ... convection tidak akan berfungsi sendiri ... untuk meletakkan pam edaran?
 3. Valery
  #3 Valery Tetamu 23 Ogos 2014 14:37
  0
  * Peredaran berlaku hanya disebabkan oleh konveksi semulajadi. * - Dan di ANDA kedua output dari pengumpul terletak di bawah dan tidak akan ada peredaran semulajadi / pertukaran haba. Tiub atas tidak perlu diturunkan, tetapi segera dihantar ke tangki.
 4. Sergey
  #4 Sergey Tetamu November 20, 2014 15:09
  0
  Quote: Alexander
  tiub itu nipis - ia akan perlahan perlahan, foil terpasang dari luar, maka akan ada permukaan hitam yang padat di dalamnya yang akan memberikan suhu yang lebih tinggi di dalam pemungut, dan foil tidak akan membenarkan suhu ini hilang dari belakang, jadi untuk bercakap. Secara amnya, sangat baik untuk menebuk perkara-perkara seperti penebat haba) dan mengambil tiub tebal, jika tidak, anda akan menunggu seminggu untuk 70 darjah ini (kecuali sudah tentu anda mempunyai tangki 5 liter)

  Sebenarnya, semuanya tidak seperti suram seperti yang anda bayangkan. Melalui tiub dengan garis pusat 5 mm, air bergerak laminar pada kelajuan kira-kira 1 m / s, memindahkan jumlah air melebihi 6 g / s. Masa yang diperlukan untuk air untuk melewati pengumpul keseluruhan dari awal hingga akhir ialah kira-kira 10 saat. Sekiranya pada masa ini, air memanas hanya dengan 5 darjah (dan amalan menunjukkan bahawa ia adalah), maka ia mengambil masa kira-kira 4 jam untuk memanaskan tangki 100 l. Malah, jika air di dalam pemungut bergerak lebih perlahan, maka ia akan menjadi panas lagi sepanjang laluan melalui kolektor. Dan mungkin masa untuk memanaskan air dalam tangki akan lebih pendek.
 5. Dmitry
  #5 Dmitry Tetamu 6 Januari 2015 17:18
  0
  Adalah bodoh untuk menggambarkan tenaga yang dapat diserap.
  Jika anda meletakkan kerajang di bahagian lain getah getah, maka ia akan menjadi lebih berkesan. Getah akan dipanaskan, kerajang akan mengurangkan kehilangan haba di sisi lain (mungkin dan perlu menggunakan penebat haba lain dan bukannya foil), udara akan dipanaskan dari getah dan radiator yang panas. Dan kaca itu tidak akan membiarkan udara terpanas ini keluar.
  Satu-satunya masalah adalah tikar getah yang dipanaskan. Saya tidak fikir asap getah panas sangat baik untuk kesihatan ..
 6. Alexander
  #6 Alexander Tetamu 10 Januari 2015 14:48
  0
  Ia hanya perlu untuk memanaskan radiator, dan tidak ada yang lebih diperlukan ... Tetapi, mungkin, kecekapan akan meningkat jika bukannya kerajang, plat besi hitam yang termal terlindung dari belakang digunakan.
  Dan anda mesti
  - gam filem cermin berwarna ke kaca dengan cermin ke dalam;
  - memasang beberapa tingkap berwarna dengan jurang udara ...
 7. Nurullah
  #7 Nurullah Tetamu 17 Januari 2015 12:23
  3
  Kerajang di dalam ruangan, sebaliknya, menembusi semua cahaya keluar. Anda perlu menggunakan lembaran logam, anda boleh nipis. ia adalah penting untuk memberikan hubungan haba antara radiator dan helaian. lembaran dengan radiator dengan "solar" dicat hitam dengan cat yang tidak berkilat. Rear-insulate thoroughly. Kaca harus telus, jika tidak ia akan panas dan bukan radiator.adalah dinasihatkan untuk membuat beberapa cermin mata - semacam tetingkap berlapis dua dengan jurang udara ketat antara lapisan. Bekalan paip: bottom-in, top-out. Adalah lebih baik menggunakan radiator dengan rentetan keratan rentas tiub - peningkatan kecekapan disebabkan pemindahan haba yang lebih baik dari pemungut kepada penerima.
 8. Alexander
  #8 Alexander Tetamu 8 Januari 2016 19:58
  1
  Kerajang tidak perlu. Lebih gelap permukaan, semakin panas. Sekiranya anda mengeluarkan kerajang, maka pemanasan gegelung bukan sahaja dari cahaya matahari. Di dalam, di bawah kaca, getah gelap atau permukaan hitam yang lain akan tetap memanaskan udara. Daripada kaca, anda boleh menggunakan polietilena telus. Juga sekitar setong pada jiwa membuat apa-apa bingkai 5cm - 20cm lebih besar daripada tong, Buang polietilena pada semua sisi. Jadi angin tidak meniup laras. Cat barel hitam. Pada akhir hari yang cerah, tidak semua orang boleh menahan mandi di musim panas. Kami gunakan untuk mencuci. Pengumpul suria adalah perkara jenius.
 9. Bender39
  #9 Bender39 Tetamu 25 April 2018 08:01
  0
  Secara umum, jika anda meletakkan tangki air di dalam kotak bersih, maka air akan menjadi sangat panas di bawah sinar matahari, dan di sini ia seperti kotoran. Dan terdapat kerajang di situ? Apakah kegunaan tikar getah maka? Dan bukannya slack, anda boleh menggunakan filem hitam sama sekali, ia akan menjadi hangat panas, dan jika anda meletakkan tangki dalam kotak filem hitam, anda perlu membasuhnya hanya pada waktu pagi, apabila air sejuk
 10. Nelayan sanya
  #10 Nelayan sanya Tetamu 26 Mei 2019 11:56
  0
  Saya melukis tangki pada jiwa saya dengan cat hitam, meletakkan kotak kaca di atas, walaupun dalam cuaca mendung air panas ... tiada ladang kolektif dengan paip ... dan ya, untuk melampirkan air suam ke longkang, lampirkan hos dengan terapung ... itu sahaja ..

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh