DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» » » »Decoupage cutting board
Teknik decoupage baru-baru ini menjadi semakin popular. Ia adalah permohonan varnished serbet, poskad atau pelbagai gambar kertas. Anda boleh menghiasi dengan decoupage sama sekali permukaan mana - dari perabot ke papan pemangkasan yang cetek. Pada contohnya, kita akan mula menguasai asas-asas teknik ini. Ia tidak akan mengambil banyak masa, dan hasilnya pasti tidak mengecewakan anda.

Jadi kita perlukan:
1. Keratan papan.
2. Cat akrilik putih atau primer akrilik.
3. varnis akrilik.
4. Pelekat untuk decoupage (boleh digantikan dengan PVA konvensional).
5. Lembaran kertas (nulevka).
6. Kertas serbet.
7. Berus.
8. Buih busa.

kita perlukan


Pertama, permukaan papan kami mestilah terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, gunakan cat akrilik putih dalam 2 lapisan dengan span pertengahan.

primer permukaan papan

menunggu buku asas kering


Dari serbet yang telah dipilih, kami memotong komposisi yang diingini dan berhati-hati mengeluarkan lapisan kertas yang berlebihan daripadanya. Berhati-hati jika serbet adalah dua lapisan, 1 lapisan akan berlebihan, tetapi jika ia adalah tiga lapisan, maka 2 lapisan.

potong komposisi yang diingini


Kami meletakkan lukisan kami di permukaan papan dan menutup dengan teliti dengan gam dicairkan dengan air dalam nisbah 50/50. Lakukan ini dengan berhati-hati dari tengah ke tepi. Dan tanpa itu, kain nipis dari gam akan menjadi lebih mudah terdedah. Cuba keluarkan kedut dengan pergerakan berus cahaya.

tutup dengan lukisan gam


Biarkan gam kering seketika.

Biarkan gam kering

memohon varnis akrilik


Jika komposisi anda hanya sebahagiannya menduduki permukaan papan, maka ruang kosong juga harus dihiasi. Blot sepotong spons dalam warna cat akrilik yang sesuai dan "bungkus" kawasan kosong. Anda tidak boleh menggunakan gouache untuk ini, jika tidak selepas salutan varnis itu akan dihirup, dan papan anda akan kelihatan tidak kemas. Selepas pengeringan dengan berus atau span, letakkan varnis akrilik dan biarkan kering lagi. Jangan bimbang, varnis akan putih pada mulanya, dan apabila ia kering, ia secara beransur-ansur menjadi telus.

memohon varnis akrilik

Akrilik bersalut


Ambil pasir-nulevka dan berhati-hati berjalan di sepanjang potongan tepi papan pemotong. Jadi, anda akan memadam kelemahan kecil dalam bentuk cat atau gam.

memadam kelemahan kecil


Sekiranya dikehendaki, anda boleh sekali lagi pergi varnis di permukaan. Lebih banyak lapisan varnis itu - semakin lama kerja anda akan menjadi. Nah, jika anda memutuskan untuk menggunakan papan untuk tujuannya, maka anda perlu meletakkan satu lagi lapisan varnis untuk perabot. Jangan lupa bahawa akrilik dibasuh dengan air.
Dan inilah yang anda boleh mendapatkan secara kasar:

Pemotongan papan pemotong


Dengan cara ini, keseluruhan proses mengambil hanya 2 jam, dan hanya kerana pengeringan!
Kembali
Komen (0)

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh