DIY lakukan sendiri
Kelas induk, arahan, tip berguna, resipi.
» »Pengeluaran pintu dalaman dengan lampu.
Sebaik sahaja saya membuat pintu dengan corak yang bersinar dalam gelap untuk pembukaan antara dewan masuk dan ruang tamu. Pada mulanya semuanya baik-baik saja, tetapi beberapa kelemahan telah ditemui di pintu.

Pertama, selepas pokok itu kering, ia membungkuk sedikit (saya fikir "sandwic" yang diperbuat daripada kayu terpal akan menghalangnya, tetapi sayang ... saya salah ...)

Di samping itu, terdapat hanya satu lapisan gelas organik. Masalahnya ialah jika kaca menjadi kotor, kotoran juga mula bersinar. Ini juga terpakai untuk cap jari. Semoga berjaya, kedua-dua tetamu dan keluarga saya berusaha meruntuhkan kaca ...

Akhirnya, menghadapi masalah ini, saya memutuskan untuk membuat pintu baru.

Kali ini saya memutuskan untuk mengambil papan murah supaya pintu itu lurus dan stabil. Di samping itu, saya menggunakan empat lapisan kaca - dua tebal 3 mm luar dari kaca yang digilap dan dua tebal 3 mm dalaman dari plexiglass, di mana gambar terukir. Saya terpaksa menggunakan plexiglass kerana ia menjalankan cahaya lebih baik daripada kaca biasa.


Ini adalah empat helai kaca (tidak mudah untuk membawa mereka ke rumah, tetapi itu satu lagi cerita). Dengan cara ini, mereka berwarna hijau kerana mereka ditutup dengan plastik pelindung.


Ini adalah potongan kayu murah pertama dalam bentuk yang betul. Malah, tidak ada yang menarik - anda menggergaji, menggergaji ... Selain itu, saya terpaksa menggunakan mesin penggilingan untuk memotong 2 mm dari semua papan: Saya membeli papan tebal 22 mm dan ketebalan pintu 40 mm. Sialan banyak kekecohan. Di samping itu, ia perlu memotong alur untuk cermin mata. Saya tidak memfoto proses ini, malangnya, tetapi sebaliknya, tidak ada yang menarik di dalamnya.


Semua papan telah dipotong dalam bentuk yang betul. Dalam dua papan di tengah, di samping, alur dihidupkan. Seperti yang anda lihat, di lapisan tengah papan murah, cip yang lebih besar digunakan. Lebih terperinci saya akan membincangkan ini kemudian ...


Ini adalah bahagian bawah pintu. Oleh kerana pintu agak berat, saya takut bahawa skru kayu biasa tidak dapat menahannya, jadi saya memotong alur-alur kecil di antara dua lapisan papan kayu dan terpaku tiga kacang dan gasket M5 ke dalamnya (keluli tahan karat A4 - pasti). Berikut adalah gambar alur untuk dua kacang 6 mm dan dua batang berulir. Mereka berfungsi sebagai sokongan untuk kaca. Kaca diberi makan melalui bahagian bawah pintu (ia akan menjadi lebih mudah di bahagian atas, tetapi ini tidak mungkin disebabkan oleh kekuatan struktur bingkai yang besar). Di bawah kaca adalah papan dan dua batang berulir. Di antara mereka juga sekeping kayu - untuk mengukuhkan struktur dan mengagihkan berat badan.


Pukulan kasut dan gasket untuk gelung. Engselnya sendiri dan skru telah diskru untuk memastikan kacang-kacangan terpaku di tempatnya.


Segala-galanya terpaku dan diisi dengan pengisi.


Pukulan alur untuk kaca. Saya terpaksa menggunakan pengisi untuk mengukur permukaan, kerana di tengah-tengah ketumpatan papan kurang. Di samping itu, saya dengan hati-hati mengasah pinggir dengan mesin penggilingan. Saya berharap cat itu cukup untuk mengisi semua benjolan dan membuat pokok itu lancar ... tidakkah ia berfungsi. Di sini juga terpaksa menggunakan pengisi (foto, sekali lagi, tidak ...).


LED! Untuk tepat - 120 keping, 60 keping biru dan 60 kepingan putih. Mereka akan menyerlahkan kaca.


Pemegang LED diperbuat daripada jalur plexiglas tebal 3 mm berukuran 1 x 62 cm Saya memotong lubang bagi setiap LED dan bagi setiap perintang (satu perintang untuk tiga LED). Di samping itu, saya terpaksa memotong alur untuk kord. Ia akan terletak di atas dan di bawah kaca, di bawah berat satu helai plexiglass.


Bersinar!


Pukulan jalur dekat dengan LED - kelihatan seperti gambar seni. Putih nampak kebiruan - terlupa untuk menyesuaikan baki putih pada kamera ...


Ini adalah lapisan pertama kaca dengan corak terukir (ia akan menjadi biru).


... Dan lapisan kedua (ia akan menjadi putih).


Kedua-dua lapisan bersambung antara satu sama lain. Ukiran terletak di kedua-dua helaian dari sisi yang berbeza. Sebaik-baiknya, ia akan menarik corak pada kedua-dua helaian di sebelah yang sama, tetapi dalam kes ini, imej akan kelihatan baik pada sudut yang betul, tetapi akan berganda apabila dilihat pada sudut (corak tidak akan bertepatan dengan satu sama lain dengan 3 mm).

Oleh itu, pihak-pihak di mana gambar dipotong terletak di antara satu sama lain. Masalahnya adalah bahawa dalam kes ini, gambar itu nampaknya lebih jelas di satu tangan daripada yang lain. Benar, akibatnya, semuanya tidak menakutkan seperti yang saya harapkan.


Ini adalah gambar yang sangat buruk dari sampel pertama LED. Semua empat helai kaca disusun di atas satu sama lain. Kelebihan hitam dilihat dalam gambar adalah pita elektrik yang berfungsi sebagai gasket / meterai.

By the way, struktur keseluruhan ini terletak di pintu lain - bukan pada yang saya menggantikan.


Di sini anda dapat melihat bagaimana cahaya diagihkan di kaca. Kaca luar tidak menyalakan cahaya sama sekali, dan plexiglass menghantar dua warna yang berbeza. Pencerahan cahaya jauh lebih rendah dari yang saya harapkan. Malah, warna biru adalah "bersih", hanya kamera saya tidak mampu menangkap cahaya biru yang jelas dari LED.


Ini adalah sandwic yang siap sedia. Filem putih memastikan bahawa kaca itu mematuhi rapat dengan bingkai kayu pintu.

Malangnya, saya tidak dapat membersihkan kaca tersebut sepenuhnya. Jika anda melihat sudut, kotoran kelihatan di atasnya. Tetapi ini, mujurlah, tidak membawa maut.

Ternyata "sandwic" itu terlalu ketat - saya terpaksa menekan keras pada kaca untuk memerah ke dalam bingkai (dan sebilangan besar gris yang mana kelab malam akan iri). Hasilnya, saya berjaya menolak kaca ke dalam bingkai, tetapi sama ada ia akan dapat ditarik keluar, masa akan memberitahu. Saya harap saya masih tidak perlu mengambilnya.


Pukulan penutup gambar.


Sila ambil perhatian: biru dan putih sedikit bertindih. Dalam gambar itu, biru nampaknya sangat heterogen, tetapi sebenarnya, ia kelihatan lebih baik. Ia berlaku kerana putih ditunjukkan di sini dari sisi "kanan", dan biru dari "dalam".Sumber:
Kembali
Komen (2)
 1. zhak_nrg
  #1 zhak_nrg Tetamu 28 April 2012 20:43
  1
  super !!!!!!!!!!!!!! lelaki muda
 2. zhak_nrg
  #2 zhak_nrg Tetamu 28 April 2012 20:56
  0
  dan biarkan lampu latar hanya dari bahagian atas atau dari bawah juga?
  bagaimana kuasa gagal? berkhayal di mana?

Baca juga

Kod ralat untuk mesin basuh