Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Domaći barometar


Nije uvijek moguće kupiti barometar, pa želim predložiti dizajn kućnog barometra, koji će atmosferski tlak pokazati s nekom točnošću.
Barometar (vidi sliku) sastoji se od boce s prozirnim staklom, staklene cijevi i plute. Trećina boce napuni se vodom, bolje je uzeti destiliranu vodu, jer uobičajena cvjeta u godinu dana. Voda može biti blago nijansirana. U pluti se izrađuje rupa u koju je umetnuta staklena cijev. Spoj je prekriven plastelinom. Sada ostaje da bocu utaknete čepom. Barometar je spreman. Kad se atmosferski tlak počne mijenjati, razina vode u cijevi će se promijeniti. Ako iz cijevi počnu izlaziti mjehurići zraka, tada je tlak vrlo visok, a to je da se očisti stabilno vrijeme, u takvom trenutku postoji dobar zalogaj. Ako voda počne izlijevati kroz vrh cijevi, tlak je nizak, možete pričekati oluju, ali ne biste trebali ići na ribolov.2 NAČINA:

Najjednostavniji barometar za napraviti sam


Takav barometar može biti izrađen od malog limenog uljara s paralelnim stranama.

Izaberite plutu koja će čvrsto zatvoriti jedinu rupu budućeg barometra. Prije nego što stavite plutu na mjesto, u njoj morate napraviti rupu takvog promjera da kroz nju prođe prozirna cijev-slamka za koktele. No, bolje je koristiti staklenu cijev s unutarnjim promjerom rupa 1,5 - 2,0 mm.

Kapacitet 2/3 napunjen je toniranom vodom, u otvor je umetnuta cijev sa čepom

treba sadržavati malo iste tonirane vode. S povećanjem atmosferskog tlaka razina tekućine u cijevi će porasti i obrnuto.


Fiksirajte takav barometar na postolju s okomitim ravnilom. Možete ga kalibrirati tako da uzmete očitanja s stvarnog barometra.

Umjesto metalne posude, možete koristiti bilo koju malu staklenu bocu. Nakon što napunite toniranom vodom i instalirate čep u cijev, dodajte malo vode u cijev. Budući da je tijelo barometra kruto, s povećanjem pritiska razina vode će se smanjivati, a smanjuje se i povećavati.3 NAČINA:

Barometar žarulje

Uzmi puhani električnižaruljaa tamo gdje baza započinje navojem, pažljivo izbušite malu rupu promjera 2-3 mm. To treba učiniti vrlo pažljivo, inače se balon može puknuti ili slomiti.
Ovdje je najlakši način bušenja stakla. Na mjestu gdje ste označili rupu, nanesite kap stroj ili suncokretovo ulje. Uzmite brusni prah sa srednjeg brusnog papira i pospite ga kapljicom ulja kako biste napravili viskoznu pastu koja je nešto mekša od paste za zube. Zatim stegnite bakrenu žicu u stezaljku. Njegov promjer trebao bi odgovarati veličini rupe koju želite izbušiti. Nježno uhvatite podnožje svjetiljke. I staklenu tikvicu zamotajte ručnikom ili krpom. Bušenje se mora izvoditi vrlo pažljivo uz minimalan napor.

Kad se otvor izbuši, napunite je vodom iz slavine, tako da staklenu tikvicu napunite na pola. Zatim dodajte dvije do tri kapi tinte ili krišku kemijskog olova i promiješajte. Barometar je spreman.

Ostaje pričekati da se unutarnji zid tikvice osuši i barometar objesiti između okvira prozora.Najbolje je sa sjeverne strane, gdje izravno sunčevo svjetlo neće pasti na njega. Ako su prozori okrenuti na jug, instalirajte na vrh prozora. Nakon nekoliko sati možete ponovo pročitati. Naš barometar može predvidjeti vrijeme za jedan dan sasvim u potpunosti. Čeka nas neprekidni ili promjenjivi oblak ili će padati kiša, svjetlost, mjestimično kratkotrajno, možda i grmljavina ...
Istina, morate znati neke značajke da biste mogli dešifrirati svjedočanstvo:

Ako su unutarnji zidovi
žarulje prekrivena malim kapljicama kondenzirane vode - sutra će biti oblačno, ali bez oborina.


Ako su zidovi žarulje prekriveni kapljicama srednje veličine, a između njih formirane su vertikalne suhe pruge - promjenjivi oblačni pokrov.


a zidovi su djelomično prekriveni velikim kapljicama rose - pričekajte kratkotrajne oborine. A odozgo prema dnu, i kapljice, povećavajući se, slijevaju dolje - nastat će grmljavina.


Velike kapljice nalaze se samo blizu površine vode, a vrat žarulje je suh - kiša će proći bočno, 30-60 km od vaših mjesta.

Vani je padala kiša, a zidovi žarulja postali su potpuno suhi, bez magle i kapljica - sutra će vrijeme biti dobro.

A ako su se kapljice rose pojavile samo na sjevernoj strani boce, pričekajte kišu sutra popodne.
Naravno, takav barometar možete koristiti samo ako je temperatura zraka iznad nule, to jest u proljeće, ljeto i ranu jesen.

Sjećaš li se? Sada možete iznenaditi domaće radnike i natjecati se s profesionalnim meteorolozima.

Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja