Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Prijenosno pojačalo na TDA1517
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Unatoč obilju moćnih mikro pojačala i tranzistorskih pojačala zvuka, uvijek postoji potreba za malim prijenosnim stereo pojačalom koje ne zahtijeva snažnu snagu. Upravo ovo se može graditi na čipu TDA1517P, njegovo drugo ime je YD1517P. "P" indeks na kraju znači da mikrovezu ima kućište DIP 8. Takodje, ovaj mikro krug dostupan je u kućištu SIL9MPF, koje predviđa ugradnju radijatora, u kojem se slučaju naziva TDA1517.

na takav čip košta denar - .

shema


Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

TDA1517P dijagram veze vrlo je jednostavan i sadrži samo minimalno potrebno vezivanje. Kondenzatori C1 i C2 prolaze kroz petlju, što je njihov kapacitet veći, to će niže frekvencije biti na izlazu pojačala. Kondenzatori C4, C5 su također prohodni, služe za odrezivanje konstantne komponente signala, njihov kapacitet može varirati unutar 470-1000 mikrofaradi. C6, C7 - kondenzatori-filteri napajanja. Svi elektrolitički kondenzatori trebaju se uzeti na napon od najmanje 25 volti. Optimalni napon napajanja kruga je 9-12 volti, dok je izlazna snaga 5 vata po kanalu, što je dovoljno za zvuk male sobe. R1 - potenciometar za kontrolu glasnoće, možete koristiti bilo koji dvostruki 50 kOhm ili 100 kOhm s linearnom ili logaritamskom karakteristikom.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

S1 - mono / stereo mod prekidač, potreban u slučajevima kada samo jedan kanal prima signal s ulaza u krug, na primjer, od starih kasetofona, radija. Sa zatvorenim položajem S1 signal "bifurcira" i oba zvučnika, čak i ako je mono ulaz.
Ploču i krug možete preuzeti ovdje:
[76.53 Kb] (preuzimanja: 75)

Sklop pojačala


Kao i uvijek, montaža počinje izradom ploče s tiskanim krugom, čija je figura priložena uz članak. Ploča je izrađena metodom LUT, crtež je spreman za ispis i ne morate je zrcali.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Nakon što je ploča jedkana i konzervirana, lemimo dijelove na njoj - najprije otpornike, diodu, mikrovezu, a zatim masivne kondenzatore. Posljednje što lemimo na žicama na ploči su kontrole - sklopke za isključivanje, otpornik promjenjivog volumena, terminalni blok za spajanje zvučnika, ulaz za zvuk, LED, priključak za napajanje. Ugradio sam i dodatni priključak 6.3, koji je paralelno povezan s glavnim priključkom 3.5. Osim toga, iz priključka za napajanje prvo ide na sklopku za uključivanje / isključivanje, a tek nakon toga na ploču. Drugi prekidač je mono / stereo sklopka. Kad je lemljenje završeno, uklonite ostatke fluksa s ploče i provjerite ima li prekida ili kratkih spojeva staza.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Ugradnja u kućište


Ploča se može postaviti u bilo koji slučaj veličine veličine. Ako je kućište metalno, tada ga trebate povezati s minusom kruga, pojavit će se zaštita od vanjskih smetnji. Odabrao sam malu plastičnu futrolu dimenzija 100 x 70 x 35 mm.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prilikom bušenja rupa treba uzeti u obzir dimenzije sastavnih dijelova koji se nalaze unutar, kao i promjer rupa za ugradnju dijelova. Povežite sve pojedinosti, posebno priključak za audio ulaz i potenciometar jačine zvuka, s najkraćim mogućim žicama, jer u protivnom može doći do pozadine. Ploča se može pričvrstiti na kućište pomoću regala s vijcima ili ljepilom.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prvo uključite i poslušajte


Nakon što je pojačalo sastavljeno, možete početi s testiranjem. Povezujemo napajanje od 9-12 volti, serijski uključujemo ampermetar. Uključujemo pojačalo s prekidačem, ampermetar bi trebao pokazati mirnu struju od 40-80 mA, LED će svijetliti. Sada možete priključiti izvor signala, na primjer, uređaj, računalo, telefon, zvučnike u terminalni blok i uključiti glazbu. U procesu, posebno kod velike jačine, tijelo TDA1517P čipa može se zagrijati do 40-50 stupnjeva, to je normalno. Za napajanje pojačala možete koristiti bilo koje kućno napajanje za 9-12 volti sa strujom od najmanje 500 mA. Uspješna montaža.
Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Prijenosno mono pojačalo na TDA1517

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (1)
  1. Ivan
    #1 Ivan gosti 6. kolovoza 2019. 17:55.
    0
    Stavio sam "prihvatljivim" činjenicu da je autor uspio kopirati tipuha iz podatkovne tablice i ovladao LUT-om.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja