Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Istaknuće za klizaljke


Vani je prozor u punom jeku - vrijeme je da se bavite zimskim sportovima. A jedna od najpopularnijih zabava kako djece tako i odraslih je klizanje na ledu. A niste imali takvu želju da postanete uočljiviji na ledu, među masom ljudi? Odlučio sam se za ovo napraviti svijetlim pozadinskim osvjetljenjem, budući da se to radi prilično jednostavno.
Dakle, da bismo istaknuli klizaljke na klizaljkama, trebamo:
- 6-20 svijetlih LED (po mogućnosti sa širokim kutom osvjetljenja, promjera 3 mm), boja je po našem ukusu. Za crvene LED diode potrebno je kupiti otpornike od 51 Ohm, za plave možete bez njih, a ispod ću vam reći zašto.
- 2 držača za par AA baterija s prekidačima (opcionalno, ali jednostavnije za montiranje i estetski ugodnije)
- metar žica, možete koristiti i tanku žicu izolirane žice i obični bakar iz „upletenog para“
- vruće ljepilo pomoću "pištolja"
- lemljenje željeza
- 4 AA baterije, po mogućnosti alkalne
- dvostrana traka (pjenasta, za ogledala), 2 vijka s maticama i podloška.
- kliješta, nož, bočne rezače (izborno)


So. Prvo ćemo se pozabaviti električnim krugom.


Ovdje imam napajanje iz dvije AA baterije - nove alkalne daju napon od 1,6 * 2 = 3,2 volta. S vanjske strane nalazi se samo 5 plavih LED, s unutarnje strane - 5 plavih i 5 crvenih. Takav je broj LED-ova čak pretjeran, jer percepcija svjetlosnog stanja ljudskog oka opisuje eksponencijalni zakon, a povećanje broja LED-ova čak i s faktorom 2 neće vizualno izazvati isti efekt.


Dakle, većina vas može učiniti s 6-10 LED-ova za svako podizanje sustava. Zapamtite, što više LED ugrađujete, brže će se isprazniti baterije. Što se tiče ugradnje otpornika - ne trebaju ih biti lemljeni plavim LED-ima, jer njihov napon rada je obično unutar 3,2-3,4 V, sve je u granicama normale. Za Redse je taj raspon 2,2-2,8 V, a kada su naše baterije spojene, struja će preći dopuštenih 20mA, a LED će izgorjeti. Stoga preporučujem lemljenje otpornika od 51 Ohm, oni su lemljeni na dugi (pozitivni) izlaz LED.


Sve se može razmotriti u gornjem dijagramu. Zašto sam napravio dvije različite boje? Prije svega, kako bi se maksimalizirala upotreba baterija. Na novim baterijama s takvim programom prevladavat će plavi sjaj, pa čak i kad se baterije gotovo potpuno isprazne (taj se proces ubrzava na hladnom), plave LED diode isključit će se, a crvene će neko vrijeme prilično svijetliti.
Krenimo na posao. Zalijepimo žice / otpornike na LED-ove zauzvrat, radi lakše daljnje lokacije, to sam učinio isprobavanjem odmah na klizaljkama.


Kad se LED lemi, možete ga odmah popraviti na prtljažniku vrućim ljepilom. Što je plus ljepila za vruće otapanje - čak i ako se nešto pokaže neurednim ili ga želite ponovo obraditi, uvijek ga možete zagrijati istim lemilicom i popraviti potrebna mjesta. Savijamo vodilice LED i žice na potrebni način:


Nanesite i ljepite:


Zatim sam uzeo praznu šipku iz gel olovke, na koju sam fiksirao 3 LED tako da su ležale na jednoj ravnoj liniji, a njihovo svjetlo bilo je usmjereno u jednom smjeru. I zaključke LED sam iskoristio da ih povežem kao vodiče.


Usput, šipku se također može različito istaknuti tako da je napunite tekućinom koja ne smrzava, umetnite LED na krajeve, ali ne sviđa mi se ova opcija, ona daje malo svjetla, a LED-ovi su potrebni s usmjerenim sjajem (20-30 stupnjeva).


Mjesta na kojima su lemljeni otpornici nisu baš lijepa, ali možete smisliti razumnije mjesto. Ili koristite SMD otpornike, oni su vrlo male veličine.


Odlučio sam uzeti baterije do vrha prtljažnika straga. Prostor ispod prtljažnika omogućio je tamo postavljanje, ali postoji vrlo vlažno i hladno mjesto, za baterije su to najnepovoljniji uvjeti. I tako su barem malo prekrivene nogavicom hlača i snijeg i led ne lete tamo.
Što se tiče prekidača i, općenito, pretinca za baterije kao cjeline, u radiotekama postoje takvi gotovi proizvodi, već s žicama i prekidačem, da ne bi poškropili mozak. Inače, baterije će se morati povezati, primjerice, električnom trakom, umjesto prekidača, neka vrsta uspostavljanja kontakata. To sve nije baš pouzdano, pogotovo u takvim "oštrim" uvjetima rada.
Isključio sam prekidač i držač baterije jednim vijkom, i sve to stavio na obostranu traku, ispalo je, po mom mišljenju, prilično čvrsto. Pogled izvana:


Pogled iznutra:


Zatim se sve zatvara poklopcem i zateže malim vijkom kako se poklopac ne bi slučajno otpao tijekom vožnje.
 

A evo kako to izgleda odozdo u sastavljenom obliku:Na jednoj maloj bateriji veličine 23A s naponom od 12 V moguće je napraviti još više minijaturnih opcija osvjetljenja, a pritom koristiti samo 4 LED. Već postoji odluka za vas, uključite maštu - i krenite!


To je sve. Svjetla za klizanje su spremna! Sada će se vaši prijatelji lako naći među ostalima na klizalištu!


 


Vrati se
Komentari (3)
 1. Vadim
  #1 Vadim gosti 3. lipnja 2013. 21:54
  0
  Super, moram to učiniti, samo što sam hokejaš, vjerojatno ću ga brzo slomiti)
 2. Vladislav
  #2 Vladislav gosti 17. rujna 2013. 00:00
  0
  Najblaže rečeno, nije napravljeno točno, ali u principu je ideja dobra. Ali ne sviđa mi se shema povezivanja LED-a, bolno je sofisticirana, neće svi razumjeti, otpornik možete jednostavno spojiti na LED i LED-ove paralelno, a ne prema ovoj shemi.
 3. Igor
  #3 Igor gosti 26. studenog 2013. 20:25
  0
  Hvala što ste objavili moju fotografiju. Ali za razliku od vašeg kolektivnog gospodarstva, imam uredne moduse za uključivanje.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja