Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako lemiti polipropilensku cijev kad voda teče
Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Ponekad je potrebno spajati dodatnu cijev ili cijevni priključak (okret, savijanje, trovanje, slavina itd.) Na polipropilensku cijev u postojećem vodovodnom ili nekom drugom sustavu. Naravno, ako ne postoji tehnička mogućnost za isključivanje vode iznad, tada se ne može govoriti o bilo kakvom lemljenju.
Ali čak i ako se voda isključi, a tlak potpuno izostane, tekućina može i dalje kapnuti, posebno u usponu, i ne postoji način da je zaustavi, primjerice, zbog propadanja slavine i njezinog nepotpunog zatvaranja. U ovom slučaju lemljenje također postaje težak zadatak, ali postoji jedan način koji to nekim vještinama omogućuje, a lemljenje se u ovom slučaju pokazalo kvalitetnim i prilično pouzdanim.
Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Trik za privremeno spajanje cijevi


Da biste to učinili, trebate uzeti svježu mrvicu kruha, temeljito je gnječiti prstima i kad postane plastična, poput plastelina, protresti i obrisati nakupljenu vodu, umočite kapljevitu polipropilensku cijev s omekšanom mrvicom, gurajući je malo dalje kako biste stvorili neku vrstu čepa ili plute.
Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Sada trebate djelovati vrlo spretno. Jedinica za lemljenje mora biti unaprijed uključena i zagrijana do potrebne temperature. Završavamo krajeve zapečaćenih cijevi ili cijevi s cijevnim spojnicama (u našem slučaju to je brzo djelujući ventil) do plastičnog stanja, spajamo ih i držimo u tom položaju sve dok se mjesto za lemljenje potpuno ne stvrdne.
Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Postavlja se legitimno pitanje: kako ukloniti džem od kruha koji smo stvorili vlastitim rukama iz cijevi kako ne bi izazvao začepljenje i blokiranje vode u sustavu? Prvo, ne morate ništa uklanjati, a drugo, kada se opskrba vodom nastavi, tlak će ukloniti naš improvizirani čep, ispiravši ga prvo u malene komadiće.
Kako lemiti polipropilensku cijev kada voda teče

Je li moguće zamijeniti kruh nečim drugim, „pouzdanijim“, kako nam se čini, na primjer, žvakaćom gumom ili sirovim tijestom. Ni prva ni druga opcija nisu nepoželjne. Žvakaća guma precizno začepljuje cijev, stvrdnjavajući se pod utjecajem hladne vode. Sirovo se tijesto teško ukapljuje vodom, a može stvoriti i problem, do priključne spojnice za njegovo uklanjanje i novog lemljenja. Ostaje samo kruh: dobro drži mali volumen vode i lako se omekšava pod pritiskom tekućine, dijeli se na male fragmente i izvadi iz sustava bez ostataka, i to u kratkom vremenu.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (1)
  1. Gost Sergej
    #1 Gost Sergej gosti 18. srpnja 2019. 10:36
    0
    možete toaletnim papirom čvrsto zalijepiti cijev i lemiti - dokazana metoda

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja