Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Kako je jednostavno očistiti tavu od ugljičnih naslaga bez" kemije "
Tava je češća i intenzivnija od ostalih pomagala koja se koriste za kuhanje. Uglavnom prži hranu na visokoj temperaturi. Stoga, čak i uz pažljivije rukovanje ovim kuhinjskim priborom i stalnim pranjem nakon svake uporabe, na njemu će se s vremenom stvoriti neuredan i neškodljiv sloj čađe.
Da biste očistili tavu od ograde, postoje razne kemikalije i pripravci. Neki od njih su opasni za ljude. Također možete koristiti narodne metode, ali primijeniti ih u modernoj kuhinji je teško, a ponekad jednostavno nemoguće. U nastavku razmatramo najradikalniju metodu čišćenja - vatru.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Trebat će


Da bismo ga implementirali, potrebno nam je:
 • Tava obrasla čađom;
 • snažan izvor plamena;
 • prostrani spremnik s vodom;
 • strugač (metalna sukna).

Tehnologija uklanjanja ugljika iz stare posude


Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Koristimo princip: klin po klin. Stvaranju naslaga ugljika na površini tave, osim masti i ulja, pridonosi i visoka temperatura, koju pomalo ruše tekuće komponente prisutne u prženoj hrani. Sadrži i vodu koja isparava, a također hladi tavu.
Ako zagrijavate ovaj pribor za kuhanje bez sadržaja, tada će temperatura kalcinacije premašiti radnu temperaturu, a naslaga masti i ulja počet će se ljuštiti s površine tave i čak izravno izgorjeti.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Trajanje izravnog zagrijavanja s otvorenim plamenom treba biti duže, masivnija posuđa koja se čisti, posebno njegova debljina, i jači ugljični sloj.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Nakon što čađa izgori i eksfolira gotovo u potpunosti, ne dopuštajući vrućoj tavi da se ohladi, brzo je uronite u spremnik s hladnom vodom. Oštra temperaturna razlika pomaže i u čišćenju posuđa od čađe.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Čim temperatura posude padne na razinu koja vam omogućuje da je dodirnete rukama, počnemo s ostatkom strugati preostale naslage ugljika na posudama, bez uklanjanja iz vode.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Ovaj korak čišćenja ne zahtijeva puno vremena i truda, jer se adhezija između čestica ugljika i metala zbog intenzivne kalcinacije i brzog hlađenja svodi na minimum.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Upozorenje! Gore opisana metoda čišćenja primjenjiva je samo na posude od lijevanog željeza. Aluminijska, teflonska i keramička posuđa ne mogu se podvrgnuti takvim ispitivanjima. Iz toga će ona postati potpuno neupotrebljiva.
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Pogledajte i kako brzo očistiti bilo kakvu ploču bez dodatnih napora - https://washerhouse.com/3/hr/4838-samyj-jeffektivnyj-sposob-ochistit-varochnuju-panel.html
Kako samo očistiti posudu od ugljika bez kemije

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (7)
 1. Gost Nikolaj
  #1 Gost Nikolaj gosti 28. lipnja 2019. godine 16.05.
  4
  Ako vruću tavu bacate u hladnu vodu, sigurno će puknuti. Samo je trebate zagrijati dok se kiša ne zasvijetli kada sama ne izgori i raspalim se u požaru.
 2. Zuev Vladimir Mihajlovič
  #2 Zuev Vladimir Mihajlovič gosti 30. lipnja 2019. 07:32
  1
  stavite posudu s vodom u vatru i prelijte sodom pepelom dok se tava ne pretvori u pahuljicu sve naoko bez problema
 3. Julia
  #3 Julia gosti 30. lipnja 2019. 22:20
  2
  Napisano je da je ova metoda pogodna samo za tiganje od lijevanog željeza. Nije li ovdje prikazan aluminij? Nisam vidio takvo snježno bijelo željezo.
 4. Tamara Vasilijevna
  #4 Tamara Vasilijevna gosti 1. srpnja 2019. 07:11
  2
  U članku se kaže da je ova metoda čišćenja pogodna samo za zdjelice od lijevanog željeza, a video je jasno aluminijski i jasno je da je lagan.
 5. Andrey 🎩 Polushin
  #5 Andrey 🎩 Polushin posjetitelji 2. srpnja 2019. 08:59
  1
  Mislim, "bez kemije"? Zar vatra nije "kemija"? Na primjer, gorivo, metan (CH₄) - nije kemija? A oksidirajuće sredstvo, najčešće kisik (O) - nije kemija? A voda koja se koristi je binarni anorganski spoj s kemijskom formulom H2O, je li to vodikov oksid, hidrogen hidroksid, je li to hidroksilna kiselina, dihidrogen monoksid ili dihidromonoksid - nije kemija? Svi ste poludjeli tamo, sa strahom od "kemije". Liječnici su čak morali identificirati novu bolest - kemofobiju.
 6. gost
  #6 gost gosti 4. srpnja 2019. godine 16:46.
  1
  Pjeskarena! Kemije definitivno nema
 7. Genashik
  #7 Genashik gosti 2. kolovoza 2019. 22:42 sati
  1
  Kirdyk lijevano željezo vruće u hladnoj vodi. I možete izgubiti oko. Najštetniji savjet ove godine!

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja