Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» » »Oštrenje sjekire do razine britvice
Sjekira u gospodarstvu privatne kuće jedan je od najpotrebnijih alata. On puno radi, a neki ne razmišljaju bez njega i života. Kako napraviti savršeno oštrenje sjekire do razine britvice? I koji alat rade danas?
Naravno, ne govorimo o jednostavnoj brusnoj traci, pa čak ni o emeryu. Svi to znaju, a objašnjavanje kako koristiti takav alat ne vrijedi. Ali kutna brusilica s posebnim brusnim diskovima može zanimati majstore koji su zabrinuti zbog stanja svojih zaliha.
Oštrite sjekiru

Naravno, metoda izoštravanja alata za rezanje-rezanje kutnom brusilicom ili brusilicom daleko je od nove. No, učinak rada ovih diskova je zanimljiv. Radi čistoće eksperimenta, pokušat ćemo sjeckati metalne predmete sjekirom, na primjer, nepotrebnu datoteku. Naravno, oštrica većine sjekira nije dizajnirana za rezanje metala. Bit će zanimljivije to učiniti nakon što je izoštrimo.

Napravite oštricu sjekire


Dakle, dobili smo duboke kvržice, pa čak i udubljenja na oštricama koje se ne mogu ukloniti svaki nosač. U takvim se slučajevima sjekire zovu "ubijene", a pripisuju se manje odgovornom radu, kao zastarjelom oruđu.
Oštrite sjekiru

Montiramo nosač za pričvršćivanje diskova u otvor za kutnu brusilicu i pokušavamo obraditi oštricu s krupnozrnatim diskom.
Oštrite sjekiru

Učinak je vidljiv odmah nakon nekoliko minuta tretmana. Valja napomenuti još jedan detalj - zbog vlaknaste strukture radne površine, takvi diskovi mogu ukloniti toplinu i praktički ne zagrijavaju površinu, za razliku od običnih abrazivnih.
Oštrite sjekiru

Odabirom osnovnih nepravilnosti na oštricu možete zamijeniti disk manjim zrnom. Na ovome je završeno osnovno oštrenje, nastavit ćemo ga na brusnoj traci.
Oštrite sjekiru

Veličina zrna takvih šipki za mljevenje trebao bi biti od 300 do 3000. Trebamo blizu ciljane vrijednosti. Ulijte na njega par kapi otapala ili kerozina, koji sadrže dodatak ulja, i započnite ga kružnim pokretima trljati sjekirom.
Oštrite sjekiru

Oštrite sjekiru

U ovom je slučaju potrebno kontrolirati nagib i ujednačenost pregrada preko cijele širine radne površine. Izvodimo ovaj postupak, naizmjenično mijenjajući stranice oštrice.
Nakon što se metalna površina potpuno oslobodi od ogrebotina, nabora i drugih oštećenja, na rubu lopatice ostat će samo najfiniji prasak koji se stvara abrazivnim zrnom. Traka kože pričvršćena na drvenu šipku pomoći će da se riješi. Majstori savjetuju podmazivanje ga GOI pastom.
Oštrite sjekiru

Prolazimo duž njega, izlažući oštricu do samog ruba i pomičemo sjekiru od ruba šipke do sebe. Takve pokrete radimo 25 puta sa svake strane sjekire, sve dok vrlo mali prasak ne padne na površinu kože.
Nakon takvog oštrenja možete ne samo rezati list papira sa sjekirom u težini, već i rezati metal njime!
Oštrite sjekiru

Oštrite sjekiru

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (11)
 1. Gost Jurij
  #1 Gost Jurij gosti 14. svibnja 2019. 18:54
  13
  Pitanje je, zašto oštriti sjekiru poput britvice? Treba je dobro rezati, a ne sjeći. Za to postoji drugi alat, a čelik nije isti. Amerikosos nema ništa od dosade, ne treba nam ovo.
  1. AKRIL
   #2 AKRIL posjetitelji 17. svibnja 2019. 20:14
   0
   Pogotovo ne zašto, ako sječe drva, nego da siječe grane. Ali za umjetničko djelo na drvu potrebno je samo takvo oštrenje i hladna sjekira da ga dugo držite.
 2. Gost Vladimir
  #3 Gost Vladimir gosti 14. svibnja 2019. 20:23
  2
  Koji metal? Sjekao je olovni metak ?! Što je to bilo?
 3. Damian
  #4 Damian gosti 15. svibnja 2019. 14:14
  7
  Sjekira radi dvije stvari
  - Ogrjevno drva se sječe, ovdje nije potrebno dobro oštrenje, geometrija djeluje, cijepajući trupce na vlakna.
  -Rubyat. U smislu, sjeći stup, srušiti stablo (i to je lakše vidjeti!), Zategnuti, sjeći utore, na primjer ... Ovdje je oštrenje potrebno i važno, ali ne oštro. Brijanje - kad se na magarcu i remenu izvadi proboj, on se brije.
  Ukratko, tuftologija je ovdje kontinuirana.
  1. AKRIL
   #5 AKRIL posjetitelji 17. svibnja 2019. 20:12 sati
   1
   1. Drva za ogrjev sjeckaju se sjekirom, ali čak i takva sjekira s tupim kutnim udarcem treba oštriti. Tko sječe drva s njima, zna.
   2. Kod sječenja, izvlačenja i brušenja običnom sjekirom oštrenje je sve neophodnije. Možda ne do razine britvice, naravno, ali ugodnije je to učiniti naoštrenim alatom. Napisana je o izraslinama, "povučena" je na komad kože s GOI pastom, i samo se ne brije, ovo je lažna ideja oštrenja. Brije čistu oštricu i samo to!
 4. Denis
  #6 Denis gosti 17. svibnja 2019. 15:18
  3
  sjekira mora biti oštra! dobro učinjeno!
 5. Gost Sergej
  #7 Gost Sergej gosti 20. svibnja 2019. 12:40
  2
  Glupa sjekira leti s drveta, ruka boli i samo bijesi. Alat mora biti oštar, to je točno!
 6. Eugene
  #8 Eugene gosti 20. svibnja 2019. 16:04
  0
  To je u redu ... Ali zašto ?!
  1. AKRIL
   #9 AKRIL posjetitelji 20. svibnja 2019. 17:03
   0
   I onda tako da je glava pomislila, a ruke nisu boljele mig
 7. pobejali
  #10 pobejali gosti 23. svibnja 2019. 20:51
  0
  a gdje je sjekira ???)
 8. Alexandrov
  #11 Alexandrov gosti 29. svibnja 2019. 15:57
  0
  Općenito, tako je bilo, našao sam carsku sjekiru sa markama - dao sam je drugu, ona je majstor u komadima drveta. Obnovio se, stavio sjekiru i otišao s njim na natjecanje. Tijekom noći hvalio se pokazujući sjekiru. Jedna od tvrtki - počela je glumiti trik na njemu, demonstrirajući svom mačetu jednu vrlo poznatu tvrtku, nudeći se zbog interesa da ga udari oštricom sjekire i pogleda rezultat. Komesar kaže da je šteta bila sjekira, ali složio se, uz svu drogu, prorezan duž oštrice. Rezultat - iznenadio je sve, ali najprije je griza stigla zbog vlasnika mačete - na oštrici se pojavio zarez pristojne dubine, a barem nešto na sjekiri.

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja