Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Originalna DIY slika gitare
Kreativni ljudi imaju osobnost. Svijetla, pamtljiva slika, poput rezanja dragog kamenja, može naglasiti umjetnikov talent, učiniti ga prepoznatljivim među svojim obožavateljima.
Danas ćemo govoriti o neobičnoj tehnologiji slikanja gitare i ne samo. Njegova je osobitost u tome što je rezultat potpuno jedinstven, jer priroda to stvara spontanim miješanjem boja i nijansi boje. Nitko sigurno neće imati drugi takav alat!
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

Nekoliko riječi o samoj tehnologiji


Ime Swirling / Engl. Doslovno znači uvijanje, vrtloženje, kruženje. Dizajneri su joj se odmah svidjeli, dajući svojim kreacijama nevjerojatnu dinamiku iz beskrajnih linija.
Doista, izvana se čini da je netko nevidljivom rukom napravio oluju u kadi s bojom, zaboravljajući pomiješati čitav niz boja. A stvar je u tome što je sama boja na površini, a za slikanje se ne koriste dodatni alati - četke, valjci itd.
Dakle, za kreativni eksperiment su nam potrebni:
 • Spremnik za rješenje.
 • Voda.
 • Boja (ulje, PF) nekoliko boja.
 • Prozirni sjajni lak.

Alat je sljedeći:
 • Štap za miješanje koji daje vrtlog premazu.
 • Maskarska traka (ljepljiva traka).
 • Brusnim papirom.
 • Četkica za lak.

Kotrljajući postupak slikanja


Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

1. Prije pripreme rješenja potrebno je pripremiti obrađenu površinu samog glazbenog instrumenta. Uklonite žice, privjeske i ostale dijelove koji se mogu ukloniti. Odvojite fretboard od palube za gitaru. Tako će vam biti lakše da ga uronite u spremnik s otopinom.
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

2. Površina koju treba obraditi mora se očistiti od masti i lakova. U slučaju da nedostaje osnovna boja na drvu, može se prethodno nanijeti kao podloga. Ovaj je trenutak dizajniran za amatera i nije preduvjet za kovitlanje. Kao što možete vidjeti na fotografiji, osnovna boja gitare majstora je bijela. Imate osnovni premaz, ne treba vam temeljni premaz. Ali ako je čisto stablo, prvo ga treba temeljiti. Tlo treba odabrati iz iste kemijske skupine kao i boja.
3. Sva mjesta koja ostaju netaknuta bojom moraju biti zalijepljena trakom za maskiranje. Na palubu možete pričvrstiti privid vrata s drvene letve, kako ne biste ostavili otiske prstiju nakon uranjanja u kadu s otopinom.
4. Otopina za miješanje priprema se iz vode i natrijevog tetraborata ili borne kiseline, po količini 1 žličica / 1 litra vode. Udio se provjerava uranjanjem u nju boje koja bi trebala ostati na površini. Za zakretanje se obično koriste 3-4 nijanse boje. Međutim, pravila ovdje ne postoje. Debljina linija može se mijenjati ručno.
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

5. Polako uranjajte element u otopinu, vodite ga duž formiranog šarenog filma, kao da skupljate boju na njemu. Zapamtite, tehnologija je dizajnirana za jedan zaron, a nećete imati drugu priliku za stvaranje jedinstvene slike!
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

6. Nakon što je obojeni element gitare iznad površine, otresite s nje ostatak otopine i postavite je da se osuši. Vrijeme sušenja ovisi o vrsti boje, obično 12-24 sata pri temperaturi od +20 stupnjeva Celzija.
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

7. Uzorak oblikovan linijama boja mora biti fiksiran. Da biste to učinili, pogodan je prozirni ili jantarni vodootporni lak, na primjer, poliuretan. Pokrivaju cijelu površinu gitare, uključujući i leđa, njezine skrivene zone.
8. Završni dio bit će poliranje površine laka. Neki obrtnici za to koriste strojeve za oštrenje s filcnim krugovima.Ali ako u tome nema iskustva, to nije vrijedno rizika, jer filc vrlo brzo zagrijava površinu, a vi ga morate koristiti vrlo pažljivo. Za ručno poliranje pogodna je brusna papirna-nulevka veličine zrna 1000-2000. Nakon konačne montaže, alat će postati uistinu jedinstveno remek djelo kreativnosti i dizajna!
Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

Izvorno slikanje gitare vlastitim rukama

Praktični savjeti


 • Prije nego što se upustite u gipku mrlju u stilu Swirling, započnite s nepotrebnim komadima šperploče ili drva. Čim napunite ruku i možete se pouzdano nositi s postupkom slikanja, sušenja i fiksiranja lakom, nastavite s izradom remek-djela.
 • Adhezija i kompatibilnost različitih vrsta boja, kao i njihovih otapala, nisu uvijek prikladne za ovu tehnologiju. Ne eksperimentirajte s nitro skupinom lakova / otapala kojima je voda u principu kontraindicirana. Pokušajte koristiti jeftine boje u kombinaciji s reagentom i vodom. Skupi i markirani paneli zasigurno neće pogoršati površinu.
 • Da bi postigli savršeno gotovu površinu, obrtnici koriste zatvorene prostorije, komore za doradu bez prašine. Ako sumnjate u konačni rezultat, nakon slikanja obratite se profesionalnim slikarima, na primjer, u autoservisama, koje će uz pomoć pištolja savršeno obaviti ovaj posao.

Kovitlanje je i danas u trendu. Zanimaju ga web dizajneri, proizvođači namještaja, umjetnici i proizvođači stakla i tkanine. Međutim, ova metoda ukrašavanja savršena je za restauraciju stare gitare, na kojoj su ostali ogrebotine, čips ili neželjeni natpisi. Potpuno ažuriranje dat će joj drugi život, omogućujući svima da se oduševe jedinstvenim zvukom svih oko sebe.

Pogledajte video


Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja