Učinite to sami
Majstorske tečajeve, upute, korisni savjeti, recepti.
» »Kako napraviti rezač za prstenasto staklo
Rupe u čaši su izrezane posebnim alatima: bušilicama, šalterima, krunicama, od kojih su neke dijamantskim prskanjem. Ponekad trebate izbušiti jednu ili više rupa u čaši. Kako ne biste napravili skupu kupnju, rezač za staklo možete sami napraviti od običnih materijala, starih dijelova i sklopova. Štoviše, male i rupe značajnog promjera izbušene su domaćim proizvodima.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Domaći proizvodi za rezanje rupa u staklu razlikuju se u dizajnu i korištenim materijalima. Razmotrit ćemo alate u kojima je glavna funkcija izrađena od bakrenog čvora. Može se postaviti pitanje: zašto ovaj materijal? Razlog je jednostavan: bakar je mekan i razgranat, a čestice korunda ili abrazivne paste lako se ugrađuju u njega i, kada se okreće, uklonite stakleni materijal tamo gdje je to potrebno.
Naravno, performanse takvog domaćeg alata bit će niže od one dijamantske krune. Iskustvo pokazuje da će, bez obzira na veličinu rupe, biti potrebno oko 7 ± 0,5 minuta da je izrežete u čaši debljine 5 mm.
Što trebate za posao?

Alati i materijali


Ovo je popis osnovnih alata i materijala za bušenje stakla:
  • stroj za bušenje ili električna bušilica;
  • bakrena traka;
  • stezaljke od metalnih crva;
  • kruna iz druge ruke;
  • abraziv u obliku glinice;
  • paste za mljevenje u ventilima;
  • plastelin.

Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Izrada domaćeg rezača za staklo


Postoji puno opcija za bušenje stakla. Primjerice, prikladan je kavez bubnja za brusilicu, drveni cilindar s vijkom uvijenim u njega itd. Razmotrit ćemo dvije verzije pomoću bakrene trake kao osnova alata za rezanje okruglih rupa u staklu.
Verzija broj 1. Kao formirajuća jedinica uzimamo krunu od 30 mm i omotamo je bakrenom trakom 50 × 300 × 0,15 mm u nekoliko slojeva i učvršćujemo je u sredini kopčom za crveno crevo.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Prije konačnog zatezanja stezaljke, bakreni namot mora se pomaknuti prema dolje tako da zubi krune ne dodiruju staklo tijekom rotacije tijekom bušenja i ne oštete ga.
Prethodnu verziju možete malo izmijeniti ako prvo uklonite zubne krune na kotaču šare i omotate je jednim slojem bakrenog lima debljine 1 mm.
Verzija broj 2. Kako se ne biste pobrkali s bakrenom trakom, možete upotrijebiti gotov bakreni cilindrični proizvod, na primjer, kapu promjera 20 mm.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Da biste fiksirali držač na dnu, izbušite rupu u sredini, umetnite vijak M6 potrebne duljine iznutra i zategnite maticu izvana, ispod nje stavite gravirajuću podlošku.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Postupak bušenja rupa u čaši


Za rad sa staklom potrebna je preciznost i pažnja zbog kombinacije tvrdoće i krhkosti. Alat koji smo stvorili ne rezuje staklo, već samo aktivira okoliš dizajniran za uklanjanje njegovih čestica.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Abrazivne čestice u obliku glinice ili paste za mljevenje u ventilima razrjeđuju se vodom, koja istodobno uklanja male nečistoće i staklene čips, a također ih hladi zajedno s alatom.
S tim u vezi, postoje poteškoće povezane sa zadržavanjem abrazivnog sastava razrijeđenog vodom u zoni bušenja. Da biste to učinili, oko njega na staklu potrebno je napraviti prstenastu branu od ograde.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Što koristiti: aluminij oksid (jeftin, ali djeluje lošije) ili sloj za mljevenje ventila (skupo, ali smanjuje učinkovito), svatko odlučuje za sebe, na temelju ovih i drugih okolnosti.

rezultati


Bušenje stakla s oba alata prošlo je dobro. Postojali su strahovi da tanka bakrena namota neće izdržati opterećenje i izgubiti integritet. Inspekcija domaćeg proizvoda nakon završetka radova zapravo je pokazala postojanje određenog drobljenja i deformacija, ali to nije spriječilo postizanje pozitivnog rezultata.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Naši alati mogu biti prikladni za bušenje i kovrčavo staklo ako se nađe način za držanje smjese abrazivnog hlađenja u zoni bušenja. Umjesto vode, da biste proces dobili veću "mekoću", možete koristiti kerozin ili terpentin.
Upotreba stroja za bušenje je poželjnija od električne bušilice jer postoje problemi s držanjem u strogo okomitom položaju. Svako odstupanje u stranu razbiće staklo.
Kako napraviti rezač za prstenasto staklo

Pogledajte video
Vrati se
Komentari (0)

Pročitajte i

Kodovi pogrešaka za perilice rublja